2015 Bikini Fitness Büyük Bayanlar Birincisi fitness ve yaşam koçu Yazgı Aşut, vücut geliştirmenin yanında kitaplar ve sanatla da ilgileniyor
 

Vücut geliştirme sporu tüm dünyada olduğu gibi, son yıllarda Kuzey Kıbrıs’ta da oldukça popüler hale geldi. Büyük çoğunluğu gençler olmak üzere çok sayıda kişi hem sağlık hem de güzel bir vücuda sahip olabilmek için uzman eğitimciler ve son teknoloji aletlerle donatılmış spor salonlarına akın ediyor.
7 yıldır vücut geliştirme sporuyla uğraşan, bu sürenin son 5 yılında da antrenörlük yapan fitness ve yaşam koçu Yazgı Aşut, birçok kişiye spor ile kaliteli ve dengeli bir yaşam çemberi içerisinde yardımcı oluyor.
Aşut, vücut geliştirmenin yanında kitap okumayı, Mağusa Suriçi’nin tarihi yerlerini gezmeyi ve sanatla ilgilenmeyi de çok seviyor.

 

Bir fotoğrafla motive oldu
 

Gazetemiz NORTH CYPRUS UK’e konuşan Fitness ve Yaşam Koçu Yazgı Aşut, 1991 yılında Mağusa’da doğduğunu, 7 yılı aşkın süredir fitness ile uğraştığını ve bu sürenin 5 yılını antrenör olarak profesyonel hayatta kendini geliştirmekle geçirdiğini söyledi.
Yaşam koçu olarak da görev yaptığını anlatan Aşut, kişilere spor ile kaliteli ve dengeli bir yaşam çemberi içerisinde yardımcı olmaya çalıştığını kaydetti.
Vücut geliştirme sporuna 2013 yılında evine mesafe olarak çok yakın olan İskele’de Omega Fitness Spor Salonu’nda Görkem Çırakoğlu hocasının yanında başladığını ifade eden Yazgı Aşut, başlama hikayesinin ise çok ilginç olduğunu, sosyal medya üzerinden gezindiği sırada bir kadın arkadaşının fitness üzerine paylaştığı fotoğrafın kendisini motive ettiğini dile getirdi.
Yazgı Aşut spora başlangıç aşamasında hocası Görkem Çırakoğlu’nun çok desteğini gördüğünü belirtti ve şöyle devam etti:
“İlk bir ay boyunca hafif egzersizler yapıp bitiriyordum. Bu benim için yetersizdi. Daha çok şey öğrenmek ve antrenman yapmak istiyordum. 23 yaşıma kadar çayı 2 kaşık şeker ekleyerek tüketirken. Spora başladıktan sonra arkadaşımın ‘sporcu kişi şeker tüketmez' demesi üzerine 7 yıldır hayatımda şeker yoktur. Kararlı olmak çok önemli. Spor yapan kişi tavuk göğsü tüketir. O gün salondan çıktım annemi aradım. ‘Anne tavuk göğsü haşlar mısın?’ dedim. Annem sustu ve ‘kim yiyecek?’ diye sordu. Şaşırması normaldi çünkü hayatımda hiç tavuk göğsü tüketmeyi seçmediğimi bilirdi. O ne öyle kuru et derdim.

Zamanla anladım ki o sürece kadar aslında tat duyusuna yenik düşüyordum. Oysa vücudumuzun neye ihtiyacı var ise onu tercih etmeliydik. Çünkü bu bedendeki kontrolün bizde olduğunu zamanla unutuyorduk.Başladığım zamanlarda 47 kilo ile başlamıştım. Şuan ki güncel kilom 61 ve çok memnunum. Spor hayatımın hızlı bir şekilde büyük bir bölümünü kapsamaya başlamıştı. Motive olduğum fotoğraf şu an da arkadaşlığımız çok iyi bir şekilde devam eden İzlem Acaroğlu Öngün idi. Belki de o zamana kadar spora yönelik hiçbir merakım yok iken bir gün ansızın annemin spor kıyafetlerini ve spor ayaklarını giyip salona gittim. İlk arabada 15 dakika bekledim. Kendimi sorguladım hem çok istiyordum başlamak hem de o çekingenlikte vardı tabi. Şuan iyi ki başlamışım diyorum. O spor salonuna ilk girdiğim gün hayatımın akışının değişeceğini nerden bilebilirdim. İyi ki başlamışım”.

1’incilik elde etti


2015 yılında KKTC Halter ve Vücut Geliştirme Federasyonu Başkanı Ali Dahlameroğlu yönetiminde düzenlenen vücut geliştirme yarışmasında Bikini Fitness Büyük Bayanlarda 1’incilik elde ettiğini hatırlatan Aşut, o günün hayatının en güzel günlerinden biri olduğunu açıkladı.
Yazgı Aşut günümüzde güzel ülkemizin en güzel şehri olan Mağusa’da kadın arkadaşlara yönelik açtığı Squat Women Spor Salonu’nun direktörlüğünü yaptığını ifade etti.
2 yıl önce 2 dumbell ile Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin sahasında başladığı derslere bir öğrencisinin ısrarı üzerine Sosyal Konutlar Bölgesi’nde küçük bir yer tutarak devam ettiğini belirten Aşut, kısa zamanda işini büyüterek 2 yılın sonunda spor salonu açma fırsatını yakaladığını bildirdi.


 

Sanatla ilgileniyor,

kitap okumayı seviyor


Yazgı Aşut şöyle devam etti:
“Şuan salonumda kullandığım makinelerimin hemen hemen hepsi ilk spora başladığım gün kullandığım makinelerdir. Bende yerleri çok farklı. Son olarak salonumuzda faaliyete geçen kız kardeşim güzellik uzmanı Buket Aşut Özdemir de haftanın belirli günleri merkezimizde kadın arkadaşlarımıza hizmet vermektedir. Bir kadının sporundan sağlığına güzelliğine dair her şey için kollarımızı sıvadık. Ayrıca 2 yıldır birlikte iş yükünü paylaştığım Zalihe Postacıoğlu hocamın da emeği büyüktür. Bu işte onunla beraber çalışmak gurur verici”.
Ailesinin tek bir kelime içine sığdırılmış kendisinin dünya güzelliği olduğunu söyleyen Aşut şu şekilde devam etti:
“Hemşire anne babanın kızıyım. Kardeşim güzellik uzmanı olmadan önce bankada görevliydi. Spora başlamamda ailemin desteği çok büyüktür. Haklarını zaten asla hiçbir zaman ödeyemem. Eve ne alınsa hep ayrı alınırdı. Hatta köydeki evimizin önüne annem marul, maydanoz, salatalık ekerdi. Babam benim için evin yanına demirlerden barfiks yapmıştı. Spora başladığım günden bugüne kadar her zaman arkamda yanımda oldular. Spor beni daha mutlu bir insan haline getirmişti. Enerjim yüksekti. Sağlıklı beslenmenin önemi ve egzersiz yapmak insanı zihinsel, fiziksel ve ruhsal açıdan enerjisini yükselttiğini düşünüyorum”.
İş yoğunluğundan dolayı dışarıdaki aktivitelere pek fazla fırsatım olmadığını anlatan Yazgı Aşut, boş olan zamanlarında daha çok kitap okumayı, mum eşliğinde müzik dinlemeyi ve sabahın erken saatlerinde kahvesini alıp Mağusa Kalesi’ne çıkıp yeni günü karşılayıp kardiyo yapmayı çok sevdiğini dile getirdi.
Aşut, “Sanatı çok seviyorum. Ruhuma iyi gelen şeyleri hayatımda tutmaya özen gösteriyorum” diyerek sözlerini noktaladı.