Birleşik Krallıkta uygulamaya giren yeni düzenleme ile cep telefonunu kullanırken ya da hız yaparken ölüme neden olan sürücüler, ömür boyu hapis cezasına mahkum edilecek. Uygulama kapsamında içki ve uyuşturucunun etkisinde kaza yapıp dikkatsiz araç kullanarak ciddi yaralanmalara sebep olan sürücüler de ağır cezalara mahkum edilecek.

 

Yeni düzenleme ile, ölüme neden olan sürücüler cinayetten ceza alanlarla aynı süreye mahkum edilecekler. Bu ceza yine hükümet tarafından 14 yıldan ömür boyu hapis cezası olarak değiştirilmişti.

 

2016'da 157 Kişi Hayatını Kaybetti

 

Hükümet tarafından açıklanan verilere göre, geçtiğimiz sene 157 kişi tehlikeli bir şekilde araç kullanırken ölüme sebep oldu. Bu kişilerin 32'sinin alkollü ya da uyuştucunun etkisinde araç kullandıkları açıklandı.

 

Adalet Bakanı Dominic Raab, yeni düzenlemenin daha geniş bir planının parçası olduğunu söyledi. Raab yaptığı açıklamada, "9 bin kişinin görüşlerini değerlendirdik. % 70 oranında bir çoğunluk tehlikeli sürüş sırasında ölüme sebebiyet veren sürücülerin ömür boyu hapse mahkum edilmesi gerektiğini düşünüyor."

 

Raab, kanundaki bu boşluğu dolduracaklarının sözünü vererek, ciddi yaralanmalara sebep olan sürücülerin de cezalarının ağırlaştırılacağını söyledi.

 Açıklamada 2010-2015 yılları arasında benzer kazalardan ceza alan 653 kişiden yalnızca 93'ünün yedi yıl ve üzerinde hapis cezası aldığı vurgulandı.

KKTC'de de uygulansa

KKTC'de tarfikte araç kullananların birçoğu telefonu kullanmaktan daha öteye geçerek yol boyunca mesajlaşarak seyrediyor. Araç kullanan pekçok sürücü yolda seyir halindeyken yazışmalarına devam ederken birçok kazaya neden oluyorlar. Bu yönde bir araştırma yapılmamasına rağmen ölümlü kazaların bir çoğunun araç kullanan sürücülerin ayni anda cep telefonu kullanmasından kaynaklandığı da bir gerçek. 
Londra'da uygulamaya giren yeni düzenlemenin KKTC'de de uygulanması birçok kazanın önlenmesine neden olacağına kesin gözüyle bakılıyor.

 

 

Kaynak: Londralı