TURİZM BAKANLIĞI İSKELE’DE ARKEOLOJİ MÜZESİ AÇIYOR. MUZEYLE İLGİLİ PROTOKOL BAKAN ATAOĞLU İLE İSKELE BELEDİYE BAŞKANI SADIKOĞLU TARAFINDAN İMZALANDI

 

Turizm ve Çevre Bakanlığı’yla İskele Belediyesi arasında İskele’ye arkeoloji müzesi açılması konusunda protokol imzalandı.

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu’nun makamında gerçekleşen imza töreninde, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürü Fuat Azimli ile Bakanlık Müdürü Öztürk Keskinel de hazır bulundu.

İskele Belediyesi Başkanı Hasan Sadıkoğlu, imza töreni öncesi yaptığı konuşmada, tüm ilçelerde olması gereken müzelerle ilgili olarak Bakanlıkla temasa geçildiğini ve olumlu yanıt alındığını, İskele bölgesinde büyük bir binanın bu amaçla ayrıldığını kaydetti.

Müze ile birlikte bölgeye turist akışının artacağı ve bu sayede İskele esnafının da yüzünün güleceği inancını ifade eden Sadıkoğlu, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’ne bağlı bir İskele Bölge Şube Amirliği açılmasının da beklendiğini kaydetti ve protokolün hayırlı olmasını diledi.

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu da Bakanlık olarak, İskele Belediye Meclisi’nin aldığı kararın yanında olduklarını söyleyerek, ülkeye gelen turistlerin Kıbrıs’ın doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi eserlerin ve yapıların tümünü de ziyaret etmesi gerektiğini vurguladı.

Ataoğlu, Bakanlığın hedeflediği “Her ilçeye bir müze” projesinin ilk ayağının İskele ile başlamış olacağını, turistlerin esnafla iç içe olmasının ve dolayısıyla bölgeye daha çok turist çekilmesinin hedeflendiğini kaydetti.

Haziran ayına kadar yapılan projeyle her bölgeye 1000 turist hedefini gerçekleştireceklerini ifade eden Bakan Ataoğlu, Belediye Başkanı Sadıkoğlu ve İskele Belediye Meclisi üyelerine teşekkür ederek müzenin hayırlı olmasını diledi.

Turistlere daha kaliteli hizmet verilmesi adına bir Turizm tanıtma Birimi, bir de Eski Eserler şubesinin açılması çalışmalarının devam ettiğini belirten Ataoğlu, “İskele için bu bir başlangıç, akabinde elimizden gelen ne varsa yapacağız” ifadelerini kullandı.

İmzalanan protokole göre, Belediye hudutları içerisinde bulunan 378 ve 379 numaralı parseller içerisindeki bina, arkeoloji müzesine dönüştürülmesi için Eski Eserler ve Müzeler Dairesinin kullanımına verilecek.

Protokol kapsamında Bakanlık tarafından İskele bölgesinde Arkeoloji müzesi açılacak.

Arkeoloji Müzesi açılış tarihinden sonraki 3 ay içerisinde İskele’ye Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’ne bağlı İskele Bölge Şube Amirliği açılmasına yönelik çalışma başlatılacak.

Müzede sergilenecek eserlerin tedariki sağlanacak. Bakanlığa bağlı Eski Eserler ve Müzeler Dairesi müzeyi çalıştıracak.

Müze bünyesinde Turizm Tanıtma Birimi kurulacak. Eski eserlerin ve/veya taşınır kültür varlıklarının Müze Müdürlüğü’ne nakli, teslimi ve korunması Müze Müdürlüğü tarafından sağlanacak.

Bakanlık, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi ile koordineli çalışarak müzede sergilenecek eserler için uzman kişilerin kontrol ve denetiminde gerekli olan vitrinleri yapacak.

İskele Belediyesi tarafındansa binanın genel bakım ve onarımı yapılacak. Eski Eserler ve Müzeler Dairesi ile koordineli çalışarak binanın elektrik sistemini elden geçirecek.Binanın emniyeti açısından Eski Eserler ve Müzeler Dairesi ile koordineli çalışarak uzman kişilerin kontrolünde kamera ve alarm sistemlerini kuracak.

Bina içerisinde yapılması planlanan 2 adet oda büfe ve hediyelik eşya satış yeri olarak kullanılmak üzere İskele Belediyesi’nin kontrolünde olacak.

Protokolün yürürlük süresi imza tarihinden itibaren 3 yıl olarak belirlendi. Protokol her ne şekilde sona ererse ersin sergilenecek eserlerin tümü Eski Eserler ve Müzeler Dairesi tarafından alınıp eski eser depolarına götürülecek.