“Ev eşyalarının birbirleriyle ve ev sahibiyle olan iletişimi yoğunlaşmaya başlıyor. İş çıkışı telefonunuzdaki uygulamayla evdeki ısıtma/soğutma sistemini çalıştırmak mümkün!”

“Dün gece iyi uyumadın, bir sorun mu var?” diye soran bir bileklik düşünün. Aynı bilekliğin ne kadar kalori alıp ne kadarını harcadığınızı raporladığını da…”

Dünyanın en önemli teknoloji fuarı International Consumer Electronics Show (Tüketici Elektronikleri Fuarı) bu yıl da teknoloji tutkunlarını ağırladı.
Turkcell’in uzman çalışanları fuarı “CES 2016’dan herkese yetecek kadar öngörü var” başlığı ile değerlendirdi.
Kuzey Kıbrıs Turkcell, dünyanın en önemli teknoloji fuarındaki gelişmeleri adadaki teknoloji tutkunları için derledi.

6-9 Ocak tarihleri arasında Las Vegas’ta düzenlenen fuar, bir kez daha  yeni ürünlerin tanıtıldığı bir etkinlik olmanın çok ötesine geçti.
Teknolojiye yön veren devlerin gelecek hedeflerini anlattığı oturumlar da en az fuar kadar ilgi çekici oldu.
Bir anlamda ‘geleceğin simülasyonu’ denilebilecek etkinlikte “teknoloji ne tarafa gidiyor?” sorusunun cevabı arandı.

CES 2016’da öne çıkan, pazarlama dünyasının da göz ardı edemeyeceği akımlar şunlar oldu:

Akıllı, bağlantılı evler

“Buzdolabının otomatik olarak marketten alışveriş yapması” örneği yıllardır verilir. Nesnelerin İnterneti akımının gelişmesiyle ev eşyalarının birbirleriyle ve ev sahibiyle olan iletişimi yoğunlaşmaya başlıyor. İş çıkışı telefonunuzdaki uygulamayla evdeki ısıtma/soğutma sistemini çalıştırmak, kahve koymak mümkün. Akıllı evler artık sizinle ‘konuşuyor’ ve kullanım alışkanlıklarıyla ilgili bilgiler veriyor.

Giyilebilir teknoloji

“Dün gece iyi uyumadın, bir sorun mu var?” diye soran bir bileklik düşünün. Aynı bilekliğin ne kadar kalori alıp ne kadarını harcadığınızı raporladığını da… Bunlar da halihazırda olan şeyler değil mi? Zaten bu daha başlangıç, giyilebilir teknoloji yolun çok başında henüz. Treni yolun başında yakalayan markalar, çok da uzak olmayan bir gelecekte, örneğin, bir süre önce sattığı bir çift ayakkabıdan “ben düzenli olarak giyiliyorum ve sanırım artık eskimeye başladım” mesajı alabilecek.


Video tüketimi

Gerek evimizdeki bilgisayarlardan gerekse dışarda akıllı telefonlarımız ile cepten internet üzerinden video tüketimi gün geçtikçe artıyor, buna bağlı olarak da CES 2016’da kusursuz çekim yapabilen ‘küçük’ aletler ön plana çıktı. Herkes evinden dünyaya seslenebiliyor. İş dünyası da bu akıma dahil olup müşterileriyle daha çok ve daha samimi konuşmaya başlayacak.


Her zaman, her yerde, her cihazda

İşe giderken, mutfaktayken, tatildeyken, sevdiğimiz dizileri, programları, filmleri izlemeye devam ediyoruz. Bu ihtiyacı karşılayan mecralar akıllı telefon kullananların yanında olmaya devam edecek. Ayak uyduramayanlar ise evin salonundaki boş koltuğun karşısındaki televizyonun açılmasını bekleyecek.

Akıllı kamera

Bir evde yaşayan her bireyin yüzünü tanıyan kamera sistemi, yabancı bir yüz tespit ettiğinde bu görüntüyü anında akıllı telefonunuza gönderiyor. Anne ve babaların, çocuklarının okuldan ne zaman döndüklerini ya da evde kimlerle birlikte olduklarını rahatlıkla öğrenebilmesi gibi konularda akıllı telefonlar üzerinden yardımcı olan sistem, aynı zamanda yaşlı ebeveynlerin bakımlarında da kullanılıyor.

Sanal Gerçeklik (Virtual Reality)

Virtual Reality (Sanal Gerçeklik) ürünleri de fuarda ön plana çıkan ürünler arasında. Consumer Electronics Show (CES) 2016’da teknoloji şirketlerinin geliştirdiği Sanal Gerçeklik ekipmanları, kullanıcıların artık en basit fotoğraflarda bile 360 derecelik bir bakış açısına sahip olmasını sağlıyor.


Bükülebilir Ekranlar Geliyor

CES 2016’da duyurulan yenilikçi teknolojilerden bir tanesi de bükülebilir ekran teknolojisi. Bükülebilir ekranları tıpkı birer gazete gibi katlayabilmemiz mümkün olacak. Ekran geliştirme ve üretme konusunda önde gelen firmalar 4K, Ultra HD, bükülebilir OLED ekranlar için büyük yatırımlar yapıyor ve bükülebilir ekranları geleceğin teknolojisi olarak görüyor. Bu ekranlar kullanacağımız televizyon, cep telefonu ve diğer tüm ekranlara sahip ürünlerin değişimini tetikleyecek gibi görünüyor. Kullanım alanları kısıtlı gibi gözükse de, teknoloji açısından yepyeni bir deneyim.