Gazimağusa Beldiyesi, suriçi ve Laguna bölgelerinin  turizm açısından geliştirilebilmesi için bölge  esnafının katılımıyla geniş kapsamlı bir toplantı gerçekleştirdi. Gazimağusa Belediyesi’nde bugün saat 14:30’da yapılan toplantıya Turizm ve Çevre bakanı Fikri Ataoğlu, Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Orhan Tolun, Kıbrıs Türk Rehberler Birliği Başkanı İbrahim Altıner ve Gazimağusa esnafı katıldı.

ARTER

Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter konuşmasında, belediyenin yapacağı çalışmalarda esnafın katkısının önemli olduğunu Turizm ve Çevre Bakanlığı’nın da tek başına karar vermek istemediğini, demokratik yaşamda tüm paydaşların ortak kararıyla adım atılması gerektiğini söyledi. 2004 yılında Suriçi canlandırma Projesi yapıldığını ancak yol haritası çizilirken takvimlendirme yapılmadığını, sıkıntının takvimlere uymamadan kaynaklandığını, senelerce bekleyen bir işten hayır gelmeyeceğini söyledi. Geçen 10 yılda gerekenin yapılmadığını, ne yapılacaksa o senenin içinde ne yapılacağına karar vereceklerini ifade ederek, belediye ile bakanlığın istişare içine yürüteceği çok iş olduğunu söyledi. Salamis Yolu, suriçi ve Laguna’nın ayrı ayrı ele alınması gerektiğini, Mağusa suriçinde MASDER ve Antik Mağusa vakfı ile de temasta olduklarını, toplantıyı organize etmelerinin nedeninin herkesin katkısını ve görüşünü almak olduğunu ifade etti.

Gazimağusa’nın ülkenin en büyük potansiyele sahip şehri olduğunu ancak turist sayısı olarak istenen noktada olmadığını turistik açıdan neden ilgi gösterilmeyen bir yer olduğunu toplantı sonunda öğreneceklerini ve gerekli çalışmaları yapacaklarını söyledi.

Belediye Başkanı Arter, Gazimağusa için 2 büyük projesi olduğunu, yıllarca konuşulan Hendek Projesi’ni Gazimağusa Turizmine kazandıracaklarını, yüksek anıtlar kuruluyla ilgili düzenleme yaptıkları için 2 aylık bir gecikme olduğunu ancak ihaleye çıkılmak üzere olduğu bilgisini verdi.

Arter, Palm Becah Bölgesi’nde  işyeri sahiplerinin sıkıntıları olduğunu kazançlarının az oluşu gibi sıkıntılar olduğunu, bölge için köklü bir proje hazırladıklarını, bölgedeki 2 büyük ada etrafına yat limanı projelerinin güvenlik nedeniyle uygun görülmediğini ancak bölge için başka bir projesi olduğunu ifade etti. Arter, Laguna apartmanlarının olduğu koyda yat limanı yapacaklarını ve restorantların olduğu bölgede halkı denize yaklaştırmak için güzerhaghta düzenleme yapacaklarını ifade etti. Laguna’da yat limanı, cafelerin önünün düzenlenmesinin yanında Laguna apartmanlarının arkasındaki kayalıklar üzerine oturma ve dinlenme platformu yapmayı planladığını, geçmişte yapılan projenin güncelleneceğini ifade etti. Arter, Otello Parkı’nı düzenlediklerini ve Shakespeare’in büstünü yaptıklarını, yakında açılış yapacaklarını söyledi.

ATAOĞLU

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Turizm Bakanlığına geldiği ilk günden itibaren surlar içindeki turizm ofisinin kaldırımla konusunu incelediğini ve konuya müdahale ettiğini, suriçine gelen turistlerin her tarafı ziyaret etmeleriyle ilgili paydaşlarla görüştüğünü ve hareket başlatmak istediklerini söyledi. Ataoğlu, belediye başkanının da uzun süreden beridir projesi olan suriçinin canlandırılması konusunu konuştuklarını, belediye başkanı İsmail Arter’in her iki bölgenin esnafını da çağırdığını aktararak, nasıl hareket edeceklerine karar vereceklerini söyledi.

“Her esnaf gelen turiste rehber olacak” diyen Ataoğlu, herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini, rehbersiz gelen turistleri yönlendirmek için işaretler de yapacaklarını söyledi. Gelen turistlerin ihtiyaçları için 3 noktadaki tuvaletlerin tamiri için çalışma başlattıklarını, Belediye Başkanının deniz festivalinin yapılması talebi olduğunu, deniz festivalini yapacaklarını söyledi. Esnafın hareketlenmesi için belediye başkanının öncülüğünde adım atacaklarını, esnafın Otello kapısının kapalı olduğu şikayeti olduğunu, geçmişte Otello kapısından giriş yapıldığını, bu konuda ilgili bakanlıkla görüştüğünü aktardı. Gazimağusa’da müze açılması için uğraş verdiğini, Gazimağusa esnafının mağduriyet yaşamasını değil, yüzünün gülmesini istediğini belirtti.