Evlilik ve İlişki Danışmanı Sevgi Keleş, çiftlere ve yalnız bireylere istedikleri mutlu, güvenli, saygılı ilişkilere sahip olmak için yapılması gerekenlerle ilgili önerilerde bulundu:

 

“Mutlu bir ilişkinin bireye ne ifade ettiği iyi düşünülmeli. Kişiler, ilişkilerinden beklentilerini netleştirmeli. Beklentilerin kalıcı olması için beyaz bir kağıda maddeler halinde yazabilir”.

“İlişkilerde yaşanan birçok sorunun sebeplerinden biri söylemlerde istenen ilişki modeli ile zihin kodlarındaki ilişki modellerinin farklı olmasıdır. Sahip olmak istenen ilişkiler için ilk adım beklentileri yazarak ve imgeleyerek atılabilir”.

“Kişiler yaşamlarında değişmesini istedikleri her alan için olumlu seçimler yapabilirler. Her seçim adeta bir sipariş gibi düşünülüp tekrarlanmalıdır çünkü zihin tekrarla harekete geçer”

Her yıl tüm dünyada Sevgililer Günü olarak kutlanan 14 Şubat'ın gelmesiyle kişiler sahip olmak istedikleri ilişkiler üzerine düşünmeye ve mevcut ilişkileri daha mutlu hale getirmek için araştırmalara başladı.

Evlilik ve İlişki Danışmanı, Yazar Sevgi Keleş; çiftlere ve yalnız bireylere istedikleri mutlu, güvenli, saygılı ilişkilere sahip olmak için yapılması gerekenlerle ilgili önerilerde bulundu.

Keleş, her bireyin hayatında kendisini mutlu ve değerli hissettirecek, güvende olmasını sağlayacak sosyal ve aile ilişkilerine sahip olmak istediğini belirterek kişilerin benzersiz olması gibi, her ilişki dinamiğinin de benzersiz olduğuna değindi.

Keleş, 14 Şubat Sevgililer Günü’nün, anlamı itibariyle ilişkilere dışardan bakıp gerekli iyileştirmeleri yapabilmek için bir hatırlatıcı görevi gördüğünü ifade etti.


“Önce kendimizle ilişkimizi düzeltmeliyiz”
 

Keleş, herkesin karşısındaki kişiden almak istediği sevgi, saygı, değerlilik hissini önce bireylerin kendisine vermesi gerektiğini vurguladı.

“Kendisi ile barışık ve tatmin halde olan kişi dışarısıyla daha sağlıklı ilişkiler kurabilir. Kendi içinde mutlu, özgüvenli olan bireyler dışarıya da bunu yayar ve hissettirirler” diyen Keleş, yalnızca aile ilişkilerinde değil, iş ve sosyal yaşantıda da ilişkilere bakıldığında kişinin kendisine nasıl davranıyorsa karşısındaki kişilerin de genellikle ona öyle davrandığını belirtti.

Keleş, “İçerideki dışarı yansır ve çoğalarak geri döner. Bu sebeple önce kendimizi sevmeli ve kendi değerimizi bilmeliyiz” dedi.
 

“Beklentilerinizi netleştirin”

Evlilik ve İlişki Danışmanı, Yazar Sevgi Keleş, mutlu bir ilişkinin bireye ne ifade ettiğinin iyi düşünülmesi gerektiğine işaret ederek kişilerin ilişkilerinden beklentilerini netleştirmesinin önemine değindi.

Beklentilerin kalıcı olması için beyaz bir kağıda maddeler halinde yazabileceği önerisinde bulunan Keleş, yalnız olan ve yeni bir ilişkiye başlamak isteyenlerin de, ilişkisi olup bunu iyileştirmek isteyen kişilerin de bu uygulamayı yapıp kendilerine yol haritası çizebileceğini söyledi.
 

“İstemek yetmeyebilir”
 

Sevgi Keleş, şöyle devam etti:

“İstemek, talep etmek anlamı taşısa da harekete geçişi garantilemez. Hatta yalnızca istemekle kalmak kıtlık bilinci oluşturur.

İlişkilerde yaşanan birçok sorunun sebeplerinden biri söylemlerde istenen ilişki modeli ile zihin kodlarındaki ilişki modellerinin farklı olmasıdır. Sahip olmak istenen ilişkiler için ilk adım beklentileri yazarak ve imgeleyerek atılabilir.

Hayatın birçok alanında olduğu gibi ilişkilere de asıl şekil veren seçimlerdir. Nelerin seçileceği, üzerine düşünülmesi gereken bir konudur ve yapılan seçimler net ifade edilmelidir.
Kişiler yaşamlarında değişmesini istedikleri her alan için olumlu seçimler yapabilirler. Her seçim adeta bir sipariş gibi düşünülüp tekrarlanmalıdır çünkü zihin tekrarla harekete geçer. Mutluluğu seçiyorum, değerli olduğumu görmeyi seçiyorum, sevilmeyi seçiyorum, hayatıma aşkı davet etmeyi seçiyorum, huzuru seçiyorum.
Mutlu, sevgi dolu ve saygı temelli ilişkiler, kişilerin önce birey olarak kendileri ile ilişkilerinin iyi olmasını gerektirir. Kendisinde olanın dışarıdan da çoğalarak geri geleceği bu ilişkiler ağında, doğru seçimler yapıp bunları hayata geçirmekle istenen ilişkilere sahip olunabilir”.