Üç yıldır uygulanan Charter teşvikler ile daha önceden Tükiye’deki bir hava alanına konmanın getirdiği uçuk fiyatlarında yaşanan fiyat dezavantajı AVANTAJIMIZA dönmüştür. Tur operatörleri uçak teşviklerinden yararlanarak Avrupa’nın değişik ülkelerinden ülkemize turist taşımaya başlamışlardır.

Uçaklarda uygulanan teşvikler ile gelen yolcuları gördüğümüzde ülkeye uygulanan ambargoların ortadan kalktığı düşünülebilir. Tabii, uçak teşviklerinin devam etmesi durumunda ilerleyen yıllarda ambargoları daha az hissedir olacağımız kesindir. 


Bu yıl turizm gelirleri 600 milyon dolar seviyelerinde beklenmektedir. 600 Milyon Dollar Turizm Gelirinin ülke ekonomisine yapmış olduğu katkıyı uzun uzun anlatmaya gerek yoktur. 600 milyon dolar gibi bir para, başka bir ülkeden Charter uçaklar vasıtasıyle ülkemize gelen turistler tarafından, yine ülkemize taşınıyor ve ülkemizde harcanıyor. 600 milyon dolar turizm geliri kazanmak için uçak fiyatlarını düşmesi için verilen 15 Milyon dolarlık uçak sübvansiyesini karşılaştırınca, teşvik sisteminin ne kadar başarılı olduğu açıkça görülmektedir.  


Düşünebilir misiniz ki, ülkemize giren 600 milyon dolarlık paranın yarattığı istihdam ne kadar büyük bir rakamdır. Bizim turizm gelirlerini daha yukarılara çıkarmamız gerekmektedir. Ülkemizin turizm potansiyeli o kadar büyüktür ki, turizm gelirlerini MİLYAR dolar ile telaffuz etmemiz çok yakın bir gelecektir. 319 km karelik Malta adası turizm gelirlerini 1.5 Milyar dollar olarak, Güney Kıbrıs komşumuz ise 2.5 Milyar dolar olarak gerçekleştiriyor.

 

Ülkemizin otel yatırımlarına ihtiyacı vardır. Yerli ve yabancı otel yatırımcılarını ülkemize yatırıma çekebilmek için Uçak Ulaşım’daki fiyatların dengede tutulmasına devam edilmesi şarttır. Uygulanan Uçak Teşvikleri ülkemize Charter sefer yapmayı cazip hale getirmiştir.  Dünyadaki turizm hareketlerine baktığınız zaman da ülkelere turistler, Tarifeli Seferlerin yanında, daha fazla Charter seferler ile taşınmaktadır. Ülkemizdeki yatak sayısı 40,000 civarına çıktığı zaman, ülkemize girecek olan döviz miktarı ve yaratılacak Turizm Gelirleri, güzelim Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini, ‘Dünya Turizm Haritası’ üzerine taşıyacaktır.


Tarifeli seferlere de ihtiyaç vardır. Fakat Tarifeli seferlerin arkasında yatan mantalite, yoğun dönemlerde yüksek uçak fiyatı uygulayarak daha fazla kar elde etmektir. Charter seferler ise turistin daha fazla geldiği bu yoğun dönemlerdeki ve de Tarifeli Seferlerin pahalı olduğu dönemlerde, sefer sayılarını artırarak maksimum turist taşımaktır. 


Dolayısıyla, Charter seferlerden vaz geçmeye çalışan bir turizm destinasyonu turist Sayılarını ve Gelirlerinin büyük kısmını kaybetmiş olacağı kesin bir durumdur. Charter seferlere uygulanan teşvikler sayesinde, ülke turizmimizin girmiş olduğu iyi gelişim sürecini devam ettirebilirsek önümüzdeki yıllarda Avrupa  ve başak diğer ülkelerden adamıza turist akınları devam edecektir.  

 

Ülkemizde olumsuzluklar olmasına rağmen, güzel bir Ada’da yaşamanın verdiği nimetleri iyi görüp Allah’ımıza şükretmeliyiz.  Ülkemiz’de tüm Siyasi Partiler el ele vererek ülkemizin tüm güzelliklerini tanıtmak için ortak hareket etmeleri gerekmektedir. Turizmi ülkemizin bir MİLLİ POLİTİKASI olarak görmeliyiz.