Birleşik Krallık Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın düzenlediği panelde, Brexit krizinin iş dünyasına yansıması tartışıldı. Panelde konuşan CTCC Başkanı Dr. Yaşarata, çok önemli bir vurgu yaptı:

YILLIK 5 MİLYAR STERLİN CİRO… Birleşik Krallık Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Dr. Muhammet Yaşarata, İngiltere’de yıllık 5 milyar sterlin toplam ciro yapan Kıbrıslı Türk iş insanlarını temsil ettiklerini belirtti. Yaşarata, İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türk nüfusunun 300 bin olduğunu, bu büyük nüfusun İngiltere ekonomisindeki ortalama malvarlığının ise 50 milyar sterline eriştiğini vurguladı.

“İŞLETMELERE FIRSAT TANIYIN”… Yaşarata, işletmelere, potansiyellerine erişmelerinde fırsat tanıyarak Brexit durumunu başarıyla atlatabileceklerine olan inancını dile getirerek “Bu ülke, işletmelerinin güçlü noktalarını iyi tanımaktadır ve karşısına konulan tüm engelleri aşabilecek kapasitededir” dedi. Yaşarata, işletmelere, potansiyellerine erişmelerinde fırsat tanıyarak Brexit durumunu başarıyla atlatabileceklerini söyledi.

İngiltere’de Kıbrıslı Türk iş dünyasını temsil eden Birleşik Krallık Kıbrıs Türk Ticaret Odası (CTCC), Brexit’in İngiltere’deki işletmelere etkisi, Brexit’teki anlaşmazlığın getireceği zararlar ve yapılması gerekenleri konu alan “Brexit ve Business-Brexit ve İşletmeler” konulu bir panel düzenledi.

Panelde, Brexit krizi tartışıldı ve Kıbrıslı Türklerin ülke ekonomisine katkısı vurgulandı.

İngiltere’deki Kıbrıslı Türk işletmelerinin yıllık 5 milyar sterlin toplam ciro yaptığına dikkat çekilen panelde, ekonomiyi daha da güçlendirebilmek için yeni iş alanlarında girişimcilik yapılması gerektiği, yatırım ve finansal risk gerektiren bu girişimlerde, işletmecilere başarabilmeleri için fırsat tanınmasının önemine işaret edildi.

İngiltere Parlamentosu’nun Community Rooms odalarından birinde düzenlenen panel, hükümetten Yerel Yönetim, Topluluk ve Konutlandırmadan Sorumlu Devlet Bakanı ve Parlamenter James Brokenshire’in ev sahipliğinde yapıldı.

Panele, Britanya Türk Ticaret Odası ve Sanayi Odası Başkanı Emma Edhem, 2020 Londra Belediye Başkanı seçimlerinin Muhafazakar Parti adayı Shaun Bailey, KKTC Konsolosu Buket Kop, milletvekilleri, Belediye Meclis üyeleri, Kıbrıslı Türk lider işletmeciler ve iş adamları katıldı.

Panelde konuşan Birleşik Krallık Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Dr. Muhammet Yaşarata, Devlet Bakanı James Brokenshire’a, Kıbrıslı Türk iş insanlarına, Kraliçe hükümeti sınırlarında, iş hayatlarındaki gelişmelerini ve büyümeleri yönündeki çalışmalarını anlatma fırsatı verdiği için teşekkür etti.

“İngiltere’deki Kıbrıslı Türk işletmelerin

başarı rakamı yıllık 5 milyar sterlin”

Birleşik Krallık Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın İngiltere’de yıllık 5 milyar sterlin toplam ciro yapan Kıbrıslı Türk iş insanlarını temsil ettiğini belirten Yaşarata, İngiltere’deki Kıbrıslı Türk işletmelerinin başarı rakamının, KKTC’nin yıllık Gayri Safi Milli Hasılası’ndan bile yüksek olduğunu söyledi.

Yaşarata, İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türklerin, sayı olarak da Kıbrıs’ta yaşayan Kıbrıslı Türklerin üzerinde olduğuna dikkat çekerek yaklaşık 300 bin olan bu büyük nüfusun İngiltere ekonomisindeki ortalama malvarlığının ise 50 milyar sterline eriştiğini vurguladı.

İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türklerin, İngiltere’de iş alanlarında yıllardan beridir büyük başarılar elde ettiğini belirten Yaşarata, “Bu büyük başarılarımızın daha ileri aşamalara taşınabilmesi, her sahada büyümeye devam edebilmemiz ve İngiltere ekonomisi için ne kadar önemli olduğumuzu gösterebilmemiz için Kıbrıs Türk halkının bir araya gelmesi ve dayanışma içinde çalışmasının çok önem kazandığı bir dönemdeyiz” dedi.

Yaşarata, sorunların üstesinden gelebilmek ve kendimizi yenileyebilmek için birlikte, azimle çalışmak gerektiğini ifade ederek özellikle Brexit’in sunduğu belirsizlik ile tehlikeye karşı dik durabilmek için iş alanlarında birliğin ve desteğin önemine işaret etti. Yaşarata, İngiltere ekonomisinin can damarı olan iş hayatının, ülkede çalışan nüfusun yüzde 84’üne denk geldiğini söyledi.

“Brexit belirsizliği, büyümeyi engeller”

Ekonomiyi daha da güçlendirebilmek için yeni iş alanlarında girişimcilik yapılması gerektiğini ifade eden Birleşik Krallık Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Dr. Muhammet Yaşarata, yatırım ve finansal risk gerektiren bu girişimlerde, işletmecilere başarabilmeleri için fırsat tanınmasının önemine işaret etti.

Yaşarata, “Hiç şüphesiz, hepimiz Brexit konusunda ümit ettiğimiz bir anlaşmaya ulaşılmasını istemekteyiz. İngiltere hükümeti, Başbakan, Bakanlar ve milletvekillerine hiç durmaksızın bu konuda çalışmalar gerçekleştirdiklerinden, bazen konumlarını bile feda ettiklerinden dolayı sonsuz teşekkürlerimizi sunarız” dedi.

Artık Brexit konusunda bir anlaşmaya varılması gerektiğinin altını çizen Yaşarata, Brexit’le ilgili bir sonuç alınamamasının, ‘iş alanında bir sonuç olmadan çalışmak’ anlamına geldiğini, bu belirsizliğin de işletmecilerin büyümesini ve gelişmesini engellediğini söyledi.

Yaşarata, Brexit konusunu sonuca ulaştırıp, daha önemli konulara, ülkemizde yeni konutların yapılması, eğitim sistemine yatırım veya işletmelerin gelişmesi alanlarına odaklanmak gerektiğini belirtti.

“İşletmelere, potansiyellerine

erişmelerinde fırsat tanınmalı”

Dr. Muhammet Yaşarata, tüm büyük devletler gibi İngiltere’nin de zor günlerle karşı karşıya geldiğini anımsatarak İngiltere’nin değişimin beraberinde endişeyi getirmesiyle birlikte birçok fırsata da kapı açtığının iyi bilindiğini söyledi. “Bu ülke, işletmelerinin güçlü noktalarını iyi tanımaktadır ve karşısına konulan tüm engelleri aşabilecek kapasitededir” diyen Yaşarata, işletmelere, potansiyellerine erişmelerinde fırsat tanıyarak Brexit durumunu başarıyla atlatabileceklerine olan inancını vurguladı.

Yaşarata, bir anlaşmanın olmamasının ciddi sorunların göstergesi olduğuna değinerek yüksek işsizlik, düşük maaş ve hayat pahalılığını buna örnek gösterdi, bunun da güçsüz ve dengesiz bir ekonomi anlamına geldiğini belirtti.

Bunun İngiltere’nin hak etmediği bir gelecek olduğunu ifade eden Yaşarata, şöyle devam etti:

“Biz, İngiltere’nin geleceğinin böyle olmasını kabullenemeyiz.

Britanya Ticaret Odası’nın da dediği gibi ‘anlaşmanın olmadığı bir Brexit’e hazır değiliz’. Anlaşmasız Brexit, hiçbirimizin beklediği ya da arzuladığı bir sonuç değildir. Bir anlaşmanın olması sadece işletmelerimiz için değil aynı zamanda çocuklarımızın geleceği açısından da çok önemlidir.

Aslında, bu zorlu döneminde ülkeye ışık tutması için Winston Churchill’in sözlerini hatırlamak gerekir ‘Karamsar biri her fırsata dahi zorlukları görmektedir. Halbuki iyimser biri ise her zorluktaki fırsatı gören kişidir’.

Burada yaşayan Kıbrıslı Türklerin evi İngiltere’dir. Ve İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türkler olarak en büyük arzumuz, Kıbrıs sorununa ilişkin konulara adil çözümlerle yaklaşılmasıdır.

Brexit sorunu halen tartışılmaya devam edilirken, Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan Kıbrıslı Türklerin insan haklarının halen ihlal edilmesini anlamak mümkün değildir. Kıbrıslı Türk’üne uygulanan izolasyon, adadaki her iki taraf arasındaki güveni derinden etkilemektedir. 50 yıllık ambargolar altında yaşayan Kıbrıslı Türkler maalesef ulaşım, iletişim ve hatta uluslararası spor yapma konularında engellenmeye devam edilmektedir.

1960 anlaşmalarına binaen, anavatanlar Türkiye ve Yunanistan arasında güçlü bir iletişimin olması, adanın her iki tarafında da barış, denge ve güven verici sonuçlar doğuracağı şüphesizdir. Ve bizim için en önemli olan, Kıbrıs Türk halkının Birleşik Krallık’ın garantörlüğünden yararlanabilmeye devam edebilmesidir”.

“Kıbrıs’ta barış sürecinin her zaman taraftarıyım”

Birleşik Krallık Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Dr. Muhammet Yaşarata, Kıbrıs’ta hem Kuzey Kıbrıs’ta hem de Güney Kıbrıs’a yatırım yapmak istediklerini belirterek Kıbrıs’ta barış sürecinin her zaman taraftarı olduğunu söyledi.

1974 yılındaki savaşta babasını ve iki erkek kardeşini kaybettiğini anlatan Yaşarata, bu acıyı yaşadığında henüz 2 yaşında olduğunu belirtti.

Yaşarata, “Annem, kız kardeşim ve ben, aile kaybetmenin acısını yakından tanıyoruz ve biliyoruz. Bizim yaşamış olduğumuz bu acıları Kıbrıslı Rumların içerisindeki aileler de yaşamışlardır. Kıbrıslı Türkler için olan his ve dileklerim, Kıbrıs Rumlar için de geçerlidir. Hiçbir zaman yaşadığımız acıları tekrarlamayalım ve Kıbrıs sorununu çözüme taşımak ve parlak bir geleceğe adım atabilmek için durmaksızın çalışalım” dedi.

Yaşarata, Kıbrıslı Türk ve Rumları bir araya getiren, birleştiren ve tüm dünyada barışın çiçek açabileceğini gösteren bir geleceğe doğru yola çıkılması çağrısı yaptı.

Yaşarata, Devlet Bakanı James Brokenshire’a, İngiltere Milletvekili ve Muhafazakar Parti eski Lideri Ian Duncan Smith’e Kuzey Kıbrıs’a direkt uçuş imza kampanyasına katkılarından dolayı, Rikkie Williams’a da direkt uçuş imza kampanyasına yardımlarından dolayı teşekkür etti.