Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu Başkanı ve Demokrat Parti Lefkoşa Milletvekili Adayı Hasan Tosunoğlu, BRT ekranlarında Levent Kutay’ın Burası Önemli programında seçime özel açıklamalarda bulundu.

Aday olmasının en önemli nedenini, ülkenin daha huzurlu yarınlara doğru gitmesine katkıda bulunmak olarak açıklayan Tosunoğlu, 1992 yılında bir başkaldırının sonucu olarak kurulan Demokrat Parti’nin mevcut durumun değiştirilmesi için en doğru adres olduğunu, kendisinin de bu yüzden DP’den aday olduğunu söyledi.

KKTC’nin kalıtsal sorunları olduğunu, bunların hayat standartlarını düşürdüğünü, işsizliği arttırdığı ve beyin göçünü tetiklediğini vurgulayan Hasan Tosunoğlu, son ekonomik krizle birlikte insanların evlerine ekmek götürmekte, taksitlerini ödemekte zorlandığını, tüm bu sorunların çözülmesi için çalışmalar yaptığını ve projeleri olduğunu kaydetti.

Hamasi söylemler sadece yeni problemler doğurur

Bir zamanlar KKTC’nin Avrupa Birliğine gireceğini söyleyenlerin bugün aynı hamasetle Euro’ya geçilmesi için çalışmalar yapıldığını söylediğini belirten Tosunoğlu, toplumun daha fazla hayal kırıklığına tahammülü olmadığını, bu söylemlerin sadece kalıtsal problemlerimize yenilerini eklediğini ifade etti.

Devletimizin elindeki kaynakları atıl olmaktan kurtarmamız gerektiğini ifade eden Hasan Tosunoğlu, kullanılmayan ve çoğu askeri arazi olarak belirlenmiş yerlerin ekonomiye kazandırılması ile 15 milyar dolarlık bir enjeksiyonun toplum yararına sunulmasının elzem olduğunu belirtti. Tosunoğlu, insanlarımızın mevcut kriz döneminde daha kırılgan hale geldiğini, siyasi yapının uzlaşı kültürüyle ülke sorunlarına cevap vermesi gerektiğinin altını çizdi.

Ülkemizin gelişmesinin önündeki en büyük engelin yasal mevzuatların geliştirilmemesi olduğunu belirten Hasan Tosunoğlu, emirnameler üzerinden keyfi kararlarla doğa ve toplum çıkarı gözetilmeden ilerleyen yapının sürdürülebilir olmadığını ifade etti.

İşsizlik en büyük sorunumuz

KKTC’de büyük bir işsizlik sıkıntısı olduğunu vurgulayan Tosunoğlu, bu temel soruna beyin göçünün de eklendiğini, Türk ulusunun bu ülkede ki devamını sağlamak istiyorsak bu durumu tersine çevirecek projeler üretmemiz gerektiğini kaydetti.

Coğrafyamızın tarımda erken hasat avantajı sağladığını, ürünlerimizi uluslararası sertifikalara uygun hale getirip dünya ile ticari ilişkiler kurulabileceğini söyleyen Hasan Tosunoğlu, izolasyon duvarının siyasi irade ortaya konularak yıkılabileceğini ifade etti.

Döviz krizi konusunda mevcut söylem KKTC maliyesinin yapabileceği bir şey yok şeklindedir diyen Hasan Tosunoğlu, iç piyasadaki hayat pahalılığını önlemenin hükümetlerin görevi olduğunu, temel gıda ve tüketim ürünlerindeki vergilerin kaldırılması gerektiğini, kaybedilen devlet gelirlerininse kayıt dışılığın önüne geçilerek telafi edilebileceğini ifade etti. Sadece sanal bahis sitelerinin 5 milyar dolarlık bir ekonomisi olduğunu belirten Tosunoğlu, KKTC devletinin bütçesinin 1 milyar dolar olduğu düşünüldüğünde hesabın çok açık olduğunu vurguladı.

Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nden gelen, bu ülkede evlenen, çalışan, toplumun bir parçası olan insanlarımızın da hakkını hukukunu parti olarak koruyup gözeteceğimize söz veriyoruz diyen Demokrat Parti Lefkoşa Milletvekili Adayı Hasan Tosunoğlu, Anadolu insanıyla kopmaz bağları olduğunu, sosyal devlet ve sosyal demokrasi hedefi ile yola çıkan DP’nin bu konudaki duruşunun net olduğunu ifade etti.

Vergi adaleti önceliklerimiz arasında

Vergi adaleti sağlanmadan toplumsal barışı ve huzuru tesis etmenin mümkün olmadığının altını çizen Hasan Tosunoğlu, 500 milyon TL vergi alacağı olan devletin bankalardan borçlandığını, isim ve renk üzerinden bir siyaset güderek vergi adaleti sağlamanın mümkün olmadığını, sosyal devletin az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alması gerektiğini, eğer seçilirlerse resen vergiyi kaldırmak için çalışma başlatacaklarını kaydetti.