Dünyanın en uzun süreli deneylerinden biri sonuç verdi. 142 yıl önce şişe içinde gömülere uykuya yatırılan 11 tohum filizlenmeyi başardı.

Michigan Eyalet Üniversitesi'nden botanikçi David Lowry, bir asırdan uzun süredir devam eden deneyin parçası olan eski tohumların uyanması için sabırsızlanıyordu. Sonunda 23 Nisan'da tohumları kontrol etti ve filizlendiklerini gördü. Lowry, o anı "Harika bir andı" diye niteledi.

1879'da botanikçi William James Beal, bu tohumları ve binlercesini çevredeki farklı otlardan toplamıştı. Daha sonra onları şişelere yerleştirmiş ve yıllar, hatta yüzyıllar sürecek uyku halinden sonra büyüyüp büyümeyeceklerini öğrenmek istemişti.

Beal, bu hedefle tohumları kimsenin onlara dokunmaması için Michigan Eyalet Üniversitesi'nin kampüsündeki gizli bir yere gömmüştü.

Nisan ortasında, Dr. Lowry ve dört meslektaşı, kimseye görünmeden şişelerden birini kazarak dışarı çıkardı ve içindekileri ekerek deneye katkı koydu.

Üniversitenin bitki biyolojisi profesörü Frank Telewski, Beal'in 20 cam şişe gömdüğünü ifade ediyor. Telewski, "Bu 20 şişeyi kum ve tohumla doldurdu ve 21 bitki türü kullandı" diyor.

Söz konusu bitkiler sıradan yabani otlardan oluşuyordu. Beal gizli yerinden her beş yılda bir, bir şişe çıkardı ve içindeki tohumların filizlenip filizlenmeyeceğini kontrol etti.

Independent Türkçe, New York Times, NPR

Derleyen: Çağla Üren