Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, kadınların politikada ve barış yolunda daha etkili olması, daha fazla yer alması gerektiğini vurgulayarak “Birlikte daha iyi bir gelecek inşa edebiliriz. Kadınlar barış sürecine dahil olmalı” dedi.

 

Politikaya kadın dokunuşu gerektiğini söyleyen Siber, kadınların Kıbrıs’ta ve tüm dünyada daha iyi yerlere gelmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin daha yaygınlaştırılması için çabalarının süreceğini, politikayı düşünen tüm kadınlar için iyi bir rol model olmak istediğini ifade etti.

 

İngiltere’nin başkenti Londra’da temaslarını sürdüren Siber, dün gece Muhafazakar Parti bünyesinde faaliyet gösteren Muhafazakar Müslüman Forumu Başkanı, Lordlar Kamarası üyesi Lord Sheikh ve Lady Sheikh himayelerinde İngiltere Parlamentosu’nda düzenlenen etkinlikte, “Kadının güçlendirilmesi ve kişisel kariyeri” konulu konuşma yaptı.

 

KOKTEYL VE BİNADA GEZİ

 

Etkinlik öncesinde KKTC heyeti onuruna kokteyl de verildi. Aynı zamanda İngiltere Parlamentosu’ndaki KKTC’nin Dostları Grubu üyesi de olan Lord Sheikh daha sonra KKTC heyetine parlamento binasını gezdirdi ve tarihi binayla ilgili bilgi verdi.

 

Toplantının açılış konuşmasını Lady Sheikh yaptı; Lord Sheikh de Meclis Başkanı Siber’in özgeçmişini okudu.

 

Siber’in konuşmacı olduğu toplantıya Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz, milletvekilleri Birikim Özgür, Ergün Serdaroğlu, İzlem Gürçağ Altuğra, Zeki Çeler, lordlar, çeşitli örgütlerin temsilcileri ve İngiltere’de yaşayan Müslüman kadınlar büyük ilgi gösterdi; Siber’e çeşitli sorular yöneltildi.

 

SİBER: “EŞİTLİK VARSA GÜÇ DAĞILIMI DA EŞİT OLUR”

 

Meclis Başkanı Siber toplantıda yaptığı konuşmada, toplumsal cinsiyet eşitliğinin bir toplumda erkek ve kadının aynı haklardan ve fırsatlardan ekonomik, politik ve sosyal olarak faydalanması anlamında olduğunu vurgulayarak “Erkek ve kadın arasında eşitlik varsa güç dağılımı da eşit olur. İş kurma, eğitim eşitliği ve kişisel hedeflerin önünün açılmasını sağlar” dedi.

 

Kuzey Kıbrıs’ta kadın ve erkeklerin anayasaya göre eşit olduğunu vurgulayan ve eğitim oranlarıyla ilgili bilgi aktaran Siber, lise mezunları arasında kadın oranının erkeklerden daha yüksek olduğunu; üniversite mezuniyetinde eşit oran görüldüğünü, kadınların iş gücündeki oranının yüzde 35’i kamuda olmak üzere yüzde 33 olduğunu anlattı.

 

Meclis Başkanı Siber, KKTC’de yargıçların yüzde 70’inin, öğretmenlerin ise yüzde 66’sının kadın olduğunu, ancak kadın öğretmenlerin sadece yüzde 20’sinin müdür pozisyonunda bulunduğunu kaydetti.

 

Ülkedeki akademisyenlerin yarısı kadın olduğu halde 6 üniversiteden hiçbirinin kadın rektörü bulunmadığını; 28 belediyenin tümünün de erkek başkanlarca yönetildiğini anlatan Siber, “Kamuda yönetici olarak çalışanların sadece yüzde 15’i kadın. Özel sektörde üst düzey yönetici pozisyonunda olanlar sadece yüzde 2.5” diye konuştu.

 

“KADINLAR EKONOMİK VE POLİTİK KARAR ÜRETİM MEKANİZMALARINDA YETERSİZ”

 

Sibel Siber, KKTC’de 50 milletvekilinden sadece 4’ünün kadın olduğunu ve şu anda hiç kadın bakan bulunmadığını; kısacası şu aşamada kadınların ekonomik ve politik karar üretim mekanizmalarında yetersiz kaldığını söyledi.

 

“ERKEK EGEMEN GÖRÜNÜM VAR”

 

Bu alanlarda erkek egemen bir görünüm bulunduğunu ve neredeyse kadının sesinin duyulacağı bir alan olmadığını belirten Meclis Başkanı Siber, kadınların eğitiminin yükselmesinin veya çalışıyor olmasının, kadının güçlenmesine yetmediğini ifade etti.

 

“KIBRIS TÜRK KADINININ LİDERLİK KAPASİTESİ VAR… KOTA HAYATİ ÖNEMDE”

 

Kıbrıs Türk kadınının liderlik kapasitesinin geleneksel olarak bulunduğunu, özellikle adadaki çatışma yıllarında aileleri için yaşam savaşı veren kadınların evlerinin liderleri olduğunu; şu anda da yargıç, profesör, sendikacı, politik aktivist olduklarını, ancak tam olarak hak ettikleri düzeyde bulunmadıklarını dile getiren Meclis Başkanı Siber, “Kadınların parlamentoya girmesi ve politikada aktif görev alması için kota uygulamasının hayati önem taşıdığına inanıyorum” dedi.

 

Kendisinin kadınlara yüzde 30 kota uygulayan bir partinin mensubu olduğunu, ancak kotaya rağmen partisinin 23 milletvekilinden sadece 3’ünün kadın olduğunu ifade eden Meclis Başkanı Sibel Siber, atanan veya seçilen kadınların başarısı ve  özellikle toplumsal cinsiyet eşitliği konularındaki değişimin gerçek anlamda hayata geçmesi için eğitim ve destek gruplarının kurulması gereğini dile getirdi.

 

Siber, kişisel kariyerinden de söz ederek, tıp doktoru olduğunu ve 2009’da hem kadın, hem erkek seçmenlerce desteklenerek milletvekili seçildiğini söyledi; 2013’te ilk kadın başbakan olmasının ardından bu görevi sürdürürken büyük bir sorumluluk hissettiğini, tüm gözlerin üzerinde olduğunu bildiğini anlattı. Siber, özetle şöyle konuştu:

 

“BAŞARILI OLMAK ZORUNDAYDIM”

 

“Bu da görevimde başarılı olmam için bana büyük motivasyon oldu. Tüm kadınlarımız adına başarılı olmak zorundaydım.

 

Hem politikacı olarak, hem de bir kadın olarak halkın üzerinde iyi bir etki yaratmam gerektiğine inandım. Özellikle kadınlar için iyi bir rol model olmam gerekirdi. Benim performansım, yaptığım işler kadınları politikada aktif şekilde yer almaya teşvik edecekti.

 

Kısa süre önce yaşadığım bir deneyimi aktarmak istiyorum. 11 yaşında bir ilkokul öğrencisi kız okul projesi çerçevesinde mülakat yapmaya geldi. Mülakattan sonra çocuğa ‘büyüyünce ne olacaksın’ diye sordum. O da kararlı şekilde ‘cumhurbaşkanı olacağım’ dedi. Bu cevap beni çok çok mutlu etti. Sadece kadınların değil, küçük yaştaki kızların da politikaya ilgi duymaları için iyi bir model olduğum için mutlu oldum.”

 

Meclis Başkanı Siber konuşmasında Kıbrıs sorununa da değindi ve 51. yılına giren adadaki sorunun aşılması için bugüne kadarki girişimlerin hep başarısızlıkla sonuçlandığını; ancak yeni başlayan süreçte Kıbrıslı Türk ve Rumların daha kararlı ve istekli göründüğünü kaydetti;  “Ümit ederim ki her iki taraf da belirsizliğin bizi hiçbir yere götürmediğini anlamıştır” dedi.

 

“BİRLİKTE DAHA İYİ BİR GELECEK”

 

Siber, kadınların politikada ve barış yolunda daha etkili olması, daha fazla yer alması gerektiğini vurgulayarak “Birlikte daha iyi bir gelecek inşa edebiliriz. Kadınlar barış sürecine dahil olmalı” diye konuştu.

 

“BARIŞ KALPLERDE OLUR”

 

Çözümden daha önemlisinin barışı başarmak olduğuna işaret eden Sibel Siber, “Çözüm masada olur ama barış kalplerde ve gönüllerde olur. Kadınların bu kritik süreçte çok önemli bir rol oynaması gerektiğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

 

‘Kıbrıslı Türklerin adadaki hikayenin diğer parçası’ olduğunu belirten Siber, bu nedenle Kıbrıslı Türklerin de görüşlerini, düşüncelerini, isteklerini uluslararası platformlarda ifade edebilme hakkı tanınması gerektiğini vurguladı; “Seçilmiş ve KKTC’nin kadın temsilcisi olarak uluslar arası organizasyonlarda yer alan toplantılarda sesimizin duyulmasını istiyoruz” dedi.

 

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Siber, Kıbrıs’ta iki toplum bulunduğuna dikkat çekerek, Kıbrıs Türk toplumunun varlığının da iyice bilinmesi; adada sağlıklı bir çözüm için her iki toplumun görüşlerine önem verilmesi gerektiğini vurguladı.

 

Sadece liderlerin değil toplumun sesine de kulak verilmesi gereğine işaret eden Siber, bunun için de demokratik olarak seçilmiş temsilcilere uluslararası platformlarda konuşma hakkı tanınmasını istedi.

 

Siber, bir kadın politikacı olarak kadınlar konusunda ne kadar büyük ve önemli bir sorumluluk taşıdığının bilincinde olduğunu kaydederek, seçilmiş politikacıların başarısının, tüm kadınlara örnek ve cesaretlendirici olacağı için ayrı önem taşıdığını söyledi.

 

“POLİTİKAYA KADIN DOKUNUŞU GEREKLİ”

 

Konuşmasını tamamlarken, kadınların Kıbrıs’ta ve tüm dünyada daha iyi yerlere gelmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin daha yaygınlaştırılması dileğini ifade eden Meclis Başkanı Sibel Siber, “Bunlar daha etkin pozisyona gelmek için hayati hususlardır. Politikaya kadın dokunuşu gereklidir. Bu konudaki çalışmalarıma devam ederek politikayı düşünen kadınlar için iyi bir rol model olma konusunda tüm azmimle çalışmalarıma devam edeceğim” dedi.

 

Siber’in konuşmasından sonra söz verilen Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz, organizasyon için ve KKTC’yi her zaman desteklediği için Lord Sheik’e teşekkür etti; Siber’in parlamento binasında unutulmayacak bir konuşma yaptığını söyledi.

 

SORULAR

 

Toplantıya katılanların sorularını da yanıtlayan Siber, politikada rol model olmasının sadece KKTC için değil, başka ülkeler için de örnek olmasını diledi.

 

Son zamanlarda kadınların daha çok iş hayatına girdiğini ve girişimci olduğunu kaydeden Siber, siyasette sol partilerdeki kadın kotasına rağmen şu anda kadın milletvekili sayısının yetersiz kaldığını; kadınların siyasette cesaretlendirilmesinin şart olduğunu belirtti.

 

Bir soru üzerine eşinin politikaya girmesinde kendisini desteklediğini söyleyen Sibel Siber, aktif politikaya girmesiyle yaptıklarını bazen eleştirdiğini kaydetti.

 

“KUZEY AVRUPA KOTAYLA BAŞARDI”

 

KKTC’de kadının politikadaki yerinin yükseltilmesi için çalışmalar yapıldığını, mensubu olduğu CTP’nin bu konuda başı çektiğini ifade eden Siber, Kuzey Avrupa’da bugün yüzde 50’ye varan kadın politikacı oranının kotayla başarıldığını söyledi.

 

KKTC’de Siyasi Partiler Yasası’nın değiştirilerek tüm partilerin kota uygulamasını öngördüklerini belirten Siber, şu anda görev yapan 4 milletvekilinin tüm kadınlara örnek olması için başarılı olmak zorunda olduğunu söyledi. Politikacılarla ilgili algının çok da iyi olmadığını ifade eden Siber, “İmajı iyi olmayan bir sisteme kadının girmesi daha zordur. Üzerimize birçok görev düşer, bu konuda çalışmalarımız sürüyor” dedi.

 

Siber, kadınların politikada daha çok yer alması ve Kıbrıs sorununa barışçı çözüm için de kadınların görev alması gerektiğine inandığı için politikaya girdiğini söyledi.

 

KKTC’de siyasi partilerin erkek egemen olduğunu, delegelerin erkeklerden oluşmasının da kadınların aleyhine bir durum oluşturduğunu; uzun süre kadınların da kadın adaylara oy vermediğini ancak bunların eğitimle ve kadınların rol model olmasıyla değişeceğini belirten Siber, kadınların politikada yer almasının başka ülkelerde de kolay olmadığını vurguladı. Kendisinin mesleği gereği görünür biri olduğunu ve bu yüzden avantajlı olduğunu ifade eden Siber, “Kadını görünür kılmak için siyasi partilerin kadın adaylarını öne çıkarmaları, medya aracılığıyla halka tanıtmaları gerekir” diye konuştu.

 

“KADINLAR CESUR OLMALI”

 

Meclis Başkanı Siber, kadınların hangi konuya ilgi duyuyorsa, düşüncelerini açıklamada cesur davranması gerektiğini vurguladı, “Çekingen olmamalı, kendine güven duymalıdır” dedi. Kadınların sosyal medyayı kullanarak da kendini tanıtabileceğini belirten Siber, Başbakanlık döneminde cesur kararlar aldığını, bunun da halkta büyük bir sempati ve heyecan doğurduğunu anlattı. Medyanın da bunu heyecanla karşıladığını kaydeden Siber, cesur ve donanımlı olmanın en büyük motivasyon olduğunu, bunlar varsa başarının mutlaka geleceğini söyledi.

 

Kadınların ailelerindeki yükümlülükleri nedeniyle politikaya girişlerini ertelemek zorunda kaldığını belirten Sibel Siber, kadınların doğasında yöneticilik gücü bulunduğunu vurguladı.

 

Kıbrıs sorununun çözümlenmesi ve Kıbrıs Türk halkının uluslararası hukuktaki yerini alması umudunu ifade eden Siber, kendileri izolasyonlar altında yaşarken, Kıbrıslı Rumların AB üyesi olduğunu; çözüm olursa Kıbrıs Türk halkının tüm kesimlerinin sesinin duyulacağını vurguladı.

 

RABIA BHATTİ: “SİBER ÖRNEĞİNİ TAKİP EDECEK GENÇ KADINLARI GÖRECEĞİM GÜNÜ SABIRSIZLIKLA BEKLİYORUM”

 

Meclis Başkanı Siber’in soruları yanıtlamayı tamamlamasının ardından kapanış konuşması yapan Muhafazakar İslam Forumu temsilcisi, belediye meclis üyesi genç politikacı Rabia Bhatti, Siber’i konuk etmekten onur ve ayrıcalık duyduklarını belirerek teşekkür etti.

 

Bhatti, Siber’in söylediklerinin kadınlar ve özellikle politik arenada yer alan genç bir kadın olarak kendisi için son derece mantıklı olduğunu belirterek, etkiliğe çok sayıda kadının katılmasından da memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

 

“KADININ GÜCÜNÜN SİMGESİ”

 

Rabia Bhatti, Sibel Siber’in, uluslar arası düzeyde, politikaya girip başarılı olmuş bir kadın rol model oluşturduğunu ifade ederek, Siber’in kendini kadının gücünün simgesi olmaya kararlılıkla adadığını söyledi.

 

Doktor, anne, kadın, yazar ve ülkenin ilk kadın başbakanı olarak Meclis Başkanı Sibel Siber’in “politikaya kadın dokunuşu gereklidir” sözüne atıfta bulunan Bhatti, Siber örneğini takip edecek genç kadınları göreceği günü sabırsızlıkla beklediğini vurguladı.