Kan, hayatta verilebilecek en değerli hediyedir. Kan bulma konusunda ciddi sıkıntı yaşanan ülkemizde, bu ihtiyaç genellikle acil durumlarda hasta yakınlarından sağlanmaktadır. Sağlıklı her birey yılda üç kez kan bağışı yapabilmektedir. Bu da ülkemizdeki kan ihtiyacını karşılamaya yeterlidir.

Kan bağışları nerede kullanılıyor?

Yapılan kan bağışları, hayatı boyunca kan nakline ihtiyacı olan hastalarda, kalp ameliyatı gibi birçok ameliyatlarda, çeşitli yaralanmalara bağlı kan kayıplarında, iç organların çeşitli hastalıklara bağlı kanamalarında, birçok kanser türünde, ortopedi ameliyatlarında, doğumlarda ve kan uyuşmazlığına bağlı yeni doğmuş bebeklerin kanının değiştirilmesinde kullanılmaktadır.

Kimler kan bağışında bulunabilir?

18-60 yaş arasında, ağırlığı 50kg üzerinde, önemli sağlık sorunu olmayan, tansiyonu 100 – 180mmHg olanlar, hemoglobin ölçümü kadınlarda 12,5gr üzeri, erkeklerde 13,5 gr üzeri olanlar kan bağışında bulunabilmektedir. Erkekler 3 ay, kadınlar ise 4 ay aralıklarla kan bağışında bulunabilir.

Unutmayın! Vereceğiniz bir ünite kan bir kişinin hayatını kurtarabilir!

Ülkemizdeki kan ihtiyacını bir nebze azaltmak için duyarlı olan tüm yurttaşlarımızı Sağlık Dernekleri Platformu’nun başlatmış olduğu kan bağışı kampanyasına davet ediyoruz. Unutmayın! Vereceğiniz bir ünite kan bir kişinin hayatını kurtarabilir. Kan, hayatta verilebilecek en değerli hediyedir.

 

Sağlık Dernekleri Platformu

( Diyaliz ve Böbrek Hastaları Dayanışma Derneği, Evrensel Hasta Hakları Derneği, Kanser Hastalarına Yardım Derneği, Kıbrıs İşitme Konuşma Engellileri Vakfı, Kıbrıs Türk Kalp Derneği, Kıbrıs Türk MS Derneği, Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği, Kıbrıs Türk Ortopedikler Derneği, KKTC Çölyakla Yaşam Derneği, Thalassemia Derneği.)

Kampanya’ya facebooktan erişmek için tıklayın: https://www.facebook.com/events/216882215381863/