Yaz aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden Kıbrıs’a özgü Kabak Çiçeği Dolması’nın tam zamanı…

Bu muhteşem Kıbrıs lezzetini sofralara taşımamak olmaz dedik ve bu işte usta olan Lefkoşa’nın Göçmenköy bölgesinde yaşayan Şirin Sofuoğlu Hoca’yı ziyaret ettik…

Hoca’yla birlikte çiçek dolmamızı yaptık, hoş sohbetler ettik…

1978, Dilekkaya doğumlu olan Hoca, 16 yıldır Lefkoşa’da ikamet ediyor…

Lefkoşa Türk Belediyesi’nde çalışan Hoca, yemek yapma merakının nasıl başladığını anlattı:

“Eşim 2013 yılında meyhane açtı. Meyhane mezelerini ben hazırlıyorum. Genelde Kıbrıs kültürü lezzetleri, unutulmaya yüz tutmuş tatları yapıyorum. Bu lezzetlerin unutulmamasını, genç nesillerin de bilmesini istiyorum.

Yemek merakım küçük yaşlardan beridir var. Annemi izleyerek, yemek yapardım… Kendimi çok geliştirdim. Yemeklerini tadan herkes çok beğeniyor”.

Bizler için çiçek dolmasının tarifini veren Hoca, her yöreye göre yapımı farklılık gösteren bu lezzetin içine hellim katarak yaptı.

Kabak çiçeğinin sabah erken saatlerinde toplanması gerektiğini belirten Hoca, “Eğer o gün toplanan çiçekler yapılmayacaksa çelik tencerenin içerisinde buzdolabında saklanabilir” dedi.

Çiçek Dolması için malzemeler

Kabak Çiçeği

Köy Hellimi

Kuru nane

Taze Nane

Soğan

Zeytin Yağı

Limon

Tuz

Karabiber

Domates

Domates Salçası

Hazırlanışı:

Öncelikle sabah erken saatlerinde toplanan çiçeklerin üzerindeki yeşil saplar koparılarak temizlenir. Bol suda dikkat edilerek iyice yıkanır. Daha sonra pirinci bir kaba koyun. İçerisine tüm malzemeleri sırayla ekleyin, iyice karıştırın. Küp küp doğranan hellimi ekleyin. İsteğe göre içerisine hellim kızartılarak da konulabilir.

Hazırladığınız harcı bir çorba kaşığı yardımıyla, tek tek kabak çiçeklerinin içini doldurun. Harcın çiçeklerin içinden dökülmemesi için, çiçeklerin ucuyla dolmaların ağzını kapatın. Daha sonra tencereye sıralayın. Üzerine sıcak su dökülerek ocakta pişmeye alın.

Ben mutlaka sıcak su dökerim daha güzel pişer ve açılmaz. Yaprak dolmasında da sıcak su kullanırım. Ve üzerine tabak örtmeden pişiriyorum. Suyunu da göz kararı olarak çok su dökmüyorum çünkü içerisindeki malzeme ve çiçek de su çıkarıyor. Çok aşırı su konulması gerekmiyor. Dolmamız pişme kıvamına gelirken üzerine havlu kapatırız ve iki üç dakika daha kaynatıp ocağımızın altını kapatırız.

Yoğurt veya salata ile sıcak veya soğuk servis yapılabilir.