Türkiye, ABD Başkanı Biden’ın  1915 olaylarına ilişkin açıklamalarını kınadı..

Dışişleri Bakanlığı, siyasi saiklerle tarihi gerçekleri çarpıtan bu tür açıklamaları ve kararları reddediyor, bu yanlışta ısrar edenleri kınıyoruz.” ifadesiyle tepki gösterdi.

 Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada 1915 olayları için ‘soykırım’ kelimesini siyasi saiklerle kullanılmasının ikiyüzlülüğün en bariz örneği” olarak tanımladı.

Türkiye  Dışişleri Bakanlığı, ABD Başkanı Joe Biden’ın 1915 olaylarına ilişkin açıklamalarına tepki gösterdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, 1915 olayları konusunda tarihi olgularla ve uluslararası hukukla bağdaşmayan açıklamaların geçerliliğinin bulunmadığı bildirildi.

Buna Biden’ın 2021’de yaptığı hatanın tekrarı niteliğindeki bugünkü talihsiz beyanının da dahil olduğu vurgulanan açıklamada, “Siyasi saiklerle tarihi gerçekleri çarpıtan bu tür açıklamaları ve kararları reddediyor, bu yanlışta ısrar edenleri kınıyoruz.” denildi.

Açıklamada, tarihten husumet çıkarmaktan başka amaca hizmet etmeyen tek taraflı ve seçici yaklaşımların ahlaken sorunlu, siyaseten art niyetli olduğu belirtildi.

Açıklamada, “Türkiye, bölgesinde ve dünyada barış ve istikrarın hakim olması, iş birliği ruhunun öne çıkması için çaba göstermektedir. Ermenistan’la başlatılan normalleşme girişimi, bu anlayışın bir başka tezahürüdür.” değerlendirmesinde bulunuldu.

Öte yandan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile açıklamayı kınadı.

Çavuşoğlu,  Biden’ın 1915 olaylarına ilişkin açıklamalarına, “Aynı kişilerin, 1915 olayları için ‘soykırım’ kelimesini siyasi saiklerle kullanmaları ise ikiyüzlülüklerinin en bariz örneğidir” ifadeleriyle tepki gösterdi.

TRT /BRT