Kıbrıs’ın Mutfağı Programında bu hafta Gönyeli’deyiz… Şeniz Akşahinler’in evine konuk olduk.

Şeniz hanım bizlere kendinizden bahseder misiniz?

13 Temmuz 1961 yılında doğdum. Emekliyim, iki oğlum var. Biri İstanbul’da diğeri Londra’da yaşar. Ben burada yalnız yaşıyorum. Emekli çıktıktan sonra Kıbrıs Mutfağını pişirmeye başladım. Annem ’den öğrendiklerim diye de kitabını yazıyorum. Kitap’ı yazmamın sebebine gelince bizim Kıbrıs’taki kültürümüz yemek kültürümüz artık bitmek üzere yani yok olmaya doğru gidiyor. Günümüzde artık hep hazır yiyecekler. Ben çok karşıyım hazır yemeğe artık bu kültürü yaşatmak adına Kıbrıs Yemeklerini yapıp isteyene satıyorum.

Kitabı çıkarmamım sebebi Annemi yaşatmak. Annemden öğrendiklerimi bir kitap içinde toparlamak ve onu yaşatmak. Annemin ölümünü kabul edemedim. Annemin yemeklerini yaşatmak isterim. Kitabımın ismi Kıbrıs Kültüründe Yemeklerimiz annemden öğrendiklerim. Ayrıca Kıbrıs’ta var olmuş yemekleri de araştırıp yazıyorum.

Bugünde sizler için Gaymak Yağlı bol Cevizli, baharlı Sini Gatmerini yapacağım.

Gaymak Yağlı bol Cevizli, baharlı Sini Gatmeri

Malzemeler:

Hamuru için

1 kilo Un

1 tutam Tuz

Aldığı kadar ılık su

İç Harcı

Yarım kilo Gaymak

250 gram ceviz

Tarçın (Bahar)

Şerbeti İçin

4 Bardak Şeker

4 Bardak Su

Çiçek suyu (Gül Damlası)

Birkaç damla limon suyu

Yapılışı:

Un, biraz tutam tuzu ve aldığı kadar ılık suyla yoğurup hamur haline getirin. Yarım saat dinlendirin. Portakal büyüklüğünde parçalara ayırın. Sonra yuvarlak beze açın, incecik olacak şekilde. içine yumuşatılan gaymak yağından sürün biraz tarçın(bahar) serpin ve bir avuç ceviz koyun serpme bezeyi ikiye bölün yarısını büzerek kıvırın ve yağlanmış tepsiye yuvarlayarak koyun tepsi dolunca üzerine’de gaymak yağı sürün orta ateşte üzeri ve altı kızarana dek pişirin.

Serbeti için: seker su kaynatın içine çiçek suyu ve limonu koyun iyice kaynayan şerbeti Fırından çıkarttığınız Gatmere sıcak olarak üzerine dökün ve en az 2 saat beklettikten sonra servise hazır.

Afiyetler olsun…