Bakanlar Kurulu akaryakıt tahliyesi sırasında denize onlarca ton akaryakıt dökülen Kalecik’te balık avlanmaması ve bölgenin gözetlenmesi kararı aldı.

Maliye Bakanı Zeren Mungan, yaklaşık 3.5 saat süren Bakanlar Kurulu toplantısının ardından alınan kararları açıkladı.

Toplantıda özellikle Kalecik’teki AKSA elektrik üretim tesisine akaryakıt aktarılırken yaşanan deniz kirliliğinin ele alındığını belirten Mungan, Bakanlar Kurulu’nun, Kalecik’te sahilin 2 kilometre açığına kadar üç ay süre ile balık avlamaması ve bölgenin sürekli gözlemlenmesi kararı aldığını açıkladı.

Mungan, kazanın yaşandığı bölgede bulunan balık çiftliğindeki balıkların da, akaryakıt sızıntısının yaşandığı tarihten itibaren piyasaya sürülmediğini vurguladı.

Plajlardaki deniz suyu tahlillerinin dünyaca belirli bir otorite olarak kabul edilen Ortadoğu Teknik Üniversitesi (OTDÜ) Deniz Bilimleri uzmanları ile işbirliği içerisinde yürütülmekte olduğunu kaydeden Mungan, yapılan tahlillerde insan sağlığına zararlı poliaromatik hidrokarbon bulunmadığının altını çizdi.

Mungan, çalışmaları kontrol etmek maksadıyla Türkiye Çevre Bakanlığı’ndan uzmanların da adaya geldiğini ifade etti.

 

PLAJLAR TEMİZ
Plajlardaki deniz suyu tahlillerinin her gün yapıldığını ve bayram tatili sürecinde de yapılmaya devam edileceğini kaydeden Mungan, tahliller için devlet laboratuarına ek cihazlar da alındığına dikkat çekti.

Plaj sularında yapılan tahlillerde sahlığa zararlı olabilecek kalıntılara rastlanması durumunda bunun kamuoyuna en erken zamanda duyurulacağını ifade eden Mungan, “Şu ana kadar bir kirlilik tespit edilememiştir” dedi. Mungan, akaryakıt dökülen yerin 1.5 kilometre mesafesine uyarı levhaları da konulduğuna işaret etti.

 

YENİ STANDARTLAR
Akaryakıt ithal eden AKSA, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu, Altınbaş Petrol ile Kıbrıs Türk Petrollerinin akaryakıt tahliyesini, akredite edilmiş uluslar arası kurumların hazırlayacağı raporlara uygun olarak yapılması için söz konusu kurumlara süre tanınması kararının da alındığını kaydeden Mungan, raporun tahliyesi esnasında ne tür tedbirler alınması, herhangi bir kazaya karşılık ne tür tedbirler alınması gerektiğini içereceğini ve tahliyelerin bu raporlar doğrultusunda yapılacağını kaydetti. Mungan, “Tahliyeler raporlara uygun olarak gerçekleştirilecektir” dedi.

 

PETROL DOLUM TESİSİ
Geçmiş toplantılarda ülkede petrol dolum tesisi izni verilmemesi için ilgili tüzükte değişiklik yapıldığını, bugün ise eski hükümetin aldığı Petrol Dolum Tesisi yapılması kararının iptal edildiğini anlatan Mungan, “Bu tesisisin ülkemize yaratacağı risk dikkate alınarak petrol tesisisin ülkemizde gerçekleştirilmemesi konusu bugün net olarak karara bağlandı” dedi.

 

KONUT ALIMLARI
Zeren Mungan Bakanlar Kurulu’nun TC ile üçüncü ülke vatandaşlarına satışı yıllar önce gerçekleştirilen 300 tane daha taşınmaz malın devir teslimi için gerekli onayları verdiğini de kaydederek, verilen izinlerle hem taşınmazı satın alan kesimin mağduriyetinin giderildiğini hem de alınacak harçlarla kamuya ilave kaynak yaratıldığını kaydetti.

 

İDARİ İZİN
Maliye Bakan Zeren Mungan Bakanlar Kurulu’nun, Perşembe günü başlayacak Şeker Bayramı nedeniyle yarın saat 13.00’dan itibaren kamu görevlilerinin idari tatil olmasına, bu kapsamda devlet veznelerinin de 12.00’ye kadar işlem yapması yönünde karar aldığını kaydetti.