*Askerlik Yasası’nı dört gözle bekleyen yurtdışındaki vatandaşlara müjdeli haber. Yasa geçtiğimiz hafta Meclis’ten geçti. “Kimler yasadan yararlanabilecek? Ne gibi mağduriyetler doğuracak?”  sorularına sizler için yanıt aradık. İşte en çok merak edilen Yasa’nın detayları..

 

 

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, yıllardır yurtdışı ve yurtiçindeki vatandaşların büyük bir beklentisi olan ve askerlikte saklı, yoklama kaçağı, bakaya veya firara düşenlere yeniden askerlik mükellefiyet hizmetini yerine getirmesine hak tanıyan Birleştirilmiş Askerlik (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı 16 Şubat’ta oybirliğiyle onayladı.

Yasa tasarısını görüşen ve genel kurula sunan Cumhuriyet Meclisi Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi Başkanı UBP Girne Milletvekili Mehmet Tancer, “KKTC tarihinde ilk kez böyle bir af geldiğini” belirterek, yurtdışında yaşayan veya her ne sebeple olursa olsun yurtdışına giden herkese ülkesine dönme çağrısında bulundu.

UBP ile CTP-BG’nin ortak önerisi olan yasa tasarısının oybirliği ile onaylanmasıyla yurtdışında yaşayan birçok insanın ülkeye dönüşünün kolaylaşacağına inanılıyor.

 

90 gün içinde başvuru yapılmalı

Yasa ile Polis Akademisinden mezun olan kişilere muaflık getirilirken, yurt dışında olduğu gibi yurt içinde doktora yapan kişilere de yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 90 gün içerisinde başvuru yapmak kaydıyla yasadan yararlanma hakkı veriliyor.

 

Kimler nasıl yararlanacak?

Yasada yapılan düzenlemelere göre, 14’üncü madde kapsamında olanlar mükellefiyet hizmetini “3 bin Sterlin ödeyerek serbest kalmak veya 1500 Sterlin ödeyerek bir ay askerlik hizmetini yaparak veya kesin dönüş yapmak amacıyla KKTC’ye giriş yaptığı tarihte, 31 yaşından küçük olanlar, dört ay hizmet yaparak veya kesin dönüş yapmak amacıyla KKTC’ye giriş yaptığı tarihte 31 yaşından büyük ve 49 yaşından küçük olanlar iki ay hizmet yaparak veya 2 bin Sterlin ödeyerek serbest kalarak” yapabilecek.

Askerlik çağı dışına çıkmış olanlar da askerlikten muaf olacak. KKTC yurttaşlığına geçen üçüncü uyruklu kişiler ise, 2 bin Sterlin ödeyerek askerlik mükellefiyetinden muaf sayılacak.

 

Doktora yapanlar

Yasadan, doktora mezunu olup bu yasanın yürürlüğe girdiği tarihte halen askerlik hizmetini yapmakta olanlardan en az bir aydır askerlik görevini yapmış olanlar 4 bin Sterlin, en az iki aydır askerlik görevini yapmış olanlar 3 bin Sterlin, en az üç aydır askerlik görevini yapmış olanlar 2 bin Sterlin, en az dört aydır askerlik görevini yapmış olanlar 1000 Sterlin ödeyerek yararlanabilecek, beş aydan fazla bir süre askerlik görevini yapanlar ise derhal terhis olmaya hak kazanacak.

 

Cumhuriyet Meclisi Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi’nin hazırladığı yasa tasarısına, komite başkan vekili CTP Lefkoşa Milletvekili Kadri Fellahoğlu ile üyeler CTP Girne Milletvekili Salih İzbul, UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre ve UBP İskele Milletvekili Ali Rıza Usluer imza koydu.

Komitenin oybirliği ile Genel Kurula gönderdiği yasa tasarısı, genel kurulda da oybirliği ile onaylanarak yasallaştırıldı.

 

 

Yasada yabancı ülke tanımı

 

Askerlik Yasası’nda, yasanın uygulanmasına yönelik yıllar içerisinde ortaya çıkan problemleri ortadan kaldırmak ve meydana gelen hak kayıplarını en aza indirebilmek amacıyla yapılan değişikliklerde, yasanın tefsir maddesinde yer alan “Yabancı Ülke” tanımına açıklık getirilerek “KKTC dışında kalan ülkeleri anlatır” şeklinde düzenlenirken; ülkelerinde mecburi askerlik mükellefiyeti olmayanlar ve KKTC yurttaşlığına geçen üçüncü uyruklu kişiler ile ilgili düzenlemeler yapıldı. Bu düzenlemeyle bugüne kadar “yabancı ülke” kapsamında olmayan Güney Kıbrıs da bu kapsama alındı.

 

Yüksek öğrenim görenler

 

Polis Akademisinden mezun olan kişilere, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı olarak görev yapacaklarından dolayı askerlik yükümlülüğünden Polis Örgütü (Kuruluş, Görev ve Yetkileri) Yasasında öngörülen süre çerçevesinde muaflık getiren yasa ile, KKTC’de doktora eğitimi alanların da yurt dışında doktora eğitimi alanlar ile aynı şartlarda yüksek öğretime dayalı bedelli askerlikten yararlanmalarının sağlanması ve var olan bu eşitsizliğin ortadan kaldırılması amaçlandı ve buna paralel düzenlemeler yapıldı.

Yasada, özel statüler ve yüksek öğretime bağlı bedelli askerlik kapsamına girenlerin hizmetinin yerine getirilmesindeki kuralları da yeniden düzenlenirken, KKTC’deki herhangi bir üniversitede doktora eğitimi yapanlar için de “yurt içinde en fazla 90 günlük ikamet” şartı kaldırıldı.

 

Başka ülkede askerlik yapanlar

 

Bedelli Askerlik Yasası kapsamına girenlerin, bedellilik hakkından yeniden yararlanmalarına paralel düzenlemeler getirildiği yasada yapılan değişiklikler şöyle:

“KKTC yurttaşlığı devam ederken bir başka ülkede askerlik hizmeti yapanlar veya yurt dışına yerleşenlerle ilgili değişiklikler yapılmış ve 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren ülkeden ayrılıp yabancı ülkeye giden ve 1 Ocak 2007 tarihinden önce saklı, yoklama kaçağı, bakaya veya firara düşenlere yeniden askerlik mükellefiyet hizmetini yerine getirmelerine hak tanınmıştır.

Ülkemiz üniversitelerinde doktora veya dengi bir eğitim mezunu olup öğretim üyesi olarak görev yapanlara yükseköğretime bağlı bedelli askerlikten bu yasanın yürürlüğe girdiği tarihten başlayarak 90 gün içerisinde başvurulması halinde yararlanma hakkı ile ilgili düzenlemeler yapılmıştır.

 

Hakkını kaybedenler

 

22/2008 Sayılı değişiklik yasasında öngörülen ve gerekli süre içerisinde başvuruda bulunmadıkları gerekçesiyle özel statü hakkı ve yüksek öğretime bağlı bedelli hakkını kaybedenlere 22/2008 sayılı değişiklik yasası dikkate alınarak yasaya yeni geçici 1’inci madde eklenmiştir.

Ayrıca Polis Akademisi mezunu olup da halen askerlik mükellefiyetini yapmakta olanlara da bu (Değişiklik) yasa ile muafiyet getirmek amacıyla geçici 2’nci madde eklenmiştir.”

 

 

 

 Korkmadan gelin!

 

Tancer, Askerlik Yasa Tasarısı’nın UBP ve CTP’nin ortak tasarısı olduğunu ifade ederek, bu yasanın ülke dışındaki insanların ülkeye kazandırılması amacıyla yapıldığını, yüzde yüz olmasa bile yüzde 99 oranında yurtdışındaki vatandaşlara hizmet ettiğini söyledi ve emeği geçen herkese teşekkür etti.

Tancer, yurtdışında yaşayan ve yurtdışına her ne sebeple olursa olsun giden vatandaşların artık KKTC’ye rahatça gelip ülkesinin zevkini ve rahatlığını sürebileceğini ifade ederek, vatandaşlara “Korkmadan, çekinmeden gelsinler...” diye seslendi.

 

49 yaşını geçenlere askerlik yok!

 

Yasanın tüm fertleri kapsadığını, 49 yaşından büyüklere ise askerlikle ilgili hiçbir sorun bırakmadığını belirten Tancer, çok geniş bir kapsamı bulunan yasa ile KKTC tarihinde ilk kez böyle bir af geldiğini söyledi.

Tancer, askerlikten dolayı birçok vatandaşın ve ailenin sıkıntı yaşadığını, hatta yurtdışına gidip de ülkesine dönemeyenlerin uçakla Rum tarafına gittiğini ve ailesiyle Pile’de buluştuğunu, hatta düğün yaptığını belirterek, yasa ile artık herkesin ailesi ile ülkesinde görüşeceğini, ülkesine kendi havalimanından geleceğini ve düğününü ülkesinde yapacağını vurguladı.

Tancer, her ne olursa olsun Rum kesimine geçen vatandaşlara da seslenerek, geri dönüş yollarının açıldığını ifade etti ve vatandaşlara rahatça ülkelerine geri dönmeleri çağrısında bulundu.