“Yatak kapasitemiz 35 bine, gelen turistimiz 3 milyona çıktığı anda kendi kendimize yeten bir devlet olacağız. Çıkış, turizmdir” mesajını verdi. Bakan önümüzdeki yıl adaya direkt uçuşlar için müracaatların yapıldığını da kaydetti

Londra’nın merkezinde Covent Garden’da bulunan  Sarastro Restaurant’daki davete Londra Temsilcisi Oya TUncalı ile çok sayıda sivil toplum örgütünün temsilcisi katıldı. Dr. Sucuoğlu, Yurt Dışında Yaşayan Kıbrıslı Türklerin, Kuzey Kıbrıs meclisinde temsil edilmesini desteklediğini de ekledi. Bakan, dünyanın en büyük ikinci turizm fuarı olan EXCEL’deki “WTM”e katılarak, turizm firmalarını gezdi, bilgi aldı..

 

Mihrişah Safa

LONDRA’da başlayan “Dünya Turizm Fuarı”na (WTM) gelen Turizm Bakanı Dr. Faiz Sucuoğlu, Kuzey Kıbrıs’ın 3 milyon turist ve 35 bin yatak kapasitesine eriştiğinde kendi kendine yeten bir devlet olacağını vurgulayarak, “ Çıkış turizmdir” mesajını verdi.

Covent Garden bölgesindeki ünlü Sarastro Restaurant’da Londra’da kurulu Kıbrıs Türk sivil toplum kuruluşu temsilci ve yöneticileriyle biraraya gelen Turizm Bakanı Sucuoğlu, turizmle ilgili önemli mesajlar verdi. 2015 yılı içinde adaya gelen  turist sayısının 1 milyon olduğunu kaydeden Bakan, bunun 650 binin Türkiye’den olduğuna dikkati çekti. Bakan, 2016 yılı için adaya direkt uçuşların başlaması için müracaatların yapıldığını da kaydederek, “ En büyük sıkıntımız ulaşım. Kırılma noktamız KTHY’nın batması oldu. Özel şahısların havayolu şirketi kurma teşebbüsleri var. Türkiye Cumhuriyeti yetkilileriyle de bu konuyu görüşüyoruz. Ayrıca Türkiye ile aramızdaki kültür turizmini de artırmayı hedefliyoruz. “ dedi.

Londra Temsilcisi Oya Tuncalı, İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi Başkanı Çetin Ramadan, eski başkanı Aysın Yılmaz, Limasollular Derneği Başkanı Arefe Rıdvan, Türk Kadınlar Yardım Derneği Başkanı Hülya Değirmencioğlu, Mühendisler  Derneği Başkanı Mehmet Öztürk, Enfield Belediye Meclis üyesi Ersin Çelebi, Konsey Başkan Yardımcısı Leyla Kemal’in hazır bulunduğu toplantıda, Bakan Sucuoğlu tüm konuklarla tek tek tanıştı.

Kendisini Baf’lı olarak tanıtan daha sonra ailesiyle Lefkoşa’ya yerleştiğini söyleyen Dr. Faiz Sucuoğlu, Almanya’da tıp öğrenimi gördükten sonra İstanbul’da ihtisasını tamamladığını, 20 yıl Kıbrıs’ta doktorluk yaptıktan sonra politikaya girdiğini, 3 aydır da Turizm Bakanı olduğunu belirtti.

KKTC olarak dünyanın önemli turizm fuarlarından Londra, Berlin, Moskova ve İstanbul’daki etkinliklere katıldıklarını kaydeden Bakan, adaya ulaşımın en büyük sıkıntıları olduğunu belirtti,şunları dedi;

Ulaşım kanayan yara

 “Kırılma noktamız KTHY’nın batmasıdır. Özel hava şirketi kurulması konusunda çalışmalar var. Türkiye Cumhuriyeti yetkilileriyle de bu konuyu görüşüyoruz. Ayrıca uçakların ulaşımında da sıkışıklık yaşanıyor. Adaya gelen yolcuların yüzde 97’si Ercan’I kullanıyor. 2016 yılında direkt seferlerin konması konusunda müracaatlar var. Olumlu veya olumsuz sonuçlarına göre bu sıkıntıların ortadan kalkmasını diliyoruz. THY ile görüşmelerimiz devam ediyor. İngiltere ve Türkiye’den günde 1-2 sefer artırılması için çalışmalar yapılıyor. Yeni bir havayolu için özel girişimler var. Şirket kurmak kolay değil. Keşke KTHY’nı kaybetmeseydik. Bunun alternatiflerini yaratmamız gerekiyor. Belli destinasyonlarda charter’lar gündemdedir. Ulaşım sorunu kanayan yara.. Arz ve talebe göre bilet fiyatları ayarlanıyor ve talep çok olunca fiyatlar artıyor. Alternatif havayollarını devreye sokmak lazım. İşadamlarının ortaklığında bir havayolu tartışılıyor “

İngiltere’den 9 ayda 22 bin turist

Bakan Dr. Faiz Sucuoğlu, turist rakamlarıyla ilgili sorumuza şu yanıtı verdi;

“- Bu yılın ilk 9 ayı için İngiltere’den 22 bin turist geldi. Ancak adamızda evi olan binlerce İngiliz var. Bunlar aile, arkadaşlarını evlerinde ağırlıyorlar veya evlerini kiralıyorlar. Bu rakamların 80 bin civarı olduğunu tahmin ediyoruz. Dolayısıyla rakam 100 binlerin üzerine çıkıyor.”

Çıkış noktası turizm

Konuşmasında Kuzey Kıbrıs’ın ekonomisi için çıkış noktasının “ turizm “ olduğuna vurgu yapan Bakan, “3 milyon turiste, 35 bin yatak kapasitesine kavuşulduğunda kendi kendine yeten bir devlet olacaklarını” söyledi. Önlerinde Malta örneği olduğunu ifade eden Bakan, yeşili ve suyu ile özel ilgi turizmi adı altında turist sayısını artırmaya gayret ettiklerini, yeni yürüyüş parkurlarıyla sonbahar ve ilkbahar mevsimlerinde de turizm canlı tutmayı hedeflediklerini ekledi.

Otellerin artık kış aylarında kapanmadığına dikkati çeken Bakan Sucuoğlu, Almanya ve Belçika’dan bu şekilde 50 bin turist geleceğini belirtti, şöyle devam etti;

Hedef 35 bin yatağın üzerine çıkmak

“5 yıldızlı otellerimizde bir sıkıntı yok. Yatak kapasitemizin yüzde 53’ü 5 yıldızlı. Şimdi 1200 yataklı çok lüks bir otel daha açılıyor . Çok yakında 4 bin yatak daha geliyor. 22 bin yatağı 6 ayda kazanacağız. Hedef 35 bin yatağın üzerine çıkmak. Doğayı bozmadan otelleri açmaya çalışıyoruz.”

Turizme teşvikler verildiğini, 49 yıllığına arazi kiralandığını, KDV ve vergiden uzun süre muaf tutulduklarını kaydeden Bakan, toplumlararası müzakerelerde, sağlık, eğitim, turizm yatırımlarında , kurulacak federal kuruluşta, bu bölgeler müzakaere süresinde al-ver konusu dışında bırakılacağını da ekledi.

Türkiye’deki imajımızı yukarı çekme hedefindeyiz

Türkiye üzerinden adaya turist getirilmesi konusunda da çalışmalar olduğunu ve iki merkezli tatil anlaşmalarının yapıldığını kaydeden Bakan, şu bilgileri verdi;

“-Kuzey Kıbrıs’ın Türkiye’deki imajını yukarlara çekmeye başlayacağız. İstanbul’da yaşayan Kıbrıs kökenli sanatçılarla, işadamlarıyla buna start vereceğiz. Ayrıca Ankara, izmir, Adana, Mersin de bunun içinde. Niyetimiz 20162da Türkiye’de Kuzey Kıbrıs yılı ilan etmekti, ancak kısa süremiz var. Bunu gerçekleştiremezsek tanıtıma büyük önem vereceğiz. Biz Türk insanını, onlar bizi yeterince tanımıyor. Kültür turizmine ağırlık vereceğiz. Gazinolara gelenler gelecek, ancak kültür turizmini öne çıkartacağız.

Sağlık turizmi adada başladı. Bölgede çok önemli bir Yakın Doğu Hastanesi var.

Ancak yeterli olur mu bunu araştırıyoruz. Geriatrik yani yaşlıların bakımına yönelik çalışmalar var.”

Yurt dışında yaşayan soydaşlarımız Mecliste temsil edilmeli

Yurt Dışı Kıbrıslı Türklerin Hakları Komitesi Başkanı Leyla Kemal, yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türklerin, Kuzey Kıbrıs meclisinde temsil edilmesiyle ilgili sorusunda , Dr Faiz Sucuoğlu şu yanıtı verdi;

“- Mecliste yer almalarının faydalı olacağını düşünüyorum. Olmazsa olmaz bence. Kendi problemlerini adada mecliste tartışmalarını faydalı buluyorum. İletişimimizin en yüksek noktada olmasını sağlar. Biz bunu destekliyoruz”