Tarhana kemek yetenek ister
- Soğuk kış günlerinin vazgeçilmezi tarhana çorbasını yapabilmek için önceden hazırlık yapmak gerekiyor. Bazıları, havaların soğumaya başladığı şu günlerde tarhana kesmeye başladı. Kıbrıs’ta yoğurt ve tarhanalık bulgur karışımıyla yapılan tarhanayı eskiden olduğu gibi damda kurutmak ise mazide kalıyor.
Kış aylarına girerken özellikle eskiler tarhana yapar ve tarhanayı evlerinin damlarında kuruturlardı. Şimdilerde Kıbrıs’ta bu gelenek gittikçe azalsa, hazıra talep olsa da, hala daha eski alışkanlıklarından vazgeçemeyenler var.
Tarhana başka ülkelerde de biliniyor. Ama Kıbrıs’ta yapılan tarhananın özellikleri ayrı ve lezzeti bir başka. Türkiye’de yoğurda un karıştırılarak yapılan tarhananın içerisine domates ezmesi ve kırma biber de ilave ediliyor. Halbuki Kıbrıs’ta yalnızca yoğurt ile buğday kırması karıştırılarak yapılıyor. Yapımı ufak tefek değişikliklerle gerçekleştirilen tarhananın içerisine kimileri tarafından yalnızca tuz ilave edilirken, isteğe göre nane ve sarmısak da konuluyor.
İyice karıştırmak şart
Geçtiğimiz günlerde biz de tarhana yapımını öğrenmek için Emine hanımın evine konuk olduk. Emine hanım öncelikle 12 kilo yoğurdu tencerenin içerisine koyarak bir müddet kısık ateşte kaynatıyor. Kaynayan yoğurdun içerisine nane ve tuz ekleyen Emine Hanım, bu karışımın içerisine isteğe bağlı olarak, aroma katması açısından, birkaç diş sarmısak da konulabileceğini ifade ediyor. Bu işlemin ardından yoğurdun süt haline gelmesini bekleyen Emine hanım, 6 kilo tarhanalık bulguru da tencerenin içerisine dökerek iyice karıştırıyor. Bu işlemin ardından tencerenin ağzını kapatarak bu karışımı soğuyana kadar bekletiyor.
Tarhana kesmek marifet işi
“Yaptığınız tarhanayı iki şekilde muhafaza edebilirsiniz. İsterseniz derin dondurucuda saklayabilir isterseniz de elle keserek kurutabilirsiniz” diyen Emine hanım daha sonra soğuyan tarhanayı elleriyle keserek şekillendiriyor. Tarhana’nın kesimi bölgelere göre değişiyor. Kimileri tarhanayı Emine hanım gibi elle keserken kimileri de bu işlem için kamıç kullanıyor ya da ince uzun parçalar halinde elinde yuvarlıyor. Ardından da tarhanayı kuruması için güneşe koyuyorlar.
Tarhana, tuz, nane ve sarımsak.
Emine hanım öncelikle 12 kilo yoğurdu tencerenin içerisine koyarak bir müddet kısık ateşte kaynatıyor.Kaynayan yoğurdun içerisine nane ve tuz ekleyen Emine Hanım, bu karışımın içerisine isteğe bağlı olarak, aroma katması açısından, birkaç diş sarmısak da konulabileceğini ifade ediyor.
Yapımı ufak tefek değişikliklerle gerçekleştirilen tarhananın içerisine kimileri tarafından yalnızca tuz ilave edilirken, isteğe göre nane ve sarmısak da konuluyor.
Türkiye’de yoğurda un karıştırılarak yapılan tarhananın içerisine domates ezmesi ve kırma biber de ilave ediliyor. Halbuki Kıbrıs’ta yalnızca yoğurt ile buğday kırması karıştırılarak yapılıyor.
Tarhana’nın kesimi bölgelere göre değişiyor. Kimileri tarhanayı Emine hanım gibi elle keserken kimileri de bu işlem için kamıç kullanıyor ya da ince uzun parçalar halinde elinde yuvarlıyor. Ardından da tarhanayı kuruması için güneşe koyuyorlar.
İçindekiler
Yoğurt
Nane
Tuz
Sarmısak
Bulgur