* Daracık sokaklar, yamaçlarda konumlanmış otantik evler, gizli bahçeler, çiçekler ve eşsiz bir manzara… Sakin, huzur dolu sokakları, her köşebaşında karşımıza çıkan sürpriz güzellikleriyle Karmi, sihirli bir dünyaya geçmişcesine büyülüyor bizleri. Turizm Bakanlığı tarafından koruma altına alınan köydeki evler, uzun süreliğine yalnızca yabancı ülke vatandaşlarına kiralanıyor.

 


Misli Kadıoğlu

Beşparmak Dağları'nın yamaçlarındaki Karmi Köyü (Karaman), bir cennet mekanı gibi…
Her adımda karşımıza süprizler çıkaran bir köy.  Dev iğdeağacı, güzel bir manzara, hoş dekore edilmiş bahçeler, kediler… Daracık sokaklarda yürürken gözünüze çarpan sarmaşıklar, bahçe çitlerinde, duvar üstlerinde gözalıcı bir güzellik sunuyor.  Evleri bahçeleri, kapları, pencereleri, kapı zilleriyle buram buram otantik Kıbrıs evlerini yansıtıyor. 1979 yılına kadar İskan Bakanlığı’na bağlı olan Karmi, 1983’te Turizm Bakanlığı’na devredildi. 1990’dan beri 49 yıllığına kiralanıyor. Köyde devlete ait 136 kiralık ev, 7 işyeri, bir galeri ve 31 de özel mülk var.

Nadia’nın büyük katkısı
Karmi Köyü’ne sarp ve viran olmasından dolayı yerleşen olmamış önceleri. 1974 sonrasında köye ilk yerleşenlerden Nadia Brunton isimli kadın, kilisenin tamiri için Turizm Dairesi’ne gider. Kendisiyle Mustafa Cemal adlı yetkili ilgilenir. Ve bunun üzerine Mustafa Cemal, Karmi’yi ziyarete gider ve bu eşsiz güzellikte köyü görünce, Karmi için bir proje denemeye karar verir. Yabancıların mülk edinmesi zor olduğundan, bu köyün bakanlık kontrolünde sadece yabancılara kiralanmasına karar verilir. Böylelikle hem köyün tanıtımı olacak, evleri burada olan yabancılar sık sık buraya gelecekler, hemde evlerin bakımı yapılacaktır. 1979’da İskan bakanlığı, 1983 yılında ise bu köyün kontrol ve yönetimi Turizmle ilgili bakanlığa verilir. Tüm bu güzelliklere vesile olan ve yaşamını Karmi'nin güzelliğini korumaya adamış Nadia’nın anısına köyde bulunan kilise üzerine güneş saati asılı duruyor. 

Tek yetkili bakanlık
1986 yılında Turizm Bakanlığı ile bir bağ kurabilmesi için beş kişilik Karaman Özel Köy Komitesi kurulur. 1998 yılından beridir bu komitenin başkanlığını Mine Fedai yürütüyor. Haftada bir gün buraya giden Fedai, burada yaşayanların sorunları ve köyün ihtiyaçlarıyla ilgileniyor. Karmi Köyü Belediye’ye bağlanmamış. Köyle ilgili tek yetkili var o da Turizm Kültür ve Çevre Bakanlığı. Evler ve sokaklar koruma altına alınmış. Belirli bir prosedürün dışına çıkılmıyor. Böylelikle köyün orjinalliği korunmuş oluyor.

Karmi’de sessizlik hakim
167 tane ev bulunan Karmi’de  şu anda ilk kiracılardan kalan çok fazla kişi yok.  Aslına bakarsanız  şu anda Karmi Köyü’nde çok fazla yaşayan yok. Bazı evlerin çok bakımlı, bazıları ise adeta terkedilmiş olduğu görülüyor. Burada yaşayanların çoğunluğu belli bir yaşın üzerinde. Karmi Köyü’nde bir market, iki bar, bir restoran var. Burada çoğunluğu İngiliz olmasına rağmen Alman, Avusturyalı ve  Kanadalılar da yaşıyor. Kahverengi renkte kapı ve pencereli evler, bir nevi kahverengi etiketliler, Turizm Bakanlığı kontorlü altında, üçüncü ülke insanlarına uzun dönem kiralanan evler. Genelde mavi kapı ve pencereli evler ise özel mülk.
Cennet köy Karmi’nin sessiz ve boş sokaklarında dolaşırken rastladığımız İskoçyalı Jony, havaların güzelleştiğini, onun memleketinde böyle bir havanın tıpki yaz gibi olduğunu ve bunun ona mutluluk verdiğini söylüyor. Kış aylarını yavaş yavaş geride bıraktığımız ve bahara kucak açtığımız şu günlerde, sihirli Karmi Köyü’nün yerlileri adeta her gün huzur soluyorlar.

Misafirliğine güzel duygular uyandırıyor
Karmi’nin eşsiz güzelliklerini duyanlar bu köyü ziyaret ediyorlar. Hatta, Kıbrıs’ta yaşayanların yurt dışından gelen misafirlerini gezdirdiği Karmi, herkeste güzel duygular uyandırıyor. Çok fazla etkinliğin yer almadığı, hatta restoran ve kafelerin kışın çoğu zaman kapalı olduğu köyde, yaz aylarında meydandaki kilisede zaman zaman konserler düzenleniyor. Ancak buraya giden herkes, Karmi’nin otantik ve doğal güzelliklerini görünce, adeta büyüleniyor.