Haber: Şükrü Demirbaş

North Cyprus UK’in geçtiğimiz ay kapak fotoğrafında dikkatleri üzerine toplayan Görneç’in sevilen eşeği Kadife’nin Temmuz sonu yapılacak milletvekili seçimlerine katılacağı haberi üzerine acar muhabirimiz Şükrü Demirbaş, Görneç köyüne bir ziyaret gerçekleştirdi. Tüm basını atlatan Şükrü, Kadife ile ilk röportaj yapan basın mensubu oldu.

 

Kıbrıs eşekleri yüzyıllardan buyanadır varlığını koruyor. Ülkenin simgesi durumunda olan bu eşeklerin nesli tükeniyor. 1960’lı yıllara kadar yük ve binek hayvanı olarak Kıbrıs’ta eşekler kullanılıyordu. Eşekler Kıbrıslılar’ın eli ayağı idi ve bu hayvanlar boyu ve büyüklüğü bakımından da ün saldı. Hatta, rahmetli Eski Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın ‘Kıbrıslı olan tek şeyin Kıbrıs eşekleridir’ söylemi de ülkede çok büyük yankı uyandırmış, kimileri tarafından tepki görmüştü. Yani Kıbrıs’taki eşekler, birçok kez tartışıldı, birçok açıdan gündeme geldi.
Karpaz yarımadasında koruma altına alınan, koruma altına alınmasına rağmen insanoğlu tarafından öldürüldükleri tartışılan, özgür Karpaz eşekleri yanında, şimdilerde de çok az sayıda da olsa köylerde eskiden olduğu gibi ‘çalışan eşeklere’ rastlamak mümkün. Özellikle ülkenin hemen her köşesinde yaz dönemi boyunca yapılan festivaller ve piknik alanlarında eşekler, eğlence amaçlı kullanılıyor. Eşek üstünde çıkılan kısa turlara zellikle çocuklar büyük ilgi gösteriyor. Geçtiğimiz günlerde Görneç’te düzenlenen festivalde de “Kadife” isimli eşek oldukça ilgi gördü. Çocuklar yanında büyüklerin de yoğun ilgisini gören Kadife geçtiğimiz ay North Cyprus UK’in kapağında yer aldı ve büyük beğeni topladı. Bizde bu şanslı eşek Kadife ile bir söyleşi gerçekleştirdik. Evet, ülkenin siyasi gündeminden uzakta, Türkiye’de yaşanan şiddet olaylarını da bir kenara bırakarak bir eşeğin yaşamına konuk olduk…E bir de ilk kez gerçek bir eşekle roportaj yapmanın heyecanını da yaşadık!

 

Memur hayatı gibi bir hayat
Görneçli anne ve babanın çocuğu olarak dünyaya gelen Kadife, 5 yaşında. Kadife’nin bir de 2 yaşında oğlu bulunuyor. Kadife’nin esas işi, sahibi Hüseyin İnce ile birlikte, 2 günde bir hayvanlara gidip gelmek. Sahibi tarafından el bebek gül bebek bakılan Kadife, çalıştığı günlerde 3 saat çalışıyor, geriye kalan zamanlarında ise dinleniyor. Memur hayatı gibi bir hayatı var. Az iş fazla dinlence…Günde 8-10 saatini çalışarak geçiren, hak ettiği maaş ve değeri göremeyen insanlara nisbet edercesine, Kadife’nin işi de kafası da rahat.

 

En sevdiği şekerlemelere özlem çekiyor
Saman ve arpa ile beslenen Kadife’nin sahipleri, onun çok yemek yediği zaman şımardığından ve üzerine kimseyi bindirmediğinden şikayetçi. E, olsun o kadar. Kadife de şımarsın, hep, eşeğe binmeden ayaklarını sallayan insanlar şımaracak değil ya.
Onun da masrafı fazla…Her ne kadar gece hayatı, saçı, makyajı, kıyafet ve benzin masrafları olmasa da ülkenin yaşadığı ekonomik sıkıntılardan o da nasibini alıyor. Bir eşek olarak, en çok sevdiği şekerlemeleri sahiplerinin kendisine yedirmemesine içten içe kızıyor Kadife. Sahibi Hüseyin İnce ise bu duruma haklı bir cevap veriyor: “Kadife şeker yemeyi çok sever. Özellikle de nane şekerleri katır kutur yer. Ama biz ona her zaman şeker vermeyik. Bulsak biz yeyceyik, çocuklar yeycek.”

 

Kadife artık “ünlü”
Kadife, festivallere, kısacası kalabalık ortamlara fazla alışkın olmasa da ilk kez katıldığı Görneç festivalinde çok eğlenmiş. Çocuklar onun üzerinden inmemek için gözyaşı dökmüşler. Buna karşın, sakin tavırları, insancıl yaklaşımları ile dikkatleri üzerinde toplayan Kadife de politik davranmayı başarmış. Hatta geçtiğimiz ay North Cyprus UK’in ‘kapak kızı’ da olarak, ününü İngiltere’ye duyurdu Kadife. Politik davrandı demişken, politikayla ilgili de konuştuğumuz Kadife, son günlerde gündemde olan  seçimlerle ilgili de konuştu. Hatta Mağusa bölgesinden Bağımsız Milletvekili Adayı olarak kaydını bile yaptırmış. Şimdi Yüksek Seçim Kurulu’nun adaylığını onaylamasını bekliyor. Neden adaysınız sorumuza ise “ben gerçek Kıbrıslıyım ve Kıbrıslıları en iyi bir şekilde temsil edeceğime inanıyorum” diye yanıt verdi.

Gazetemizle artan ünü üzerine Kadife için gittiğimiz Görneç’te karşılaştığımız köylüler de onunla roportaj yapmak istememize hem anlam veremedi hem de gülümsediler… Sahibi Hüseyin İnce dahi, roportajın son anlarına kadar şaşkınlığını gizleyemedi. Ancak, Kadife’nin ünlenmesi onu da gururlandırdı.