Yoga denildiği zaman çoğu insanın aklına, esnemek ve stresi azaltmak için yapılan bir takım fiziksel hareketler gelir. Yogada asanalar olarak adlandırılan bir takım duruşlar vardır, fakat bu duruşlar yoganın sadece bir bölümüdür. Sanskrit dilinde yoganın kelime anlamı ‘birleştirmektir’. Yoga, zihin, ruh ve bedenin birleştirilmesidir. Zihin ve bedenimizi birleştirmek için şu anda olup, tamamen geçmiş ve geleceği bir kenara bırakmamız gerekmektedir. Yoga ayni zamanda, bütün kültürlere, ırklara, dinlere, inançlara, tüm canlılara ve doğadaki her şeye saygılı olarak, bireysel içyapımızın evren ile birleşmesi, bir birlik olması anlamına da gelmektedir. Yoga yapan ya da yoga felsefesini uygulayan kişilere yogi ya da yogini adı verilir.

            Yoga, bir din veya ibadet değildir. Herhangi bir dini inancı olan veya olmayan herkes yoga yapabilir. Bilimsel olarak dünyanın her yerinde kanıtlanmış, insanın zihin ve beden sağlığını koruyan bir yöntemdir. Yogadaki hareketler insanı rahatlatıyor, hücrelerimizi yeniliyor, gençleştiriyor, bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor ve hastalıklardan koruyor.

            Yogada yapılan duruşlar (asanalar), kalp sağlığından tutun da sindirim sistemi sağlığına, omurilik sağlığına, zihin sağlığına ve daha birçok geniş yelpazede sağlığımızı olumlu yönde etkilemektedir. Yoga nefes kontrolünü sağlayan bir aktivite olduğu için solunum yolları rahatsızlıklarını önemli ölçüde azaltır, akciğer sağlığını korur ve bronşları geliştirir. Ülser, hassas bağırsak sendromu (IBS), kabızlık gibi birçok sindirim sistemi hastalığıyla mücadele eder. Zihinsel olarak yaşanan, korku, panik, öfke, sinir, pişmanlık, hırs gibi duygular kontrol altına daha kolay alınarak zararlı etkileri en aza indirgenebilir. İnsülin direncine ve şeker hastalığına (diyabet) karşı koruyucudur. Kan şekerini ve kolesterolü dengede tutmaya yardımcı olur. Yapılan araştırmalara göre, yogada yapılan savasana (derin gevşeme) pozisyonu üç ay süreyle yapıldıktan sonra, hipertansiyon hastası olan katılımcıların, tansiyon seviyelerinin düşmesine yardımcı olmuştur. Dolaşım sistemi ve kemik sağlığı üzerinde de yoganın oldukça önemli faydaları vardır. Yogayla kaslar hem güç hem de esneklik kazanır.

            Yoga mutlaka bir yoga eğitmeniyle birlikte, bilinçli bir şekilde yapılmalıdır. Yogaya başlamadan önce herhangi fiziksel bir rahatsızlığınız varsa öncelikle doktorunuza veya fizik tedavi uzmanınıza durumu bildirmelisiniz, ardından eğitmeninizle konuşup size uygun pozisyonlarla yogaya başlamalısınız. Yoga yaparken hiçbir zaman kendimizi çok fazla zorlamamalı, duruşları vücudumuzu dinleyerek yapmalıyız.

            Herkes yoga yapabilir. Ama herkesin yapmaktan hoşlanacağı ve kendisine uygun olan yoga tarzı farklı olabilir. Yoganın birçok farklı tarzı bulunmaktadır. Eğitmeninizle görüşüp size en uygun yoga tarzını belirleyebilirsiniz. Kendinizi yoga için asla çok yaşlı, çok genç, enerjisi düşük, çok şişman, çok zayıf, çok güçsüz, odaklanamayan vs hissetmeyin, çünkü yoga herkes içindir. Ayrıca, hamileler, ameliyat geçiren kişiler veya vücudunda herhangi bir fiziksel rahatsızlığı olan kişilerde doktorlarıyla görüşüp yogaya başlayabilirler. Hamile bayanlar, hamile yogası için özel eğitim almış eğitmenler eşliğinde güvenli bir şekilde yoga egzersizi yapabilmektedirler.