Gülten Özyakup SEZGİN

Kıbrıs’ın yemek kültürü oldukça geniş ve çeşitlidir. Yemeklerimizin yanı sıra tatlılarımız da çok özeldir… Bu eşsiz lezzetlerden biri de Samsı tatlısı…

Bağlıköy’de doğup büyüyen Ülkü Şansalan, evli ve iki çocuk annesi. Nenesinden kalma evi tamir ederek “Havva Nene’nin Mutfağı”nda hem Kıbrıs kültürünü hem de nenesinin ismini yaşatıyor.

Şansalan, “Havva nenem 80 yaşında vefat etti. Evi artık yıkılıyordu. Annem evi verince tamir etmek ve nenemin adını da yaşatmak için ‘Havva Nene’nin Mutfağı’nı açtım. Burada Kıbrıs’a yönelik sabah kahvaltısı, hamur işlerinin hepsini, bulgur köftesi, tatlıları ve çeşitli şeyler yapmaya çalışıyorum. Burada zevkle ve keyifle çalışmaktayım” dedi.

Samsı

Hamuru için malzemeler:

5 bardak un

1 çay bardağı yağ

1 çay kaşığı tuz

su

Şerbeti için:

1 kg. şeker

6 bardak su

Üzeri için

Badem ve tarçın

Yapılışı:

Genişçe bir yoğurma kabına un, tuz, yağ ve suyu ekleyerek yoğurun. Yumuşak bir hamur elde edin. Yarım saat hamuru dinlendirin. Oklavayla büyük bezeler açın. Bezeyi üçe katlayıp, baklava şeklinde bıçakla kesin. Kızgın yağa atın, kızartın. Yağdan alındıktan hemen sonra şerbete atın. Şerbetten servis tabağına çıkarıp, üzerine dövülmüş badem ve tarçın serpin. Afiyet olsun.