ABD'nin Duke Üniversitesi öğrencileri, başlattıkları Mars'a uydu fırlatma projesini finanse etmek için farklı bir yola başvurdu.

 

Öğrenciler, internet üzerinden başlattıkları kampanyada Mars'a göndermeyi planladıkları uydunun içine 2 terabayt büyüklüğünde bir bellek yerleştireceklerini ve proje için 1 dolar bağış yapan herkesin kendisini resimlediği 'selfie' fotoğrafını bu belleğe yükleyeceklerini açıkladılar.

Daha fazla bağış yaparak belleğin içine videolar yerleştirmek de mümkün olacak.

"Mars'a zaman kapsülü" projesine dünyanın her yerinden katılımın mümkün olduğu belirtildi. Projenin hayata geçmesi için 30 milyon dolar ya da başka bir değişle 30 milyon selfie fotoğrafı gerekiyor.

Projeyi üstlenen öğrenciler gelecek 3 yıl içerisinde uyduyu yapıp Mars'a fırlatmayı hedefliyor.

Eğer proje başarıya ulaşırsa, Duke öğrencileri Mars'a uzay aracı gönderen ilk özel teşebbüs olacak.

Projenin internet sitesi tıklayın www.timecapsuletomars.com'da zaman kapsülü fikri şu şekilde açıklanıyor: "Bu proje dünyanın her köşesinden insanı kapsayacak. Bu zaman kapsülü ile herkes gelecekte Mars'a gidecek olan insanlara bir mesaj verme şansı yakalamış olacak. Kapsüle bırakılan mesajlar Mars'ta koloni kurmaya giden ilk insanlar için çok anlamlı olacak."

 

Şükrü Demirbaş’tan tam destek

 

Bu haber üzerine harekete geçen Zazel Reklam Ajansı sahibi Şükrü Demirbaş, genç öğrencilerin bu girişimine destek vermek için onlarla irtibata geçtiğini ve ilk ‘selfie’ fotoğraf için onlarla anlaştığını söyledi. Öğrencilerin bu tür girişimlerine destek olmanın ve onları cesaretlendirmenin kendisi için büyük bir mutluluk kaynağı olduğunu kaydeden genç iş adamı, toplamda  1017 selfie’yi bin dolara onlara göndermek için anlaştığını söyledi. İlk selfie’sini Mağusa surlar içerisinde bulunan Lala Mustafa Paşa Camii’sinin de içerisinde bulunduğu fotoğraf olarak paylaştığına dikkat çeken Demirbaş, bu girişimiyle de Kuzey Kıbrıs’ın tanıtımına önemli bir destek verdigini ifade etti.