Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı, Uzman Diyetisyen Taygun Dayı, sağlıklı ve mutlu bir hayatın formülünü anlattı

Covid-19 salgını sürecinde ruh haline iyi geleceği düşüncesiyle çikolata ve şekerli yiyecekler tüketenlere uzmanların uyarısı var. Şekerli ve yağlı yiyecekler, bilinenin tam aksine, yorgunluk ve durgunluk yaratabiliyor; depresyonu tetikleyebiliyor.

Hayatımıza mutluluk getirmenin iyi bir uyku, sevdiklerimizle zaman geçirmek, gülüp eğlenmek ve sosyalleşmek gibi pek çok yolu var. Ancak Covid-19 salgını sürecinde tüm bunları yapmak mümkün olmuyor. Geriye, bizleri mutlu edebilecek bir diğer şey kalıyor. Yemek! Uzman Diyetisyen Taygun Dayı, yediğimizde bizi mutlu eden besinleri anlattı.
Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı, Uzman Diyetisyen Taygun Dayı, protein kaynağı besinlerin mutluluk hormonu seviyesini arttırdığını, ayrıca günde 3-5 porsiyon sebze ve meyve, haftada en az iki kez balık ve kurubaklagil tüketmenin, tam tahıl unundan yapılan ürünler tercih etmenin ve hareketli bir yaşam sürmenin sağlıklı ve mutlu bir hayatın formülü olduğunu belirtti.

“Sebze, meyve, tam tahıl, balık ve yoğurt tüketin”
 

Uzman Diyetisyen Taygun Dayı, yeterli ve dengeli beslenmenin sağlığın temeli olduğunu söyleyerek, sağlığın, sadece fiziksel olarak iyi olmak olmadığını, ruhen ve sosyal olarak da iyi olan bireylere ‘sağlıklı’ denilebileceğini belirtti.
Yapılan araştırmaların bu noktada sebze, meyve, tam tahıl, balık, yoğurt vb. sağlıklı besinlerin duygu durumunu olumlu yönde etkileyebileceğini ifade eden Taygun Dayı, fazla yağlı ve şekerli besinlerin kişilerde yorgunluk ve durgunluk yarattığını kaydetti.
Uzman Diyetisyen Taygun Dayı, yorgunluk ve durgunluk gibi duyguların sürekli devam etmesinin depresif hislerin harekete geçmesine neden olduğuna dikkat çekerek, "Halk arasında çikolata gibi şekerli besinlerin mutluluk hormonu düzeyini arttırdığı düşünülse dahi unutulmamalı ki şekerli besinler yüksek glisemik indeks nedeni ile duygu durumunda dalgalanmalar yaratabilir. Bu durum sizi daha fazla şekerli besin alımına itebilir ve obezite, kronik hastalık vb. riskler artabilir" dedi.


 

“Mutluluğun formülü, sağlıklı besinler ve hareketli yaşam”
 

Taygun Dayı, protein kaynağı besinlerin de mutluluk hormonu sentezine katkı sağladığının düşünüldüğüne işaret ederek, tercih edilen besinin yağ içeriğinin önemli olduğunu söyledi. Balığın önemli bir alternatif olabileceğini belirten Dayı, günde 3-5 porsiyon sebze ve meyve, haftada en az iki kez balık ve kurubaklagil tüketmenin, tam tahıl unundan yapılan ürünler tercih etmenin önemli olduğuna vurgu yaptı.

Dayı, aynı zamanda doğa ile iç içe vakit geçirmenin ve fiziksel olarak aktif olmanın da duygu durumunu iyileştirici etkilere sahip olduğunu belirtti.

“Papatya çayı, tarçın ve kekik tüketin”
 

Bitki çayı tüketimine de değinen Dayı, "Baharat ve çaylar içerisinde yer alan fitokimyasal adı verilen bazı faydalı bileşenlerin rahatlatıcı etkisi olduğu düşünülse de, bu kesin bir bilgi değildir. Ancak papatya çayı, tarçın ve kekik için bu etkilere sahip olduğunu düşündüren çalışmalar vardır" ifadelerini kullandı.
Taygun Dayı, her ana öğünde mutlaka dört besin grubundan da besinlere (süt ve süt ürünleri, et/tavuk/balık ve kurubaklagil, sebze ve meyveler, tahıllar) yer verilmesinin önemine işaret ederek, görsel zevki arttırmak adına renk çeşitliliğine önem verilmesi ve mevsimine göre besinler tercih edilmesinin önemli olduğunu söyledi.


 

“Kıbrıs'ın doğal zenginliği otları gönül rahatlığıyla tüketin”
 

Kıbrıs adasının yöresel otlar açısından oldukça zengin bir bitki örtüsüne sahip oluğuna dikkat çeken Taygun Dayı, "Ayrelli, gömeç ve hostes gibi otlarımız, birer lif kaynağıdır. Mevsimine göre bu besinlerin tüketimi de oldukça önemlidir. Unutulmamalıdır ki sağlıklı beslenme, duygu durumuna etki gösterebilmektedir. Ancak bozulmuş duygu durumu tedavisinde tek başına yeterli değildir. Kişilerin mutlaka alanında uzman bireylerden psikolojik destek alması önerilmektedir" dedi.