Derneğin şu an yürürlükte olan 3 tane projesi var; ev bakım projesi, yaşlılara yemek kulübü projesi ve danışma. Ev bakım projesi hakkında 1996’dan beri dernekte hizmet veren Nurhan Mustafa’dan bilgi alıyoruz. Ev bakım projesi derneğin en güçlü ve en övünülesi projesiymiş. Aynı zamanda da en uzun projesi; 1993 yılından beri devam ediyor.

Yaşlılar her Çarşamba Cyprus Kitchen’da öğlen yemeğine geliyor. Bu etkinlikle hem birbirleriyle sosyalleşip toplumdan soyutlanmaktan kurtuluyorlar hem de uygun fiyata – sadece £4’a – öğlen yemeği yiyorlar. Yaşlı insanlarımıza bir hafta öncesinden, gelecek hafta için yemek kulübünde ne yemek istedikleri soruluyor ve bir hafta sonrasının menüsü ona göre hazırlanıyor. Anlayacağınız yemek kulübünde yaşlılarımıza çok değer veriliyor.

 

Diva ULUÇAY

Kıbrıs Türk Toplum Merkezi 1976’dan beri Londra’daki Kıbrıslı Türklere hizmet veriyor ve gencinden yaşlısına kadar sıkıntılarına çare bulmayı amaçlıyor. Halihazırda yürürlükte olan üç projeleri ve ufukta görünen altı yeni projeleri ile Toplum Merkezi, Londralı Kıbrıslı Türklerin yaşam kalitelerine ciddi katkı yapacak gibi görünüyor. Derneğin şimdiki faaliyetleri ve ilerideki projeleri hakkında dernek koordinatörü Erim Metto ve ev bakım (homecare) projesi yöneticisi Nurhan Mustafa ile sohbet ettik. Ayrıca derneğin bünyesindeki Cyprus Kitchen Restaurant’ı işleten Mustafa Muhtar’la da restorant ve düzenlenen etkinlikler hakkında konuştuk.

Erim Metto daha önceden 2002-2006 yılları arasında derneğe hizmet etmiş, birkaç ay önce 2013 yılında tekrardan göreve gelmiş. Göreve geldiğinden bu yana 6 proje için ödenek başvurusunda bulunmuş. Proje başvuruları konusunda oldukça iddialı. Önceki yıllarında derneğe £400,000`luk yeni proje kazandırmış. Şimdi başvurdukları 6 proje için de ödenek alacaklarından hiçbir şüphesi yok.

Dernek olarak en ciddi sıkıntılarının ne olduğunu soruyorum. Erim Metto birincil sıkıntılarının her dernek gibi, projeleri yürütmek için finans elde etmek olduğunu söylüyor. Belediyelerin kesintilerinin de çoğalması bu durumu daha da zor hale getirmiş. Halkı derneğe çekme konusunda projeler yürürlükte olduğu sürece bir sıkıntıları yok. “Belediye geliri sağladığı sürece bir proje yürüyebilir ve halk da o projeye ilgi gösterir”, diyor Erim Metto. Şu ana kadar yaşlılarla ilgili projelere daha çok gelir sağlandığı için o projeler daha uzun ömürlü olmuş. Gençlik projelerine yeterli gelir sağlanmadığından o projeler yürüyememiş.

Ev bakım projesi

Derneğin şu an yürürlükte olan 3 tane projesi var; ev bakım projesi, yaşlılara yemek kulübü projesi ve danışma. Ev bakım projesi hakkında 1996’dan beri dernekte hizmet veren Nurhan Mustafa’dan bilgi alıyoruz. Ev bakım projesi derneğin en güçlü ve en övünülesi projesiymiş. Aynı zamanda da en uzun projesi; 1993 yılından beri devam ediyor. Toplam 110 yaşlı ve/veya özürlüye evlerinde yardım ediyorlar, bakım hizmeti sunuyorlar. Ev bakım projesi ilk olarak Hackney belediyesinin yardımıyla başlamış. Eskiden bu tarz hizmetleri yalnızca belediye sunardı. Şimdi hastanın bu servisi bir acenteden veya bir bireyden alma seçeneği de var. Hasta bu seçeneklerden birini tercih ederse gerekli bütçe belediye tarafından hastaya verilir. Yaşlı/özürlü insan bu durumda işveren olur, eğer yanına bakıcı almışsa sigortasını yaptırmakla yükümlüdür. Tabii ki belediye bunları denetimsiz bırakmıyor. Her ayın sonunda acente olarak Toplum Merkezi de sürekli gidildiğine dair tutanağı belediyeye sunuyormuş. Nurhan Mustafa, bu projeyi yürütmenin en zor yanının rekabet olduğunu ifade ediyor. Belediyenin de bu hizmeti acentelerle müşterek yapmasının asıl sebebinin hem para hem de sorumluluk yükünü azaltılmak olduğunu düşünüyor. Dernek diğer projelerini de bu projeden elde ettikleri gelirle destekliyor.

Cyprus Kitchen

Yaşlılar her Çarşamba Cyprus Kitchen’da öğlen yemeğine geliyor. Bu etkinlikle hem birbirleriyle sosyalleşip toplumdan soyutlanmaktan kurtuluyorlar hem de uygun fiyata – sadece £4’a – öğlen yemeği yiyorlar. Yaşlı insanlarımıza bir hafta öncesinden, gelecek hafta için yemek kulübünde ne yemek istedikleri soruluyor ve bir hafta sonrasının menüsü ona göre hazırlanıyor. Anlayacağınız yemek kulübünde yaşlılarımıza çok değer veriliyor. Cyprus Kitchen’ın menüsü tamamen Kıbrıs mutfağından oluşuyor. Kebap çeşitleri hergün var; diğer Kıbrıs usulü ev yemekleri ise hergün başka bir çeşit çıkıyor, günlük hazırlanıyor. Bumbardan mantıya, mulihiyadan şeftaliye kadar her türlü Kıbrıs yemeğini burda bulabilir ve Kıbrıs hasretinizi bir tabak yemekle giderebilirsiniz. Cyprus Kitchen pazartesileri hariç hergün saat sabah 9’dan gece 11’e kadar açık. Her gece 12-13 çeşit soğuk meze, 6-7 çeşit sıcak meze ve fixed menü var. Herkes kendi içkisini yanında getirip burada tüketebilir. Artık her Cumartesi Kasım Cümbüşçü eşliğinde canlı müzik ve Kıbrıs geceleri de olacak.  Ayrıca ileride büyük partiler, kına ve nişan törenleri de yapılmaya başlanacakmış. Cyprus Kitchen’ın tam da bu tarz organizasyonlara uygun büyük bir salonu var. Şu anda da o salonda her hafta Lig TV gösteriliyor.

 Danışma, sağlık, Türkçe Ödev Kulübü ve diğer projeler

Derneğin şimdi devam eden bir başka hizmeti ‘danışma’. Avukatla bağlantılı olarak danışma hizmeti veriliyor. Şu an haftada iki defa bu hizmet veriliyor; amaçlarının bu sayıyı çoğaltmak ve sadece danışanları görmek ve tavsiye vermek yerine, onların benefit, immigration gibi sorunlarını daha aktif olarak çözmek olduğunu söylüyor koordinatör Erim Metto. Başvurduğu altı projesinden biri de bu.

Ödenek başvurusu yapılan ikinci proje sağlık projesi. Eğer bu proje hayata geçerse Kıbrıs Türk Toplum merkezine doktorlar davet edilecek ve üç ayda bir halka sağlık kontrolü günü yapılacak. Kolesterol ve şeker takibi için hizmet verilecek. Ayrıca okullarda beslenme ve başka sağlık konuları üzerine konferanslar düzenlenecek. Bu hizmet iki dilde olacak.

Bir başka proje tasarısı, 12 okulla bağlantılı Türkçe ödev kulübü. Erim Metto, yapılan araştırmalarda Türk çocukların derslerinin diğer öğrencilere göre daha zayıf olduğunun ortaya çıktığını söylüyor. Bunun esas sebebi de anne-babaların çocukların ödevleriyle gerek dil sorunundan gerekse bilgi yetersizliğinden yeteri kadar ilgilenememeleriymiş. Ödev kulüplerinin desteğiyle çocuklar ödevlerini yaparken yardım alacaklar, aynı zamanda anne – babalar da bu seanslara katılma şansı yakalyıp, çocuklarına ödevlerinde nasıl yardımcı olabilecekleri hakkında bilgi sahibi olacaklar. Bu projeyle birlikte dernek 130 öğrenciye yardım etmeyi amaçlıyor.

Derneğin dördüncü proje tasarısı olan, özürlü ve/veya yaşlı, evden çıkamayan ve ev dışında hiç kimseyle irtibatı bulunmayan insanları evde ziyaret edip her türlü yemek, form doldurma, mektup, benefit gibi işlerinde yardımcı olmak için de ödenek başvurusu yapıldı. Ödenek başvurusu yapılan son iki proje gençlik projesiyle ‘miras’ (heritage) projesi. Gençlik projesi kapsamında her gün öğleden sonra saat 4 – 7 arası dernekte gençlere masa tenisi, bilardo gibi sosyal aktiviteleri sunup gençlerin kendi dünyalarındaki sorunlarında kaybolmak yerine Toplum Merkezi’ni ikinci bir ev gibi benimseyip burada sosyalleşerek kötü alışkanlıklardan uzak tutulması hedefleniyor. Erim Metto, gençlerle ilgili Kıbrıs’taki Doğan Türk Birliği ile de ortaklık projeleri olduğunu söylüyor. Yazda Kıbrıs’tan gençleri getirerek buradaki gençlerle kaynaştırmak ve birlikte film kulübü ve çeşitli geziler düzenlemeleri hedefinde olduklarını da belirtiyor. Bu sayede gençler hem Kıbrıs’taki yaşıtlarıyla kaynaşarak Kıbrıs’la aralarında bir bağ kurmuş olacak hem de sosyal aktivitelerin organizasyonunda görev alarak gelişimlerine katkı sağlamış olacaklar. Miras projesi Kıbrıslı Türkler’in İngiltere’ye göç etmelerini anlatmak amacıyla, önceki yıllarda Kıbrıs Türk Toplum Merkezi’nde yürütülmüş ve sonucunda bir kitap basılmıştı. Yeni projenin hedefi okullara giderek bu kolleksiyonu öğrencilere sergilemek ve onları bilgilendirmek olacak. Erim Metto, bir başka hedeflerinin de Kıbrıs’taki Limasol Kadınlar derneği ile de bir ortaklık kurup unutulmaya yüz tutmuş Kıbrıs yemeklerinin tariflerinden oluşan bir kitap çıkarmak olduğunu da ekledi. Ayrıca Kıbrıs Türk Toplum Merkezi’nin eski yayın organı Toplum Postası’nı da tekrardan internette faal hale getirme niyetinde olduklarını da belirtti.

Umarız bu güzel projelerin hepsi de hayata geçer ve halkımız bunlardan en iyi şekilde faydalanır. Kıbrıs Türk Toplum Merkezi’ne başarılar diliyor ve bize zaman ayırıp bu bilgileri paylaştıkları için de ayrıca teşekkür ediyoruz. Hizmetlerin herhangi birinden yararlanmak isteyenler 020 8826 1081 irtibat numarasından Kıbrıs Türk Toplum Merkezi’ne ulaşabilirler.