Londra’da 1912 yılında hizmete açılan ve 1981’yılında da Türklerin cenazelerininde defnedildiği Tottenham Park Mezarlığı önünde Tottenham Park Mezarlığı Aksiyon Grubu (TPCAG), bir eylem gerçekleştirdi. Bu bağlamda KKTC Londra Temsilcisi Büyükelçi Oya Tuncalı, Barones Meral Hüseyin Ece, Enfield Belediyesi Lideri Nesil Çalışkan, Milletvekili Bambos Charalambous, Belediye Meclis üyeleri Halil (Nick) Halebi, Alev Cazimoğlu ve çevre halkı bir araya gelerek mezarlığa sahip çıktılar.

Türk mezarlığının fiziki durumunun iyileştirilmesi amacıyla cumartesi günü oğle saatinda gerçekleştirilen toplumsal eylemin güvenliğini Metropolitan Polis Komiseri Mehmet Ganidağlı sağladı.

Protestocular, Türk ve Kıbrıs Türk toplumu olmak üzere hayatını kaybeden Müslümanların yoğun olarak defnedildiği Tottenham Park Mezarlığı’nın sahipleri tarafından yeterince korunmadığını, dolayısıyla hukuki yönden mal sahibinden alınarak bir vakıf olan Tottenham Park Mezarlığı Aksiyon Grubu’na devredilmesini istediler. Tottenham Park Mezarlığı’nda son yaşananlar ulusal basın tarafından yayınlamıştı. Başta BBC, ITV, Guardian ve The Sun Gazetesi olmak üzere televizyon kanalları ve yazılı basın tarafından Tottenham Park Mezarlığı hakkında haberler yapıldı.

Tottenham Park Mezarlığı Aksiyon Grubu Başkanı Tunay Hüseyin konuşmasında katılımcılara geldikleri için teşekkür etti.

MEZARLIK REZALETİNİN BOYUTLARI ORTAYA ÇIKACAK

Mezarlığın bakımsız olduğunu belirten başkan Hüseyin, aynı yere birden fazla bedenin nakledildiğini mezar taşlarının kırıldığını, başvurularına rağmen tedbir alınmadığını ifade etti. Hüseyin, “Birçok cesedin kemiği yollara saçıldı, çevremizde kemik ve ceset parçaları dolaşıyor. Aile yakınlarımızın mezarına gidebilmemiz için yol yok. Mezarlar adeta birbiri içerisine geçmiş” dedi.

Lordlar Kamarası’nın Türk kökenli siyasetçisi Barones Meral Hüseyin Ece, yaşananları, ‘rezalet’ olarak değerlendirdi. Ülkedeki mezarlıkların İngiliz Adalet Bakanlığı’na bağlı olduğunu kaydeden Barones Ece, mezarlıkta yaşanan rezaletin tam olarak ortaya çıkarılması için 13 Kasım’da bir milletvekili ile İngiliz Adalet Bakanı’nı ziyaret edeceğini söyledi. Hayatta olmayan anne, baba ve diğer aile fertlerinin bu mezarlıkta olduğunu belirten Ece, mezarlıkla yeterince ilgilenemeyen şahıstan kanuni yoldan alınarak son bir yıldır üyesi olduğu vakfa devredilmesinin gerekliliğinden bahsetti.

Konuşmasında, mezarlıkta yaşananların kabul edilemez olduğunu belirten KKTC Londra Temsilcisi Oya Tuncalı, “Yaşanan üzücü olay bizleri Kıbrıs Türk toplumu bireyleri olarak hepimizi çok üzüyor. Devletimiz ve temsilciliğimiz konuyu takip etmektedir. Tottenham Park Mezarlığı Aksiyon Grubu’nu destekliyoruz. Adalet bakanlığı görüşmesi ardından fon oluşturmak amacı ile 1 Mart 2019’da bir gece düzenleyeceğiz” dedi.

Protesto haberi, yeniden İngiliz medyasında geniş yer buldu.

 Londra’nın kuzeyindeki Tottenham Park Mezarlığı önünde Tottenham Park Mezarlığı Aksiyon Grubu, bir protesto gösterisi gerçekleştirdi.

Barones Meral Hüseyin Ece, yaşananları, ‘rezalet’ olarak değerlendirdi.

Milletvekili Bambos Charalambous, Enfiled Belediyesi Lideri Nesil Çalışkan (solda) ve Metropolitan Polis Komiseri Mehmet Ganidağlı.

Tottenham Park Mezarlığı Aksiyon Grubu Başkanı Tunay Hüseyin.

Tottenham Park Mezarlığı Aksiyon Grubu Başkanı Tunay Hüseyin.

Engelli Tülin Deniz (64), annesi Neyre Derviş’in mezarını yol olmadığı için ziyaret edemediğini, ancak uzaktan bakabildiğini söyledi.