Kıbrıs mutfağına lezzet katan aromalardan biri olan ‘Gül Damlası’, bahçesi olan her Kıbrıslının bahçesinde olmazsa olmazlardan bir bitkidir


Yaprakları güzel kokulu olan Gül Damlası, Kıbrıs'ta yaygın olarak kullanılan bir bitki olarak biliniyor. Bahçesi olan her Kıbrıslının evinde bulunan ve kolayca yetişen Gül Damlası, gül kokusunu andırıyor.
Gül Damlası, ıtır, gül, amber ve limon kokularının karışımı gibi koktuğundan, genellikle sütlü ve şerbetli tatlılarda vanilya gibi aroma vermesi için kullanılıyor.
İlkbaharda soluk pembe ya da menekşe çiçekler açan Gül Damlası, çiçeğinden öte yapraklarının güzel kokusu için yetiştiriliyor.
Gül Damlası, ayrıca cilt bakımında ve mide rahatsızlıklarında da kullanılan bir bitki. Özellikle akne, alerjik cilt, egzama ve ayak kokusunu gidermede kullanılan Gül Damlası, ishal ve kabızlık gibi bağırsak hareketi bozuklukları, gastrit ve halk arasında basur olarak bilinen hemoroite de iyi gelen bir bitki olarak biliniyor.

 

Tatlılara hoş koku ve aroma veriyor
Kıbrıslılar, Gül Damlası'nı muhallebi, sütlaç ve erişte gibi sütlü tatlılarda kullanılmasının yanı sıra simit helvası, kaymak yağlı katmer, ekmek kadayıfı, tel kadayıfı, lokma şammali, samsı ve güllaç pişirirken şerbet hazırlanan tencereye atıp kaynatıyor.

Ayrıca bazı Kıbrıslılar, üzüm sucuğu ve paluze yapımında da Gül Damlası'nı kullanıyor.

Gül Damlası'nın yaprakları bu tatlılara oldukça hoş bir aroma veriyor. Özellikle Kıbrıs kültürünü yaşatmayı sürdüren kişiler, Gül Damlası'nı gerek bahçesinden gerekse mutfağından eksik etmiyor.