Türkiyeli sanatçı Gülşen Bayraktar Çolakoğlu‘nun tutuklanmasıyla ilgili açıklamada bulunan ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’deki ifade özgürlüğüyle ilgili endişelerini yineledi

“Türkiye’de sansür ve adli taciz yoluyla ifade özgürlüğünü kısıtlamaya yönelik yaygın çabalardan endişeliyiz”

ABD Dışişleri Bakanlığı, Gülşen’in tutuklanmasıyla ilgili açıklamada bulundu.

Reuters‘ın haberine göre Bakanlık Sözcüsü, ABD Dışişleri’nin Türkiye’de sansür ve adli taciz yoluyla ifade özgürlüğünü kısıtlamaya yönelik yaygın çabalardan endişe duymaya devam ettiğini belirtti.

Neler olmuştu?

Çolakoğlu, geçtiğimiz Nisan ayındaki bir konserinde imam hatip liseleriyle ilgili sarf ettiği sözler nedeniyle tutuklanmıştı.

İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliği şarkıcı Çolakoğlu’nun tutuklanması kararını, “Şüphelinin üzerine atılı bulunan ‘halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme’ suçunu işlediği hususunda kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösterir somut delillerin mevcut olduğu, suçun yasal alt ve üst sınırı dikkate alındığında adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağının anlaşılması, bu anlamda tutuklama tedbirinin daha uygun ve orantılı olacağı” gerekçesine dayandırmıştı.

Avukatları, Bakırköy Kapalı Kadın Cezaevi’ndeki Gülşen’in tutukluluğuna itiraz etmişti

Sahnede giydiği kıyafetler ve LGBTİ+’lara verdiği destek nedeniyle daha önce de bazı kesimlerin tepkisini toplayan Çolakoğlu’nun serbest bırakılması için sosyal medyada da #gulsenserbestbırakılsın, #GülşenYalnızDeğildir ve #freegülşen etiketleriyle mesajlar paylaşılıyor.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde Çolakoğlu’nun orkestradan bir arkadaşına dönerek, “İmam Hatip’te okumuş daha önce kendisi, sapıklığı oradan geliyor” dediği duyuluyordu. Çolakoğlu gözaltına alınmasının ardından sosyal medya hesaplarından yayınlanan açıklamasında, “Videodaki söylemimden rahatsızlık duyan ve incinen herkesten özür diliyorum” demişti.