Bakanlar Kurulu tamamlandı. Bakanlar Kurulu, 83 yabancının gayrimenkul almasını,  arazi tahsisi konularının iptali, ithalat ve ihracatta yapılan işlemlerin azaltılması ve engellilerle 65 yaş üstü emeklilerin ören yerlerini ücretsiz ziyaret etmesini karara bağladı.

Başbakan Sibel Siber Başkanlığında saat 13.00’de toplanan Bakanlar Kurulu yaklaşık 3 saat süren toplantının ardından 16.00 civarında tamamladı.

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından bu haftaki sözcü Maliye Bakanı Zeren Mungan alınan kararları açıkladı.

Mungan, Bakanlar Kurulu, gıda güvenliği tüzüğünü onaylanarak resmi gazetede yayınlanmak üzere yürürlüğe girmesini kararlaştırdığını belirtti.

83 yabancı uyruklu kişinin gayrimenkul alımıyla ilgili işlemlerin de onaylandığını ifade eden Mungan, bu 83 kişinin tapu kayıtlarını yapması halinde KKTC maliyesine 3 milyon TL civarında kaynak sağlanacağını kaydetti.

Mungan, Daha önceki Bakanlar Kurullarında da 100 üzerinde kişinin işlemlerinin onaylandığını ve bundan da 4-4.5 milyon TL civarında gelir teminiyle 7.5 milyonun kamu maliyesine aktarılmış olacağını vurguladı.

Mungan, Bakanlar Kurulu’nun “patlayıcı bulunan ortamlarda çalışan kişilerin” sağlık ve güvenlik koşullarının sağlanması konusunda içişleri bakanlığı tarafından hazırlanan tüzükle AB normlarına uygun düzenleme yapılmasını da onayladığını söyledi.

Bakanlar Kurulu’nun, K II 1399 2013 sayı 27/5 2013 tarihli yürürlükteki mevzuata aykırı usulsüz ve kamu yararına aykırı olarak üretilmiş olan kararın iptaline karar verdiğini açıklayan Mungan, bunun arazi tahsisiyle ilgili bir uygulama olduğunu belirtti.

Mungan, Bakanlar Kurulu’nun, Maliye Bakanlığı, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı ve Turizm ve Çevre Bakanlığı uhdesinde yürütülen ve Devlet Planlama Örgütü müsteşarı başkanlığındaki çalışma grubu tarafından sürdürülen, Gazimağusa Limanı ve serbest liman bölgesindeki dökme yükün tahliyesinde oluşan kirliliğin asgariye indirilmesi çalışmaları kapsamında alınacak tedbirlerin netleştirildiğini ve bölgedeki canlıların en az zarara uğraması konusunun da değerlendirildiğini kaydetti.

Bakanlar Kurulu’nun önemli bölümünün görev aldığı Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nun Mart’ta görevlendirildiğini ve ilk toplantısını geçen hafta yaptığıni ifade eden Mungan, sonrasında ithalatın ve ihracatın kolaylaştırılması için yapılan çalışmalar doğrultusunda belirli bir noktaya gelindiğini ve işlem sayısının azaltılması ve pratikleştirilmesi, işlemlerin daha hızlı yapılması konusundaki eylemlerin ve bunları yerine getirecek kurumların belirlendiğini, buna yönelik çalışmaların da önümüzdeki günlerde hayata geçirileceğini açıkladı.

Mungan, Müze ve ören yerlerine giriş ücretleri tüzüğünde de yapılan düzenlemeyle, engelliler ve 65 yaş üzeri emeklilere bu yerlerden ücretsiz yararlanma hakkı tanıdıklarını belirtti.

Geçmiş dönemde 1 haftada 550 Bakanlar Kurulu kararı alınmasını da incelediklerini kaydeden Mungan, bu kararlarla ilgili yapılan incelemede devlet basım evine gönderilme sürelerine bakıldığında kararların çıkartıldığı belirtilenden çok sonra devlet matbaasına gönderildiğini söyledi.

Mungan, akaryakıtta, dünya petrol fiyatları ve dövizdeki artış dikkate alınarak 10 günde bir otomatik fiyatlandırma yapıldığını ve yapılan son düzenlemenin de bu çerçevede gerçekleştirildiğini söyledi.