Bağlıköy’de ‘Havva Nene’nin Mutfağı’ adlı mekanda, Kıbrıs’a özgü her türlü hamur ve tatlı işini bulabilirsiniz

Kıbrıs’ın yemek kültürü çeşitlidir. Yemeklerimizin yanı sıra tatlılarımız da çok özeldir… Bu eşsiz lezzetlerden biri de Samsı tatlısı…

Bağlıköy’de doğup büyüyen Ülkü Şansalan, evli ve iki çocuk annesi… Nenesinden kalma evi tamir ederek “Havva Nene’nin Mutfağı” adını verdiği mekanda, hem Kıbrıs kültürünü hem de nenesinin ismini yaşatıyor.

Ülkü Şansalan, “Havva nenem 80 yaşında vefat etti. Evi yıkılıyordu. Annem evi bana verince, tamir etmek ve nenemin adını da yaşatmak için ‘Havva Nene’nin Mutfağı’ adını vererek, mekanımızı açtım. Kıbrıs kahvaltısı, hamur işlerinin hepsi, bulgur köftesi, tatlılar yapmaya çalışıyorum” dedi.

Samsı nasıl yapılır?

Hamuru için malzemeler

5 bardak un

1 çay bardağı yağ

1 çay kaşığı tuz

Su

Şerbeti için

1 kg. şeker

6 bardak su

Üzeri için

Badem ve tarçın

Yapılışı: Geniş bir yoğurma kabına un, tuz, yağ ve suyu ekleyerek yoğurup, yumuşak bir hamur elde edilir. Yarim saat hamur dinlendirilir. Sonra oklavayla büyük beze açılır. Beze üçe katlanıp baklava şeklinde bıçakla kesilir. Kızgın yağa atılır önlü arkalı kızartılır. Yağdan alınarak şerbete atılır. Şerbetten alınıp, servis tabağına çıkarılıp üzerine dövülmüş badem ve tarçın serpilir. Afiyet olsun.