Kıbrıs’ın en yeşil kasabası olan Lefke, barındırdığı tarih, kültür ve doğa değerleri ile özgün bir kasabadır. 

 

Hasan : KARLITAŞ

Resmi gazetede yayınlanan bir karar ile, Lefke  derecelendirilerek  I. Ve II. Derece kentsel  ve doğal SİT alanı ( özel koruma alanı) olarak ilan edildi

 

Kararın yayınlanmasının ardından, Lefke Turizm Derneği, bir açıklama yaparak bu kararı desteklediğini açıkladı. Lefke Turizm Derneğinin yapmış olduğu açıklamada, Lefke’nin gelişimi için şu noktaların önemi vurgulandı :

 

Lefke’nin SİT Alanı ilan edilmesi, Lefke’nin gelecekteki sürdürülebilir gelişimi anlamında desteklenmesi gereken bir karardır. Özellikle tarihi, kültürel, sanatsal ve mimari dokuyu oluşturan  yapıların kent karakterine uygun olarak listelenip korunması bu anlamda önemlidir. Çünkü, Lefke dikey  yapılaşma ve betonlaşma için uygun bir yerleşim yeri değildir. Bu karar uyarınca,  Lefke’de en fazla  iki katlı evler  yapılacak ve dokuya uygun bir gelişim yürütülecektir. Lefke çevresindeki tarihi öneme haiz tüm yapıların bu karar ile listelenmiş olması ayrıca kayda değerdir.  Doğal dokuyu oluşturan, tabii manzaraların korunarak geleceğe taşınması Lefke imajını yükseltecek diğer olgulardır.  Kıbrıs’ın en yeşil kasabası olan Lefke, barındırdığı tarih, kültür ve doğa değerleri ile özgün bir kasabadır.  Bu anlamda, Lefke’nin , tarihi, mimari ve doğal dokusunun,  resmi gazetede yayınlanan karar ile, özel koruma alanı ilan edilmesi kararını, cittaslow (sakin şehir)  prensipleri ile örtüştüğü için önemsiyoruz.           

 

Lefke, Turizmden en az payını alan yerleşim yeri !

 

Güzelyurt ve Lefke bölgesi, zengin potansiyeline karşın, %2’lik pay ile Turizm’den en az nasibini alan bölge durumunda. Lefke turizm Derneği,  Turizmden daha fazla pay alınabilmesi için önerilerini de şu şekilde sıraladı. Lefke bölgesinde başlatılan yürüyüş yolları ağı projesinin desteklenmesi,  Lefke’ye tematik bir bakır müzesi kazandırılması, çocuk-genç ve yaşlıları kucaklayacak projelerin uygulamaya geçirilesi, tarımla uğraşan kesimi iyi tarım uygulamaları konusunda bilgilendirilmesi, ev ve el yapımı yiyecek ve yerel ürün çeşitliliği yaratılması, temiz hava ve su gibi avantajların daha verimli kullanılması, dokuya uygun turizm yatırımların geliştirilmesi, altyapı ve enerji politikaları ve CMC alanının temizlenerek rehabilite edilmesi gibi projelerin desteklenmesi.

 

Bütünlüklü bir master plan dahilinde, çevre ve kültür dostu turizm gelişimi, sadece Lefke ve Güzelyurt’a değil, bu anlamda zengin potansiyeli olan, Yeşilırmak,Gaziveren ve Bağlıköy gibi köylerin de gelişmesini sağlayacaktır.

 

Lefke Turizm Derneği, son olarak şu konunun altını çizdi :  ‘’ Lefke kasabası hiç tartışmasız,  Kıbrıs’ın en değerli yerleşim yerlerinin başında gelmektedir.  Turizm’den daha fazla pay almak istenirse, CMC konusunu ve Lefke çöp alanı gibi olumsuzluk olarak anılan konulara, alternatif yaratılarak çözüme kavuşturulması şarttır.

 

Lefke bölgesinin geleceği, çevre dostu turizm, planlı eğitim ve iyi tarım uygulamalarındadır.

 

İyi bir planlama ile Lefke, hak ettiği güzel günlere ulaşabilir…