Yapılan bir araştırmaya göre dünyada en çok tıklanan websitesi Google. Arama motoru özelliğinden çok daha fazlasını sunan ve getirdiği yeniliklerle internet kullanıcıları için bir cazibe merkezi haline gelen Google birçok ülkede en çok ziyaret edilen web sitesi olabilir, ancak bazı “istisnalar” da yok değil. Hangi ülkelerin en çok hangi web sitelerini ziyaret ettiğini gösteren yukarıdaki haritada kırmızı renkler Google’ı, diğer renkler ise farklı web sitelerini temsil ediyor. Ve görünen o ki bazı web siteleri, kendi ülkelerinin dışına taşacak kadar büyümüşler.

 

Alexa verilerini temel alan haritada en çok ziyaret edilen web siteleri, internet nüfusuna göre ağırlıklandırılmış. Amerika ve Avrupa’da şaşırtıcı bir durum yok, en çok ziyaret edilen web siteleri neredeyse Google ve Facebook’tan ibaret. Ancak Asya’daki bazı yerel web siteleri, Amerikalılara karşı koyabilmiş görünüyor. Örneğin Baidu, Çin’de ve Güney Kore’de en çok kullanılan web sitesi konumunda. Araştırmayı yapan Information Geographies’e göre bu, Baidu’nun kendi evinin sınırlarını aşmaya başladığının bir işareti. Ancak hatırlatalım Google Pekin yönetimi ile yaşadığı anlaşmazlıklar yüzünden bir dönem Çin’de yasaklanmış ve Google da ürünlerini kısmen çekme kararı almıştı.

 

SoftBank’ın ortağı olduğu “Yahoo! Japan”ın Japonya’daki, Yahoo!’nun ise Tayvan’daki üstünlüğü göze çarpıyor.

 

Facebook Türkiye’de en çok tıklanan site olurken, Filistin Bölgesi’ndeki en çok ziyaret edilen web sitesi ise Al-Watan Voice gazetesi. Kazakistan’da en çok Mail.ru e-posta hizmetinin web sitesi tıklanıyor.