Diva Uluçay

Kendi markasının kurucusu ve tasarımcısı, 27 yaşındaki Açelya Uluçay Kıbrıs’ta doğup büyümüş, Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin İşletme Fakültesi’nden mezun olup bir süre finans sektöründe çalışmış bir genç…

Modaya ilgisi olduğunu küçük yaştan beri bildiği halde, çocukluğunun ‘bebeklerine elbise dikmekle’ geçmediğini, ağaca tırmanıp bisikletten düşen çocuklardan olduğunu söylüyor…

Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde eğitim alırken, Moda Kulübü bünyesinde defileler organize ederken, yolu modayla kesişmiş…

Mezun olduktan sonra moda alanında, Kıbrıs’ta bir iş olanağı olmadığından iki yıla yakın bir süre uluslararası bir bankada, daha sonra da bir yıl telekomünikasyon şirketinde çalıştıktan sonra bu kariyerini sonlandırarak hayalini gerçekleştirmek için Londra’ya taşınmış…

Burada, LondonCollege of Fashion ile Central Saint Martins okullarında moda tasarımı üzerine eğitim almış…    Eğitimi tamamladıktan sonra Sonbahar/Kış 2012 koleksiyon hazırlık sürecinde HollyFulton stüdyosunda staj yaparak Londra Moda Haftası’nda çalışmış...

İstanbul’da da aynı şekilde Erol Albayrak atölyesinde staj yaparak İstanbul Moda Haftası’nda 2013 İlkbahar/Yaz defilesinde yer almış…

Kısa bir süre sonra İstanbul’a yerleşmiş ve ACHELYA ULUCHAY markasını yaratmış ve 2013 Yaz mayo koleksiyonuyla sektöre adımını atmış…

 

“Kalıcı ve başarılı olabilmek sabırlı olmaktan geçiyor”
Açelya Uluçay moda sektörünü “çok rekabetçi ve acımasız” olarak tanımlıyor.

 “Bir anda parlayıp bir anda sönebilirsiniz. Kalıcı ve başarılı olabilmek sabırlı olmaktan geçiyor” diyen Açelya Uluçay, başarı kıstasının kişiye göre de değiştiğini ekliyor.

Çok medyatik isimlerin, geniş kitlelere yayılabilme avantajlarını kullanarak bir anda ‘tasarımcı’ olmalarını “geçici bir parlama” olarak gören Açelya Uluçay, başarının, kişinin yaptığı işle öne çıkması olduğunu söylüyor.

Uluçay’a moda sektöründe başarılı olmak için yetenek mi, eğitim mi yoksa iş ilişkileri mi önemli diye sorduğumuzda bizi şöyle yanıtlıyor:

 “Yetenekli olmak zaten sizi bir adım öteye götürüyor ama yetenek tek başına yetmiyor. Yarattığınız ürünün insanlar tarafından beğenilmesi bir başarı olsa da, işinizi devam ettirebilmek adına müşterinin satın alacağı ürünler çıkarmanız gerekiyor.

İşte bu da okul projeleri ile gerçek iş dünyası arasındaki farkı ortaya koyuyor. Eğitim de önemli tabi ki. İyi eğitim veren bir okuldan mezun olmak hem sektörde hem de kişisel anlamda size güven sağlıyor. İş ilişkilerinin de her alanda olduğu gibi moda alanında da çok önemli rolü var. Ama dediğim gibi, moda sektörü geniş kitlelere yayılmayla ve doğru reklam ile yürüyor ve bunlar da belirli bir bütçe gerektiriyor.”

 

Çağlayan’ın hayranı
Hüseyin Çağlayan’ın büyük bir hayranı olduğunu belirten Açelya Uluçay, birlikte çalışma imkânı bulduğu HollyFulton’ın da tarzını ve özgün desenlerini beğendiği tasarımcılar arasında olduğunu, ayrıca ChristopherKane ve FreyaDalsjö’yü de beğendiğini söylüyor.

Açelya Uluçay, işinin en keyifli kısmının koleksiyon tasarım süreci olduğunu belirterek, günlük hayatta olup biten birçok şeyin kendisine ilham verdiğini anlatıyor ve ekliyor: Sokaklar, insanlar, mitoloji, yeni şehirler, şehirli kadın, doğa, sanat, tarih, müzik, çevremdeki arkadaşlarım ve daha burada sayamadığım birçok şey, kısacası yaşamın ta kendisi bana ilham kaynağı oluyor.”

 

Uluçay, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“ Mayo koleksiyonuyla çıkış yapmama sebep olan etkenler arasında ada insanı olmamın verdiği deniz, sahil ve güneş sevgisinini görüyorum. Çoğu Kıbrıslı gibi denize ve yaz mevsimine âşık birisiyim. Koleksiyonumdaki  favori parçalarım yüksek belli kesil detaylı asimetrik Pherusamayokini ile boncuk ve kristallerle deniz atı motifi işlemeli Menippe mayo.”

 

Mayo koleksiyonu ‘Avrupai’ ve ‘farklı’ bulundu
Açelya Uluçay, 2013 yazı için tasarladığı mayo koleksiyonunun Kıbrıs’ta ve Türkiye’de de çok beğenildiğini, ‘Avrupai’ ve ‘farklı’ bulunduğunu söyledi.

Uluçay, en başta Kıbrıslı bir tasarımcı olarak İstanbul’a yerleşip burada bir marka oluşturmuş olmanın zorlukları karşısında, koleksiyonun beğenilmesi ve önemli mağazalarla birlikte lüks alışveriş merkezlerinde satışa sunulmasının gurur verici bir şey olduğunu, bunun yanı sıra koleksiyonun, sektör profesyonellerinden de tasarım ve özgünlük anlamında övgü aldığını ifade ediyor.

Bunları söylerken, daha yolun başında olduğunu da ekliyor Açelya Uluçay.

Moda sektöründe tutunmanın zorluklarını düşününce, işlerin gidişatından memnun olup olmadığını merak ediyorum.

Açelya Uluçay, markasının 2013 yılı başlarında kurulmuş bir marka olmasına rağmen, ismini ve tasarımlarını kısa sürede Türkiye ve Kıbrıs’ta moda severler ile buluşturmayı başardığını söylüyor.

Buna rağmen tüm dünyanın da yakından takip ettiği Gezi Parkı eylemleri, Türkiye’de hemen hemen her sektörü kötü etkilediği gibi moda alanını da etkilemiş.

Açelya Uluçay, “Plaj ve tatil sezonuna denk gelen olaylar, hem turistin ülkeye gelişini engelledi, hem de halkın birçok alışveriş merkezini protesto etmesi ve eylemlere katılımıyla satışları düşürdü.

Yine de, çok yeni bir marka olmamıza ve yaşanan talihsiz olaylara rağmen güzel sonuçlar elde ettiğimizi düşünüyorum” diyor.

Açelya Uluçay İstanbul’un kalabalık ve enerji dolu bir şehir olduğu gibi sürekli kültür sanat alanında etkinliklerin düzenlendiği bir yer de olduğunu ve bu şehirde ilham alınacak çok şeyin barındığını anlatıyor ve moda sektörünün de İstanbul’da hızla geliştiğini, artık Mercedes-Benz sponsorluğunda gerçekleşen moda haftalarından birinin de olduğu ve dünya moda başkentleri arasına girme yolunda ilerlediğini de ekliyor.

Bu bakımdan İstanbul bir modacı için, Avrupa moda başkentleri ya da New York ve Miami kadar tatminkâr olmasa da ileride tatminkâr olmaya aday bir şehir olduğunu düşünüyor.

 

2014’te plaj aksesuarları!
Açelya Uluçay, 2014 yaz sezonu için ayakkabı tasarımcısı kız kardeşi Ceyda Uluçay ile birlikte çalışmalara başlamış.

2014 koleksiyonuna plaj sandaletleri ve çantaları eklemeyi düşünüyorlar. Ayrıca şu sıralar sade hasır şapkalar üzerine elde aksesuar süslemeleri yapıyorlarmış.

 “Şapkaları kendimiz sadece el dikişi kullanarak süslüyoruz” diyen Açelya Uluçay, şöyle konuştu:

 “Koleksiyonun satışının yapıldığı bir internet sitesinden çok yakında satışa sunulacaklar. Yeni pazarlar araştırıyoruz. Önümüzdeki sezon sadece Türkiye ve Kıbrıs ile sınırlı kalmayıp, yurt dışına açılmak planlarımız arasında..

Kıbrıslı tasarımcı Zerrin Akıncı ile hayata geçirmek istedikleri bazı projelerimiz var. Henüz üzerinde çalışıyoruz, sponsor gereksinimlerimiz var.

İnsanların hayatta yapmayı sevdiği şeyi bulup bunu işi haline getirmesi gerektiğine inanıyorum. Severek yapılan iş mutlaka eninde sonunda başarıya ulaşır.”

Tasarım alanını seçmek isteyen gençlere tavsiyeleriniz ne olur? Hayallerinin peşinden gitsinler mi diye soruyorum.

 “Herkes hayalindeki işi yapma imkanı bulamıyor maalesef. Ben, bu anlamda kendimi ailemden ve çevremden aldığım destek konusunda çok şanslı hissediyorum. İş alanı ne olursa olsun artık dünya ile rekabet ediyorsunuz çünkü internet üzerinden ulaştığınız kitle git gide büyüyor. Ben, hayallerinin peşinden gitmelerini, fakat gerçekten iyi okullarda eğitim almalarını tavsiye ederim. Bu okulların hazırlık bölümlerine katılarak iyi bir portfolio hazırlamaları gerekiyor. İyi bir okuldan mezun olduktan sonra girişimci ruh hali ve kendine güvenle, çok çalışarak ve biraz da doğru zamanda doğru yerde bulunma ile olumlu şeyler gerçekleşiyor”şeklinde cevaplıyor.

 

ACHELYA ULUCHAY mayo koleksiyonunu bulabileceğiniz yerler:
Koleksiyon, İstanbul’da ve Antalya’da Bilstore mağazalarında City’s, Kanyon gibi alışveriş merkezleri ve Bağdat Caddesi’nde, Nişantaşı F8 Butik ve Kumpanya 62’de, Building Galata ve AkmerkezPopupStore’da, Bodrum NanaButik’te ve Kıbrıs’ta Lefkoşa SRN Plus’ta satılıyor.

Ayrıca internetten satın almak isteyenler yine www.achelyauluchay.com, mecrea.com, www.lilabella.com, www.kumpanya62.com/e-butik, www.n11.com ve www.bilstore.com gibi online alışveriş sitelerinden tüm ürünlere ulaşabilirler.