YARIN DA DEVAM EDECEK TOPLANTIDA, KIBRIS’IN SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRASININ NASIL KORUNACAĞI VE GELECEK NESİLLERE NASIL AKTARILACAĞI İRDELENECEK


AŞIKOĞLU: “GELENEK GÖRENEK VE ADETLERİN, KÜLTÜRÜN KORUNUP YAŞATILMASI İÇİN BÜGÜNE DEK ATILMIŞ EN BÜYÜK ADIMLARDAN BİRİ”

Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı’na bağlı Kültür Dairesi’nin düzenlediği “Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Konseyi” 2’nci toplantısı bugün Lefkoşa Merit Otel’de başladı.

Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, Kültür Dairesi Müdürü Nurcan Namsoy, konsey üyeleri ve uzmanlar eşliğinde 09.00’da başlayan toplantıda, Kıbrıs’ın Somut Olmayan Kültürel Miras’ın nasıl korunacağının ve gelecek nesillere nasıl aktarılacağı irdeleniyor.

Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu ile Prof. Dr. Öcal Oğuz’un açılış konuşmalarıyla başlayan toplantıda, UNESCO’nun “Somut Olmayan Kültürel Miras Sözleşmesi” de ele alınarak, sözleşmenin ne zaman, nasıl ve ne amaçla başladığı, günümüze kadar hangi süreçlerden geçtiği anlatılacak.

Yarına kadar devam edecek toplantıda, Prof. Dr. Öcal Oğuz, Prof. Dr. Metin Ekinci, Prof. Dr. Muhtar Kutlu sunum yaparak, soruları cevaplayacak.

AŞIKOĞLU: “GELENEK, GÖRENEKLERİN KORUNUP YAŞATILMASI İÇİN...”

Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Şahap Aşıkoğlu toplantının açılışında yaptığı konuşmada, amaçlarının UNESCO standartlarını ve anlaşmalarını daha detaylı anlayabilmek için komisyon üyelerine eğitim vermek olduğunu söyledi.

İki gün sürecek toplantının bakanlık açısından oldukça önemli olduğuna işaret eden Aşıkoğlu, toplantının, yaşayan ve hayatını devam ettiren insanların en önemli mirası olan, gelenek, görenek, adetlerini, kültürünü korumak ve yaşatmak için bugüne kadar atılmış en büyük adımlardan biri olduğunu kaydetti.

Bugün ve yarın yapılacak toplantının bir başlangıç olduğuna işaret eden Aşıkoğlu, devamının getirilmesinin önemine işaret etti.

Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel’in toplantıya katılmak istediğini, ancak önemli bir toplantısı çıktığı için katılamadığını ifade eden Aşıkoğlu, komisyon üyelerine katkılarından dolayı teşekkür etti.

OĞUZ: “UNESCO 195 DEVLETLE CİDDİ BİR BELLEK OLUŞTURDU”

Prof. Dr. Öcal Oğuz da konuşmasında, UNESCO’nun kendini kültürlerin korunmasına adamış bir kurum olduğuna işaret ederek, yaptığı birçok sözleşmeyle kültürün korunmasını sağladığını kaydetti.

UNESCO’nun kültürlerin korunması ile ilgili birçok sözleşme, bildirge, tavsiye kararı, program ve proje geliştirerek, bunlar ekseninde şu anda üyesi bulunan 195 devletle etkileşim içinde kültürün korunmasına yönelik ciddi bir bellek oluşturduğunu anlatan Oğuz, oluşturulan bu belleği KKTC’nin de takip etmesi, izlemesi, korumalarında bunlardan yararlanmasının uluslararası deneyimin devamı açısından iyi sonuçlar verebileceğini belirtti.

KKTC’nin siyasi nedenlerle uluslararası toplumdan izolasyonu yüzünden UNESCO’yu yakından takip açısından zor olduğuna dikkat çekerek, kendilerinin amacının da UNESCO’dan edindikleri deneyimleri KKTC’yle paylaşmak olduğunu sözlerine ekledi.