* KKTC’de ilk “Maronit Kültür Merkezi” Koruçam’da, adaya ilk ziyaretini gerçekleştirmekte olan Maronit Patriği Bechara Rai’nin katıldığı törenle hizmete açıldı.

 

KKTC’de ilk “Maronit Kültür Merkezi” Koruçam’da, adaya ilk ziyaretini gerçekleştirmekte olan Maronit Patriği Bechara Rai’nin katıldığı törenle hizmete açıldı. Maronit Kültür Merkezi, Avrupa Birliği’nin katkılarıyla, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı-Gelecek İçin Ortaklık (UNDP-PFF) inisiyatifi altında yerel ve şehir altyapılarının iyileştirilmesi projesi kapsamında, eski köy ilkokulunun restorasyonuyla oluşturuldu. Maronit kültürünün yaşatılması ve yeni nesillere de öğretilmesi amacıyla oluşturulan Merkezde, kültürel faaliyetlerin yanında, Maronitlere özgü lisan kursları da verilecek, Merkezde ayrıca müze de bulunuyor.

Adada 1200 yıllık geçmiş…
Maronit Kültür Merkezinin açılışında konuşan Maronitlerin Patriği Bechara Rai, Maronitlerin adada farklı kültürlerle bir uyum ve farklı kültürler ve dinlerle karşılıklı saygı içerisinde bin iki yüz yıldır yaşamakta olduğunu belirtti. Rai, “Bu sizin kültürel mirasınıza verdiğiniz değer, bu topluma olan bağlılığınız ve atalarınıza olan sevginin bir göstergesidir” dedi. Rai, projenin benzerlerini Karpaz ve diğer Maronit köylerde de görmek istediğini ifade etti. Projenin farklı kültür, değer ve inançların kabulünün bir ispatı olduğunu belirten Rai, projeyi özel yapan unsurun da bu olduğunu kaydetti.

Kıbrıslıların kültürel zenginliklerini koruma isteği
Patrik Rai daha sonra köy kilisesinde ayine katıldı. AB Mali Yardım Destek Ofisi Sorumlusu Viesser de, projenin “Kıbrıslıların” kültürel zenginlikleri koruma isteğini gösterdiğini ifade etti. Viesser, Maronitlerin yaşadığı diğer bir köy olan Karpaz ve Koruçam köy meydanının da farklı bir proje ile iyileştirileceğini belirtti. Maronit Vakfı Başkanı Petos Marcu ise, Merkezin gençlerin yanında toplumlararası güven ve anlayışa değer veren ziyaretçiler için de hizmet vereceğini kaydetti.