Misli KADIOĞLU

*** Londra ve Kuzey Kıbrıs’la diyaloğu güçlendirmek amacıyla geçtiğimiz ay kurulan Kuzey Kıbrıs’la Dayanışma Derneği ses getiren çalışmalarıyla gündemde.  İş dünyasının önde gelen isimlerinin yer aldığı yönetim kurulu üyeleri gazetemizin sorularını yanıtladı.

*** “Kıbrıslı, çok büyük bir kitle Kıbrıs dışında yaşıyor. Çocuklarımıza eğer Kıbrıs sevgisini aşılamazsak uzun vadede Kıbrıslılığımızı kaybedeceğiz. Bunun önüne geçmek için bir araya gelip, geleceğimizi korumak için bir şeyler yapmalıyız.”


Londra’da kurulan ve Londra’daki Türkler ile Kuzey Kıbrıs’la ilişkileri, sosyal kültürel ve sportif alanda geliştirmesini hedefleyen Kuzey Kıbrıs’la Dayanışma Derneği, sosyal sorumluluk projeleriyle adından söz ettiriyor. Öncelikli olarak, Kuzey Kıbrıs’taki Ortopotik Özürlüler Derneği yararına balo hazırlıkları içerisinde olan dernek üyeleri North Cyprus UK’e faaliyetleri hakkında bilgi verdi.
Dernek başkanlığını yürüten Euromed Maretime Taşımacılık Şirketi sahibi Hasan Gazi, Dernek Asbaşkanı Universal Claim Şirket Direktörü Serdar Sarı, Dernek Sekreteri  Accounting Direct Plus Direktörü Enver Kannur ile Derneğin Halkla İlişkiler Sorumlusu North Cyprus UK Direktörü Zorlu Cezaroğlu gazetemizin sorularını yanıtladı.
NCUK: Öncelikli olarak sizleri tanımak istiyoruz. Kısaca bizlere kendinizden bahseder misiniz?
Hasan Gazi: Aslen Mağusalıyım. 1978 yılında İngiltere’ye gittim. Buraya gelmekteki ilk amacım dil öğrenmek içindi. O nedenle ilk önce lisan okuluna yazıldım. İşletme eğitimi aldıktan sonra, 1982 yılında gemicilik sektörüne adım attım. Önceleri birkaç firmada çalıştım. 1993 yılında ise Euromed Maritime Ltd.’yi kurdum. O günden beridir de kendi şirketimde yöneticilik yapıyorum.
NCUK: Daha önceden de sizin farklı sivil toplum örgütlerine destek verdiğinizi biliyoruz. Şu anda da Kuzey Kıbrıs’la Dayanışma Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanlığını üstlendiniz.
Hasan Gazi:  Evet. İngiltere Kıbrıs Türk Ticaret Odası Yönetim Kurulu üyesiydim. Ve birçok dernekte de görev aldım. Kıbrıs aşığı bir kişi olduğum için bu dernekte faaliyet göstermeyi severek istedim. El ele verip çalışmamız gerektiğini düşünüyorum o nedenle bu derneği kurduk.
Serdar Sarı: Ben 1968 Mehmetçik (Galatya) doğumluyum. 1989 yılının sonunda Kıbrıs’tan ayrıldım. Universal Claim Şirketi direktörüyüm. Mehmetçik Spor Kulübü Başkanlığı yaptım. Londra Türk Toplumu Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu üyesiyim. Yeni kurduğumuz Kuzey Kıbrıs’la Dayanışma Derneği’nin iyi sonuç alacağını düşünüyorum.
Enver Kannur: 1963'de Limasol'da doğdum. 1991-2007 arasında da değişik kurumlarda muhasebecilik yaptım. 2007-2011 arası Ertan Hürer ve Mertdoğan Ziya ile Hurkan Sayman & Co'da ortaklık kurduk. 2011'de ise güçlü bir kadro oluşturarak kendi şirketim Accounting Direct Plus’ın direktörlüğünü yapıyorum. Enfield Kıbrıslı Türkler Derneği'nde eğitim koordinatörlüğü, veznedarlık ve iki yıl da başkanlığını yaptım. 2009'da TBCCI yönetimine, 2011'de de TBCCI veznedarlık görevine seçildim. Şu anda da KKDD’nin sekreterliğini üstlendim.
Zorlu Cezaroğlu: Mağusa Namık Kemal Lisesi mezunuyum. Ekonomik nedenlerden dolayı 1988 yılında Londra’ya yerleştim. 1992 yılından 2007 yılına kadar Londra Toplum Postası Gazetesi’nde Reklam ve Halkla İlişkiler sorumlusu olarak çalıştım. 2009 Temmuz tarihi itibarıyle North Cyprus UK Gazetesini kurdum.  North Cyprus UK Magazin’in direktörüyüm. Birçok dernek ve kuruluşlarda çeşitli görevler aldım. Kuzey Kıbrıs’la Dayanışma Derneği’nin Basın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Yönetim Kurulu Üyesiyim
NCUK: Bu derneği kurma fikri kimden çıktı? Nasıl böyle bir dernek kurmaya karar verdiniz?
Hasan Gazi: Ortaklaşa bir tartışma esnasında böyle bir fikir doğdu. Baktık ki birçok dernek var ancak hiçbiri Kıbrıs ve İngiltere arasında kültürel ve toplumsal bağlantıyı kuramıyor. Biz de bu derneği kurduk. Kültürel, eğitim ve sportif alanlarda ilişkileri kuvvetlendirmek, farklı ülkelerde yaşayan aynı toplumdan insanları bir araya getirmek istiyoruz.
Zorlu Cezaroğlu: Buna ek olarak da aralarındaki bağı güçlendirmek istiyoruz.
NCUK: Derneğinizin yapısında biraz söz edersek; Derneğiniz Londra ayaklı bir dernek değil mi?
Hasan Gazi: Evet. Londra ayaklı bir dernek. Şu anda bir binamız yok.
NCUK: İlk projenizi basından da takip ettik. Ancak bir de sizden dinleyelim.
Hasan Gazi: İlk projemiz KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nu İngiltere’ye davet ederek bir takım etkinlikler düzenlemek. Aynı zamanda, Cumhurbaşkanı’nı sivil toplum örgütleriyle de buluşturmak istiyoruz. Cumhurbaşkanı’nın eşi Meral Eroğlu himayesinde Ortopedik Özürlüler Derneği yararına bir balo düzenleyeceğiz. Etkinliklerimizi burada yapıp, elde ettiğimiz gelirleri sadece Kıbrıs’a göndermek amacında değiliz. Burada da bir şeyler yapmak istiyoruz. Örneğin, festivaller düzenlemek ve okullara yardımlar yapmak da projelerimiz arasında.
NCUK: İngiltere’deki Türk okulları konusunda düşüncelerinizi alabilir miyiz?
Hasan Gazi: İngiltere’de Türk okulları çok dağınık. Bu okulların birbirleriyle iletişimleri yok. Merkezi bir okul çözüm olabilir. Öğretmen konusunda sıkıntı yaşanıyor. Kıbrıs’taki Eğitim Bakanlığı’yla merkezi okul yapılabilinir. Tabii ki bu büyük bir proje, büyük paralara ihtiyaç var. Ancak böyle bir okulun yapılmasının çok faydalı olacağına inanıyorum. Önemli olan topluma faydalı olabilmek. Biz ancak insanların aklına böyle bir projeyi koyabilmek konusunda katkıda bulunabiliriz.
NCUK:İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türklerle ilgili sizin gördüğünüz en büyük sıkıntı ne?
Kıbrıslı çok büyük bir kitle Kıbrıs dışında yaşıyor. Çocuklarımıza eğer Kıbrıs sevgisini aşılamazsak uzun vade içerisinde Kıbrıslılığımızı kaybedeceğiz. Bunun önüne geçmek için bir araya gelip, geleceğimizi korumak için bir şeyler yapmalıyız. Eğitimle kültürümüzü çocuklarımıza aşılamalıyız. Kıbrıs’ta olup bitenlerle ilgili insanlarımızı bir araya getirip onları aydınlatmayı başarmalıyız.