ÖZEL HABER

ÖNEMLİ VE ANLAMLI ZİYARET… Başbakan Erhürman, 5 günlük İngiltere ziyaretinde, Londra’da yaşayan binlerce Kıbrıslı Türk’ün sorun ve önerilerini ilk ağızdan dinleyip, KKTC hükümetinin bu konudaki plan ve düşüncelerini paylaşacak. Erhürman’ın, heyetinde, KKTC’de önde gelen iş dünyasının başkanlarının yer alacak olması, ziyareti daha da anlamlı kılıyor.

İŞ İMKANLARI GÖRÜŞÜLECEK… Tufan Erhürman’ın iş dünyasından kalabalık bir heyetle Londra’ya çıkarma yapması, Londra KKTC hattında, turizmden ticarete ve inşaata kadar geniş bir yelpazedeki iş imkanlarının ele alınacağı yorumlarına neden oldu. Erhürman’ın, İngiltere’deki iş insanlarıyla KKTC’li iş insanlarının işbirliği olanaklarını görüşmede aracılık yapacak olması, bozuk morallere “ilaç gibi” gelmesine de neden olması bekleniyor.

HEYETTE ÖNEMLİ İSİMLER VAR… Başbakan’ın, 6-10 Mart tarihlerini kapsayacak Londra ziyaretinde, önemli iş yemeklerine de katılacak. Erhürman’ın heyetinde, Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Turgay Deniz, Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Candan Avunduk, Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KTOB) Başkanı Dimağ Çağıner ve Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB) Başkanı Cafer Gürcafer yer alıyor. Londra’daki Kıbrıslı Türkler, 12 yıl aranın ardından ilk kez ciddi şekilde KKTC hükümetinin gündemine geldi. Başbakan Tufan Erhürman, iş dünyasının önde gelen isimlerinin de aralarında yer aldığı kalabalık bir heyetle, 6-10 Mart tarihleri arasında Londra’yı ziyaret edecek.

Erhürman, 2007 yılından beri Londra’yı ziyaret eden ilk “başbakan” olmaya hazırlanıyor.

Başbakan, 5 günlük İngiltere ziyaretinde, Londra’da yaşayan binlerce Kıbrıslı Türk’ün sorun ve önerilerini ilk ağızdan dinleyip, KKTC hükümetinin bu konudaki plan ve düşüncelerini paylaşacak.

Başbakan Tufan Erhürman’ın, heyetinde, KKTC’de önde gelen iş dünyasının başkanlarının yer alacak olması, ziyareti daha da anlamlı kılıyor.

Tufan Erhürman’ın iş dünyasından kalabalık bir heyetle Londra’ya çıkarma yapması, Londra-KKTC hattında, turizmden ticarete ve inşaata kadar geniş bir yelpazedeki iş imkanlarının ele alınacağı yorumlarına neden oldu.

Erhürman’ın, İngiltere’deki iş insanlarıyla KKTC’li iş insanlarının işbirliği yapma olanaklarını görüşmede aracılık yapacak olması, bozuk morallere “ilaç gibi” gelmesine de neden olması bekleniyor.

Başbakan Erhürman ve beraberindeki iş dünyası heyeti, İngiltere Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Muhammet Yaşarata ve oda üyelerinin de yer alacağı yemekli bir toplantıda bir araya gelecek.

Heyette kimler var?

Başbakan Erhürman’a, Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Turgay Deniz, Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Candan Avunduk, Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KTOB) Başkanı Dimağ Çağıner ve Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB) Başkanı Cafer Gürcafer eşlik edecek.

Talat ve Soyer’den sonra Erhürman

Londra’ya en son 2007 yılında dönemin Başbakanı Ferdi Sabit Soyer ziyarette bulunmuştu. Bu ziyaretten 3 yıl önce, 2004’te de, yine dönemin Başbakanı Mehmet Ali Talat Londra’yı ziyaret ederek, Kıbrıslı Türklerle buluşmuştu.

Bu ziyaretlerde, Londra’daki Kıbrıslı Türk kuruluşlarla iletişim kurulurken, gayrı resmi de olsa bazı İngiliz yetkililerle de görüşülmüştü.

Siyasi gözlemciler, bir başbakanın yıllardan sonra ilk kez, iş dünyası temsilcilerini de yanına alarak İngiltere’ye yapacağı ziyaretin, Londra’daki Kıbrıslı Türklere verdiği önemi gösterdiği şeklinde yorumlandı.

Gündem yoğun

KKTC Londra Temsilciliği’nin yaptığı açıklamaya göre, Başbakan Erhürman’ın Londra programı şöyle:

* Erhürman, 6 Mart Çarşamba, saat 19.00’da, Londra Temsilciliği’nin, Kadınlar Günü dolayısıyla Yunus Emre Kültür Merkezi’nde düzenleyeceği etkinliğe katılacak. Etkinlik kapsamında, ilk Kıbrıslı Türk kadın gazeteci Bedia Okan Göreli’nin hayatının konu alındığı “Söz’ün Son Kadını: Bedia Hanım Belgeseli” gösterimi yapılacak.

Barones Meral Ece, Enfield Belediye Meclis Başkanı Nesil Çalışkan ile daha önce FIWAL ve konsey başkanlığı görevlerinde de bulunan Aysın Yılmaz’ın konuşma yapacağı etkinlik, resepsiyonla sona erecek.

* Başbakan Erhürman, 7 Mart Perşembe günü, saat 19.00’da, Grand Palace Banqueting Suite’te, “halkla buluşma” toplantısında, Londra’da yaşayan Kıbrıslı Türklerle bir araya gelecek. Etkinlik kapsamında, Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz, Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Candan Avunduk, Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer ve Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Başkanı Dimağ Çağıner de burada birer konuşma yapacak.

Etkinlikte, Erhürman’ın konuşması sonrasında soru-cevap bölümü de yer alacak.

* Başbakan Erhürman, 8 Mart Cuma günü, saat 12.00’de, Grand Palace Banqueting Suite’te gerçekleşecek İngiltere Türk Kadınları Yardım Derneği’nin (TWPA) Dünya Kadınlar Günü yemeğine katılacak.

* Yine 8 Mart Cuma günü, KKTC Londra Temsilciliği’nde, 17.00-18.30 saatleri arasında, Londra’da faaliyet gösteren dernek başkanları ile buluşacak olan Erhürman, saat 19.00’da ise İngiltere’deki Kıbrıs Türk gençliği ile bir araya gelecek.

* 9 Mart Cumartesi günü, saat 12.00’de, New River Sport, Tennis & Fitness tesislerinde düzenlenecek olan KKTC Başbakanlık Gençlik Turnuvası'nı izleyecek olan Başbakan Tufan Erhürman, turnuvayı kazanacak takıma, şampiyonluk kupasını takdim edecek.

* 9 Mart Cumartesi günü, saat 19.00’da, Regency Banqueting Suite’de gerçekleşecek olan Turkish Cypriot Trust UK tarafından düzenlenen “Turkish Cypriot Awards Ceremony” balosuna katılacak olan Erhürman ve heyeti, 10 Mart 2019 Pazar günü Londra’dan ayrılacak.