Bugün dünya geneline baktığımızda ülkelerin yurt dışında yaşayan vatandaşları yani diaspora’ ları ayrı bir önem taşır ve onlarla iletişim içerisinde ülkelerinin politikalarını belirler. Bugün İsrail diasporası, Rum yunan diasporaları dünyaya hükmeden lobicilikte başarılı olan ülkelerdir.

Yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türklerin sayısı hep merak konusu olmuştur.net bir rakam henüz kesinleşmese de bugün Türkiye, İngiltere, Amerika, Avustralya’da on binlerce  Kıbrıslı Türk olduğu bilinmektedir. 

 Göçler burada kalanlar için hep hasretlik hikâyelerine dönmüştür. Gurbete giden evlatların eşlerin hasretini ben nenemde dahil tüm Kıbrısların içinde olan bir ateş olduğunu biliyorum.

Bugüne baktığımızda yine ayni duyguları görmek ada olmanın bir neticesi olarak göçler hep var. Orada yaşayanlar yaşantılarıyla Türklük bilincinde. Çocuklarına Türk isimleri koyuyorlar fakat çocuklar Türkçe konuşamıyor. Oysa orada Türk okullarımız var ve öğretmenler KKTC devleti tarafından gönderiliyor. Demek ki  ulaşamayı başaramadığımız aileler var.

Oradaki temsilciliğimizin daha aktif olarak çalışması ve kültürel faaliyetlerle oradaki vatandaşlarımıza ulaşması sağlanmalıdır. Bugün cumhurbaşkanlığı senfoni orkestramızın orda konser vermemesi için hiçbir engel yoktur. Sanatsal ve kültürel aktivitelerin örneğin tiyatroların, koroların orada etkinlikleri  yapabilmesi için gerekli destek sağlanmalıdır.

Karşılıklı 2 ülke arasındaki çocukların ziyaretler gerçekleştirerek Kıbrıs kültürünü öğrenmesi sağlanmalıdır. Bunları gerçekleştirerek yakınlaşmayı sağlamamız mümkündür. Kendilerini buraya ait hissetmeleri için projeler hazırlanmalı ve buranın bir parçası olduğunu hissetmelerini sağlamamamız gereklidir.

Uçuşlardaki sorunlar dikkate alındığında buraya gelmenin zorluklarını görüyoruz. Yaz döneminde İngiltere’den gelecek olan vatandaşlarımız ödeyecekleri uçak parasıyla Avrupa’nın bir yerinde daha ucuza ailece tatil yaptıkları gerçeğini görmezden gelemeyiz.

İkinci, üçüncü nesil Kıbrıslı Türkler siyasette bir yerlere gelmek için seçimlere giriyorlar. İngiltere’de önemli oranda Kıbrıslı Türk Belediye Meclis Üyelerimiz var. Enfield bölgesinde ilk kez 26 yaşında Nesil Çalışkan isimli bir Kıbrıslı Türk Belediye Meclis Başkanlığı’na seçilmiştir. Bunlar gurur duyulacak büyük başarılardır bizler için. Kıbrıslı Türklerin yaşadıkları ülkelerin siyasetinde daha aktif olmalari için uğraş vermeliyiz . Bunun içinde yurt dışı temsilciliklerimize çok büyük bir görev düşüyor. 

Seçme ve seçilme hakkı istediler! Anayasal olarak mümkün değil, peki o zaman anayasal olarak mümkün olana kadar  mecliste  1 koltuk vermeyi deneyebilirdik.

Onların bizim uzak diyarlardaki temsilcimiz, oralardaki sesimiz olmaları için güçlü bağlar oluşturmamız gerek.

Kıbrıslı Rumlar ve Yahudiler Lobicilikte önemli bir başarı elde ettiler. Bizimde lobicilik konusunda başarılı olabilmemiz için mutlaka ve mutlaka oralarda yaşayan insanlarımızla yukarda da belirttiğim gibi güçlü bağlar kurmamamız şarttır. 

Dileğim; bu konuyu bir vekil olarak partiler üstü ve ulusal bir mesele olarak ele alınmasını ve dış Kıbrıslı Türklere dönük yeni bir siyasetin belirlenmesidir. Bu aslında içerde yaşadığımız ve sürekli “yaz boz” şeklinde icra ettiğimiz iç siyasetimizle de alakası olduğun  gerçeğidir aslında. Önerim, KKTC Meclisi olarak yurtdışında yaşayan Kıbrıslı Türklere yönelik meclis komitesi oluşturup iyi niyetle ciddi çalışmalar içerisine girip, yurt dışında yaşayan insanlarımızla da temas kurulurak yeni politikalar oluşturulmasıdır. Yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türkler bizim için çok önemlidir.  Mecliste oluşturulacak olan ‘Yurt dışında Yaşayan Kıbrıslı Türklerle’ ilgili komite özellikle İngiltere’de yaşam sürdüren ve sayıları 300 binle telaffuz edilen insanlarımızı oralarda  ziyaret edip onların sorunlarını onlardan da dinleyip ciddi bir meclis rapor hazırlanmalı.