Elon Musk, Mars'ta kalıcı bir koloni kurma planının nihayetinde insanlığın sadece çok gezegenli değil, aynı zamanda yıldızlararası olmasına imkan tanıyacağını söyledi.

Şu anda SpaceX'in patronu Kızıl Gezegen'de kendi kendine yeten bir koloni kurma nihai hedefiyle, Güneş Sistemi'nde yük ve insan taşıyacak Starship roketlerini geliştiriyor.

Musk, SpaceX'in asıl amacının bu olduğunu ve insanlığın uzun vadede tür olarak hayatta kalmasını sağlamak için esasında bunun gerekliliğine inandığını sürekli belirtiyor.

Bunu başarmak için belirlenen zaman çizelgesi birkaç kez ileri bir tarihe itildi fakat gezegenlerarası ilk Starship yük görevleri Dünya'nın ve Mars'ın yörüngelerinin aynı hizaya geleceği 2024 ya da 2026'da gerçekleşebilir. Tamamen kendi kendine yeten bir Mars kolonisinin 2050'ye kadar kurulabileceği umulsa da Musk, sonraki aşamanın ne olduğu hakkında henüz açıklama yapmadı.

Twitter takipçilerinden birinin Büyük Filtre (bir türün nesli tükenmeden önce dış uzayı keşfetmeye yetecek kadar ileri bir gelişmişlik seviyesine ulaşma olasılığına ilişkin felsefi kavram) hakkındaki sorusuna cevaben Musk, Mars koloni haline getirildikten sonra insanlık için umutlarının ne olduğunu açıkladı.

Musk "Mars'ta yaşamı kendi kendine yeter hale getirebilirsek en büyük filtrelerden birini aşmış olacağız. Bu da bizi yıldızlararası olmaya hazırlayacaktır" diye cevapladı.

Dünya yaklaşık 4,5 milyar yaşında fakat hayat hâlâ çok gezegenli değil ve öyle olması için ne kadar zaman kaldığı da son derece belirsiz.

SpaceX şu anda Starship roketini ilk kez dünya yörüngesine fırlatmaya hazırlanıyor. Roket gelecek yılın başlarında Teksas'tan kalkacak ve Hawaii kıyılarının açıklarına inecek.

Yeni nesil roket için halihazırda birden fazla yüksek irtifalı uçuş denemesi yapıldı fakat denemelerin biri hariç hepsi alevlerin sardığı patlamayla sonuçlandı.

Tamamlandığında Starship gemisi ve beraberindeki itici roket, NASA'nın Apollo görevlerinde kullanılan Satürn V roketinin iki katından fazla itme kuvveti sağlama kapasitesiyle inşa edilen en güçlü roket olacak.

 Ayrıca SpaceX roketleri hızla yeniden kullanılabilir olacak şekilde inşa ediyor ki bu, uzay yolculuğunu değiştirecek ve filoların gezegenler arasında gidip gelmesine imkan sağlayacak.

Önceki haftalarda ABD Ulusal Bilimler Akademisi'yle düzenlediği bir etkinlikte Musk "Yaşamın çok gezegenli olabilmesi için belki bin gemiye ya da öyle bir şeylere ihtiyacımız olacak" demişti.

Uzun vadede bilincin ışığını korumak için bu gerekli. Umarım yakında değil ama bir gün Dünya'ya bir şey olacak, ya doğal ya da insan kaynaklı bir şey uygarlığın sonunu getirecek. Çok gezegenli bir tür olursak uygarlığın muhtemel ömrü çok daha uzun olur.

Sonraki büyük Starship denemesinin kesin fırlatma tarihi henüz belirlenmedi fakat Musk tamamen başarılı olmasının pek mümkün olmadığını düşündüğünü söyledi ve ekledi:

Bence yine de çok ilerleme kaydedeceğiz.

Independent Türkçe