Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanlığı açıklamasında, Ege Denizi’nin Türkiye ve Yunanistan arasında dostluk denizi olması temmenni edilerek, Kıbrıs’ta egemen, eşit, bağımsız iki devletin tek çözüm olduğu kaydedildi.

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı bilgilendirme toplantısında Kıbrıs konusuna değinildi.

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Tanıtım Subayı Deniz Yüzbaşı Burcu Naliç Yokuva, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Ege ve Akdeniz’de ülkesinin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin hak, alaka ve menfaatlerini korumaya devam ettiğini belirtti.

Yokuva, Türkiye’nin iyi komşuluk ilişkileri ve müttefiklik ruhu içindeki tüm iyi niyetli ve samimi yaklaşımlarına rağmen Yunanistan’ın gerginliği tırmandırıcı, saldırgan söylem, tahrik ve hukuk tanımaz eylemlerine devam ettiğini, yapılan tüm diyalog ve görüşme çağrılarını cevapsız bıraktığını ve temelsiz suçlamalarını sürdürdüğünü kaydetti.

Yunanistan’ın askeri deniz ve hava araçlarıyla Gayri Askeri Statüdeki Adalara yönelik ihlallerine devam ettiğini, 2022 yılında 316 gemi ihlal ve 637 GASA iniş kalkış olmak üzere 953 ihlal gerçekleştirdiğini dile getiren Yokuva, bu dönemde söz konusu adalara 24’ü savunma bakan yardımcısı tarafından olmak üzere 73 ziyaretin gerçekleştirildiğini, uluslararası hukukun ihlaline devam edildiğini ifade etti.

Söz konusu ihlal ve ziyaretlere karşı diplomatik kanallardan gerekli girişimlerde bulunulduğunu, mütekabiliyet kapsamında faaliyetler yürütüldüğünü kaydeden Yokuva, Ege Denizi’nin Türkiye ve Yunanistan arasında dostluk denizi olmasını temenni ettiklerini, Kıbrıs’ta egemen, eşit, bağımsız iki devletin tek çözüm olduğunu bir kez daha vurguladıklarını kaydetti.