Kıbrıs evindeki standımızda hellim böreği, gül şurubu, çeyrek pidede hellim, tahin helvası, üzüm sucuğu, sumada, limonata, zivaniya, çitlembikli bidda, badem, çay, Türk kahvesi ikram ediliyor.

Standımızı ziyaret eden yabancılar önce en çok ilgilerini çeken sucuğu denediler. Ardından zivaniyayı içtiklerinde ise adeta “çarpıldılar”. Zivaniyayı “fondip” yapan yabancıların yüzleri aniden kıpkırmızı olurken gözlerinden ise ateş çıkar gibi...Buna rağmen bir kez daha içmek istemeyi de ihmal etmiyorlar.

WTM Londra Turizm Fuarı’nda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin, 203.5 metrekarelik “Otantik Kıbrıs Evi”ni ziyaret eden turizmciler ve diğer ziyaretçiler Kıbrıs’a özgü yiyecek ve içeceklere büyük ilgi gösterdi.

Kuzey Kıbrıs mutfağından çeşitli tatların ikram edildiği Kıbrıs Türk Restorancılar Birliği stadında hellim böreği, gül şurubu, çeyrek pidede hellim, tahin helvası, üzüm sucuğu, sumada, limonata, zivaniya, çitlembikli bidda, badem, çay, Türk kahvesi ikram edildi. Kıbrıs’a özgü yiyeceklerden en çok ilgiyi hellim böreği, sucuk ve zivaniye çekti. Önce sucuğu deneyen yabancı turizmciler ardındann zivaniyayı içtiklerinde ise adeta “çarpıldılar”. Zivaniyayı “fondip” yapan yabancıların yüzleri aniden kırmızı olurken gözlerinden ise ateş çıkıyor. Buna rağmen bir kez daha içmek istemeyi de ihmal etmiyorlar.

Ayrıca, fuarı ziyaret edenlere, içerisinde ülkemizi tanınıcı broşürlerin olduğu Kıbrıs çantası,  Turizm ve Çevre Bakanlığı’na bağlı Turizm Tanıtma ve Pazarlama Dairesi’nin hazırladığı tanıtıcı broşürler de dağıtılıyor. İngilizce olarak hazırlanmış bisiklet yolları, doğa yürüyüşü, kuş gözlemi, su altı gibi alternatif turizm broşürleri de fuara katılanlara veriliyor. Kuzey Kıbrıs standında kurulan televizyonlarda ise ülkenin tanıtım filmi gösteriliyor.

Dizayn 74 yine ilgi odağı oldu

Dizany 74 atölyesinin, Kıbrıs kültürüne özgü çamurdan motifler yapması fuara katılanların büyük ilgisini çekti.

Yapılanları satın almak isteyenlerin de olduğu stantta turistlere bu motifler hediye olarak veriliyor. Hatta motiflerin yapıldığı esnada birçok kişi ellerindeki cep telefonlarından görüntü alıp fotoğraf çekiyorlar.

ITB Berlin fuarından sonra, dünyanın ikinci büyük fuarı olarak tanımlanan WTM’ın en önemli özelliği spesifik olarak turizm ürünlerinin (iş, eğitim, kültür, sağlık, seyahat teknolojisi) aynı alanda turizm profesyonelleri tarafından sergileme olanağı oluşturmasıdır.

Fuarın bir başka özelliği de fuar bünyesinde yapılan ve birçok sektör profesyonellerinin gerek konuşmacı gerekse izleyici olarak katıldığı turizm sektörünün durumu ve geleceği konularında düzenlenen önemli seminar, panel, workshop gibi etkinliklerin yer almasıdır.

Kıbrıs evine Othello kalesi de eklendi

KKTC standı, her yıl olduğu gibi bu yıl da fuar alanının Avrupa ve Akdeniz holinde “N5” giriş kapısını karşılayacak şekilde, stand alanı yaklaşık 203.5 meetrekare üzerine özel konstriksiyonlu bir stand ile katılıyor.

Organizasyonu KKTC Turizm ve Çevre Bakanlığı tarafından üstlenen stand geçen yıl birçok beğeni almış olan “Kıbrıs Türk Evi” konseptine bu yıl ek olarak, dünyaca ünlü şair, oyun yazarı ve oyuncu William Shakespeare tarafından yazılan Othello trajedisinin yer aldığı Gazimağusa şehrimizin Othello kalesinin bir bölümü eklendi.

Standımızda, ülkemizde yapılan tarihi eser kazıları sonucunda bulunmuş olan bazı kap, çanak ve çömleklerin imitasyonları da sergileniyor.  

Ülkemizde başarılı bir şekilde yürütülmekte olan ‘Eko Turizm, Citta Slow ve Sorumlu Turizm proje ve çalışmalarını ön plana çıkarabilinmesi amacı ile WTM fuar Organizatörleri (Responsible Tourism) ‘Sorumlu Turizm’ Logosu da standımız üzerinde kullanıldı.

42 bin 269 metrekare alan

5 Kasım’da basına verilen kokteyl ve tanıtım ile başlayan ve 8 Kasım’da sona erecek olan WTM, 42 bin 269 metrekarelik bir alan üzerine kurulu ExCell kentinde yer alıyor. WTM, dünya turizmcilerini bir kez daha buluştururken, fuarın bu yılki sponsoru Hindistan oldu. Fuar her gün Londra saati ile sabah saat 10.00’da açılıp saat 18.00’de kapılarını kapatacak.

Fuar sponsoru İtalya

Dünyanın en büyük turizm fuarları arasında yer alan ve uluslararası turizm alanındaki tüm gelişme ve eğilimlerin gündeme geleceği WTM Londra’ya katılım, KKTC açısından büyük önem arz ediyor.

Fuar, İngiltere pazarının 2018 yılında nasıl olacağına dair ilk göstergelerin ortaya çıkacak olması açısından da oldukça önemli. WTM’in açılış kurdelesini bu yıl, fuarın kıdemlisi Simon Peres ile World Travel Market ExCeL’in bu yılki fuar sponsoru olan ülke İtalya yetkilisi açtı. Fuarı ilk gününde kayıtlı katılımcılar, davetliler, bakanlar, konuşmacılar ve uluslararası basın mensupları ziyaret etti.

İkinci gününde ise yine kayıtlı katılımcılar, davetliler, WTM kulübü üyeleri, seyahat ve ticaret uzmanları, bakanlar, konuşmacılar ve uluslararası basın mensupları katılacak. Üçüncü ve son günü olan çarşamba günü ise kayıtlı katılımcılar, davetliler, WTM Kulübü üyeleri, seyahat, ticaret uzmanları, bakanlar, konuşmacılar, uluslararası basın ve öğrenciler fuarı ziyaret edecek.