İngiltere'de 90 yaşına giren Kraliçe 2. Elizabeth'in resmi doğum günü kutlamaları çerçevesinde başkent Londra'da askeri geçit töreni düzenlendi.

Resmi konutu Buckingham Sarayı yakınlarında düzenlenen askeri geçit törenine katılmak üzere, 68 yıldır evli olduğu eşi Edinburg Dükü Prens Philip ile at arabasıyla saraydan ayrılan kraliçe, tören alanına giden yolda, etkinliği izlemek için gelenleri selamladı.

Başkenti ziyaret eden çok sayıda turistin de yerinde izleme fırsatı yakaladığı ve yoğun ilgi gösterilen etkinlikte bin 600'den fazla asker, 300 at ve 200'den fazla üyeli 6 askeri bando yer aldı.

Töreni uzun süre ayakta izleyen kraliçenin, beyaz eldiven, üzerine pembe bir çiçeğin iliştirildiği fıstık yeşili şapka ve şapkasıyla aynı renk ceket giydiği görüldü.

Kraliçe daha sonra, Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne (RAF) ait helikopter ve jetlerin Buckingham Sarayı'nın üzerinden uçuşunu izlemek üzere tören alanından saraya at arabasıyla döndü.

Askeri tören, RAF'ın Buckingham Sarayı'nın üzerinden geçişini izlemek için Kraliçe 2. Elizabeth başta olmak üzere, kraliyet ailesinin diğer üyelerinin balkona çıkarak, gösteriyi izlemesi ve halkı selamlamasıyla son buldu.

Birleşik Krallık'taki monarkların doğum günleri 1748 yılından bu yana iki kez kutlanıyor. Monarkların doğum günleri hem asıl doğum günlerinde, hem de resmi olarak haziran ayının ikinci hafta sonunda çeşitli törenlerle kutlanıyor.

21 Nisan 1926 tarihinde doğan Kraliçe 2. Elizabeth'in 90. doğum günü dolayısıyla bu sene özel törenler düzenleniyor.

Bu çerçevede, Kraliçe'nin asıl doğum günü olan 21 Nisan'da bu yıl ülke genelinde çeşitli kutlama etkinlikleri düzenlenmişti. Bu dönemde ülkeyi ziyaret eden ABD Başkanı Barack Obama ve eşi Michelle Obama, Kraliçe 2. Elizabeth'e doğum günü hediyesi getirmişti. Kraliçe'nin başkent Londra dışındaki resmi konutu Windsor Sarayı'nda da geçen mayıs ayında, yüzlerce atın performans sergilediği gösteriler yapılırken, dün başlayan resmi doğum günü kutlamaları çerçevesinde ise Londra'daki St. Paul's Katedrali'nde dini tören düzenlenmişti.

Resmi kutlamalar kapsamında bugün ülke genelinde top atışları yapılıyor. Yarın ise Buckingham Sarayı önündeki Mall Caddesi'nde 10 bin kişilik sokak partisi verilecek.

Bu arada, Kraliçe'nin doğum günü pastası, İngiliz Müslüman bir pastacı tarafından yapılmıştı. Pastacıların hünerlerini sergilediği, popüler televizyon programı "Great British Bake Off"u geçen yıl kazanan Nadiya Hüseyin, Kraliçe'nin doğum günü için geçen nisan ayında portakallı ve tereyağı kremalı bir pasta hazırlamıştı.

Kraliçe 2. Elizabeth 63 yıllık görev süresi boyunca, 12 İngiltere Başbakanı, 7 Anglikan Kilisesi Başpiskoposu ve 7 Papa gördü. Kraliçe, tahtta bulunduğu süre boyunca 117 ülkeyi ziyaret ederken, 1971 ve 2008 yıllarında Türkiye'ye resmi ziyaretler gerçekleştirdi.