Uluslararası alanda yaşanan ekonomik krizin 2011’de ülkelere ve sektörlere etkileri tartışılmaya devam ediliyor. İngiliz The Economist Dergisi’nin 'World in 2011' çalışmasına göre, seyahat sektöründe kriz sonrasında yaşanan düşüşün 2011'de yerini yükselişe bırakacağı vurgulanıyor. The Economist’in 'World in 2011' çalışmasına göre 2011’de uluslararası turist sayısı yüzde 5.5 artarak 2008 yılındaki düzeyi yakalayacak yorumları yapılıyor. Dünya’da ekonmik kriz devam ederken bu gelişmelerin herkese bir moral verdiği kesin. Ama bir de 2010 yılında ekonomik krize rağmen Anavatanımız Türkiye’ye bir bakalım.

Antalya'ya gelen yabancı ziyaretçi sayısı 2010 yılının 11 aylık döneminde yüzde 11 artışla 9 milyon 442 bin 992'ye ulaşarak yeni bir rekor kırdı. 11 Aylık dönemde yöreye gelen yabancı turistler arasında İngilizler 1 milyon 648 bin 724 kişiyle ilk sırada yer alıyor. Muğla Valiliği internet sitesinde açıklanan bilgilere göre, Muğla ve yöresine bu yılın 11 aylık döneminde, hava ve deniz yoluyla gelen yabancı turist sayısı 3 milyon 86 bin 160'a ulaştı (1 milyon 621 bin 478'inin Dalaman ve 985 bin 154'ünün de Milas-Bodrum hava limanı kanalıyla).
Bu gelişmeler devam ederken Akdeniz’in İncisi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet’i Turizm Alan’ında neler oluyor? 2011 yılında turist sayısını artırmak için Turizm Bakanlığımız büyük bir çalışma içerisine girmişti. Bu çalışma ile İngiltere ve diğer yabancı ülkelerden ülkemize turist taşımaya yönelik Charter Seferler düzenlenecekti. Bu doğrultuda ilk anlaşma İngiltere’deki tüm tur operatörleride biraraya gelerek ön protokol imzalanmıştı. İmzalanan bu ön protokole göre İngiltere’den 30,000 otelerimizde konaklayacak turist hedeflenmişti. Fakat son günlerde alınan haberlere göre bu projenin büyük bir olasılıkla rafa kalkma durumunun olduğu görülüyor. Burada ‘Suçlu Kim Oyunu’ oynamaktansa sorunun ne olduğuna bakıp çözmemiz gerekir. Ama malesef bizim toplumumuzda sorun çözme politikası yerine ‘ÇÖZÜMLERİ ORTADAN KALDIRMA’ ve ‘ÇÖZÜM YOK’ politikası vardır. Oysa Dünya’da gerek ülke ekonomilerinde ve gerekse ülke projelerinde sorunlar olması doğaldır. Önemli olan bu sorunları çözüm politikalarını gündemde tutarak sonuca ulaştırmaktır.  Bu projenin uygulanmaya girmemesinin ülke turizmine büyük bir darbe vuracağı açıktır. Tur operatörleri projenin uygulanmaması durumunda tüm pazarlama ve tanıtımlarını Türkiye’ye yönlendirecekleri yönünde söylemler vardır. Anavatanımız Türkiye, en kötü dünemlerde dahi yaptığı tanıtım ve pazarlama ile şu anda İngiltere’de en büyük dikkat ve talep çeken bir destinasyon olmuştur.
Peki ülkemize turistler nasıl gelecek? Bu soruyu sormak ve cevap bulmak gerçekten büyük önem arzetmektedir. Her zaman şunu düşünmüşümdür: Gerçekten bizi yönetenlerimizin 30 bin İngiliz turistin adamıza sıcak para olarak bırakacağı ekonomik değerin ne olduğunun farkında mıdır? Bu kadar Dünya’da ülkelerin neden turizmlerini geliştirmek için uğraş vermekte olduklarını düşünüyor muyuz? Neden bu kadar ülkeler milyonlarca ve milyarlarca dolar turizm yatırımını ülkeye çekmek için teşvikler vermektedir? Milyonlarca dolar tanıtım ve pazarlama yatırımı yapmaktadır? Bu soruların cevaplarını hepimizin bildiğini düşünmekteyim. Tabii, ‘HAYIR’ belkide yanılıyorumdur. Ülke turizmimiz konusunda Doktora yapmış bir araştırmacı ve işadamı olarak bu soruların yanıtlarını hiç bıkmadan ve usanmadan söyleyerek ve yazarak anlatacağım. Dünya Turizm ve Seyahat Konseyi WTTC, WTM (Dünya Turizm Fuarı) Londra Fuarı’nda yayınladığı raporunda, turizm sektörünün 2010 yılında beklentinin üzerinde büyüdüğünü açıkladı. Raporda, WTTC’nin 2010 yılı başında açıkladığı yüzde 0.5′lik büyüme beklentisinin aşıldığı ve yüzde 2 düzeyinde gerçekleştiği ifade edildi. WTTC ayrıca yine raporunda, turizm endüstrisinin önümüzdeki 10 yıllık süreçte ortalama yüzde 4.3 büyüme kaydedeceği öngörülürken bu büyümenin 66 milyon kişiye istihadam alanı açacağı tahmini yapıldı.
Dünya bir taraftan bu değerlendirmelerin peşindeyken, malesef KKTC Turizm’i ULAŞIM SORUNUNDAN dolayı çıkmaz bir yola doğru sürülmektedir. Yeni dönemde gelecek yıl bir hava yolu kurulacak söylentileri etrafta dolaşıyor. Ülkemizde yeni bir hava yolları kurmayı bir tarafa bırakın, ülkemize uçuş yapmak isteyen her hava yolu desteklenmelidir. Komşumuz Güney Kıbrıs şimdi de İngiltere’nin en büyük Low Cost hava yolu firması Rayan Air’ın adaya uçması için harekete geçti. Rayanair’a indi kalktı teşviklerinin yanında ülkeyi tanıtım ve pazarlama yapması için 1 milyon sterlin değerinde bir katkıyı verme teklifi yapılmıştır. Anlaşılan komşularımız ‘KAZ GELECEK YERDEN TAVUĞU ESİRGEMEZKEN’, bizler ne yapıyoruz? Artık bu sorulara cevap vermek için her türlü seferberliğin başlayacağını buradan duyurmak isterim. Yalnızca turizm sektörleri değil tüm ekonomik sektörler, basın ve yayın organlarımız halkımızı turizm konusunda bilinçlendirmek için harekete geçecektir. EĞER TURİZM ELDEN GİDERSE GÜZELİM ÜLKEMİZ DE ELDEN GİDECEKTİR...