Kıbrıs'lı Tükler birkaç yıldan beri İngiltere'de 2 ayrı festival düzenliyorlar. Bu yıllardır tek festivale dönüştürülmelidir diye tartışılır durur. Her seferinde, düzenlenen 2 ayrı festivalin  bir çatı altında yapılması için devreye girmeyen kalmaz. 

Bu yıl da festivallerin tarihleri yaklaştıkça ayni tartışmalar yaşandı.

Dönemin Başbakanı Tufan Erhürman Mart ayında gerçekleştirdiği İngiltere ziyaretinde 2 festivalin yetkilileri ile tek festivalde birleşme kararında tarafların uzlaşı sağladığını duyurduğu halde, İngiltere bu yıl yine 2 ayrı 'Kıbrıs Türk Kültür Festivali'ne sahne oldu.

'Tek bir festival' çağrıları her iki festivalde de devam etti. 

İngiltere Kıbrıs Türk Ticaret Odası, ‘Tek bir İngiltere Kıbrıs Türk Kültür Festivali' çağrısı yaptı. 

İngiltere Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Muhammet Yaşarata bir açıklama yaparak, iki festivalin ayrı organize edilmesinin doğru olmadığı noktasında tam bir mutabakatın olduğunu belirtti.

Tüm kesimlerin bir araya gelerek, 28 örgütten meydana gelen İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi, İngiltere Kıbrıs Türk Vakfı, Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu, Kıbrıs Toplum Merkezi, Kıbrıs Türk Cemiyeti, Kıbrıs Türk Gençlik Birliği İngiltere, Londra Türk Masterleri, Kıbrıs Sanatçılar Platformu, İngiltere Kıbrıs Türk Ticaret Odası ve diğer kuruluşların temsilcilerinden oluşacak bir Festival Komitesiyle, İngiltere’de varlık ve aktivite gösteren tüm kurum ve kuruluşların toplum için gerçekleştirecekleri, tek bir 'İngiltere Kıbrıs Türk Kültür Festivali’nin yapılması noktasında görüş birliğine varıldığı açıklandı.

Buna rağmen festival tarihi gelip çattığında İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi'nin ayrı bir festival yapma eğilimi herkesi şaşkına çevirdi.

Kimilerine meseleyi siyasi olarak nitelendirirken, kimileri kişisel rant sağlama iddialarına kadar vardırdı.

Bir kesim de festivaller öncesinde bir önceki 4'lü hükümet ortaklarının ayrı ayrı İngiltere'yi ziyaretlerinin ardından bu bölünmenin daha da arttığını iddia etti.

Tüm bu iddialar bir yana, İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi dahilinde olan örgütlerden yetkililerle yaptığım sohbetler sonucunda vardığım kanı, konsey bünyesinde çatırdamaların olduğu ve bunun günden güne de büyüdüğü yönünde.

Festivalin bu yıl yeniden düzenlenmesi bağlamında yaşanan olaylar festivalin amacaına zarar vermesi hasebiyle son derece üzüntü vericidir. İngiltere'de yaşayan Kıbrıs Türk Toplumu toplumsal ayrışmanın eşiğine getirilmiş hatta eşikten içeriye adım dahi atılmıştır.

Toplumsal ayrışmanın daha da ileri boyuta taşınması için ise bir tartışmadır, bir sürtüşmedir gidiyor. Tüm bu yaşananlar sosyal medyaya da yansımış durumda.

Bir yıl daha geride kaldı fakat eminim ki 2020'de de konu ayni tartışmalara gebe. Umarım ki yaşananların topluma ve ülkeye veridği zarar kısa zamanda farkedilir ve taraflar fesitvalin esas maksadını idrak edip, festival dönemin beklemeden ortak müşterekte mütabakata varırlar. Zira, İngiltere'de yaşayan Kıbrıslı Türklerin ezici bir çoğunluğunun ortak düşüncesi şu yöndedir:

  • Sebep ne olursa olsun, bu yanlıştan dönülmesi gerekir.
  • Festivale asla siyaset karıştırılmamalı.
  • Toplum ikiye bölüneceğine, tam kapasite ile tek bir festival için çalışmalı.