Ekim ayında yürürlüğe giren yasalardan bazıları:

 

İade Hakkı

Artık, hatalı bir ürün satın alan vatandaşlar, aldıkları ürünü 30 gün içerisinde iade ederek ödedikleri parayı geri alabilecekler. İade hakkı, daha önce de yasalarda mevcuttu, ancak eski yasada, ''makul bir süre içinde''' ibaresi yer alıyordu. Yeni düzenlemeyle, süre sınırı netlik kazanmış oldu.

Duman ve Karbon Monoksit Detektörleri (Alarmları)

Yeni yasayla beraber, ev sahiplerinin, kiraya verecekleri evin tüm katlarına duman detektörü (alarmı) kurdurma zorunluluğu bulunuyor. Sıvı yakıtla çalışan aletlerin bulunduğu odalarda ise, karbon monoksit detektörünün kurulu olması gerekiyor.

Hükümet, yeni yasayla birlikte senede 700 yaralanmanın ve 25 ölümün önüne geçebileceğine dikkat çekiyor. Yasaya göre, kurala uymayan ev sahipleri 5000 Sterlin para cezasına çarptırılabilecek.

Sadece İngiltere'de geçerli olacak yasanın, Galler ve İskoçya'da bir bağlayıcılığı bulunmuyor.

Park Geçerlilik Süresi

Yeni yasa, özel otoparklara park eden müşterilerin 10 dakikalık gecikme payı veriyor. Bundan böyle, biletinizin geçerlilik süresi dolmuş olsa bile, ceza yazılabilmesi için en az 10 dakika geçmiş olması gerekiyor.

Britanya'nın tamamını kapsayan yasa, ücretsiz ve ücretli otoparkların tamamında geçerli.

Çocuk Taşıyan Araçlarda Sigara İçme Yasağı

Çocuk Taşıyan Araçlarda Sigara İçme Yasağı İngiltere ve Galler'de uygulamaya girecek. Yeni tasarı, içinde 18 yaşın altında çocuk bulunan araçlarda sigara içilmesinin önüne geçecek.

Hem sürücüler hem de yolcular için geçerli olan yeni yasaya uymayanlar, 50 Sterlin para cezası ödemek zorunda kalacak.

Üstü açılabilir arabada seyahat edenler veya yolculuk sırasında elektronik sigara içenler, bu yasanın muhatabı olmayacaklar.

 

 

Kaynak: Independent