Londra’daki temasları çerçevesinde İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi yetkilileriyle bir araya gelen DP Genel Başkanı Ataoğlu, birçok Kıbrıslı Türk’ün Londra’da önemli mevkilerde bulunduğunu belirtti

Demokrat Parti Genel Başkanı Fikri Ataoğlu, Londra temasları çerçevesinde İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi’yle KKTC Londra Temsilciliği’nde bir araya geldi.

Konsey Başkanı Ertuğrul Mehmet’ten konseyin çalışmaları ile ilgili detaylı bilgi alan Ataoğlu, Londra’da yaşayan Kıbrıslı Türklerin hem ekonomik hem siyasi olarak güçlendiğini görmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi.
İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi Başkanı Ertuğrul Mehmet, DP Genel Başkanı Fikri Ataoğlu’na Konsey’in çalışmalarını ve Londra’da yaşayan Kıbrıslı Türklerin sorunlarını anlattı.
Özellikle ikinci ve üçüncü nesil Kıbrıslı Türk gençlerin Türkçeye hakim olmadığını belirten Mehmet, “Konuşamıyorlar diye gençlerimizi suçlayamayız. Buradaki Türk okulları bu konuda zayıf kalıyor. Senede 70 saat dil dersi verilmesi gerekir” dedi.
Konsey yönetiminde de genç ve donanımlı kişilerin bulunduğunu aktaran Mehmet, bu gençlerin de Türkçelerinin zayıf olduğunu ve bu nedenle toplantıları İngilizce dilinde yürüttüklerini belirtti.

“Siyasilerden ricam İngiltere’de

yaşayan toplumu daha iyi anlamaları”
 

İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi’nin İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs ile bağlarını güçlendirmek için yoğun çaba gösterdiğini kaydeden Mehmet, Kıbrıslı Türk siyasilerden İngiltere’de yaşayan toplumu daha iyi anlamak için çaba göstermelerini rica etti.
“Konsey hakkında bilgisi olan ne kadar siyasimiz var bilmiyorum bilmeyenleri de suçlamıyorum” diyen Mehmet, konseyin tarihçesi ve çalışmaları hakkında detaylı bilgi verdi.

“Konsey toplantılarında artık siyaset konuşulmuyor”
 

Mehmet sözlerine şöyle devam etti:
“Kıbrıslı siyasilerimiz buradaki toplumla ilgili hiçbir bilgileri olmadan buraya geldiklerinde farklılıkları daha da körüklemiş oluyorlar. Geçtiğimiz yıl bütün siyasilere Konseyi anlatan bir mektup göndermiştim. Ancak inanıyorum ki bu mektup ya birçoğuna ulaşmadı ya da okumaya zaman bulamadılar.
Geçmişte siyasi görüş ayrılıkları nedeniyle Konseyimizden ayrılanlar olmuştu. Ancak bugün her görüşten insan bu konseyin çatısı altında birleşmiştir.
Konsey toplantılarında artık siyaset konuşulmuyor. Siyaset sadece İnsan Hakları Komitemizde insan hakları çerçevesinde konuşuluyor. Konseyimiz çatısı altında bir de Festival Komitemiz vardır ki bu komite 2017 yılından beridir festivaller organize ediyor.
Kıbrıs’tan gelen siyasilerimiz neden diğer örgütle anlaşıp tek festival yapmadığımızı soruyor. Onların açısından baktığımız zaman haklıdırlar. Bizler de iki senedir bunun için çabalıyoruz ancak ne yazık ki anlaşamıyoruz.”

 

Ataoğlu: Ekonomik ve siyasi gücümüzü kullanmalıyız
 

DP Genel Başkanı Fikri Ataoğlu, özellikle eğitimin çok önemli olduğunu belirterek, İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türk gençlerin Türkçelerinin yeterli olmamasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi.
Gençlerin Kıbrıs kültürü ile ilgili festivallere katılımının da çok önemli olduğunu söyleyen Ataoğlu, “Festivallerimizin girişlerinde bir kayıt tutma şansımız olursa, bu kayıtların nüfusumuzun sayımı ile ilgili de yardımı olabilir diye düşünüyorum” dedi.
Gerek bu ziyaretinde gerekse geçmiş ziyaretlerinde önemli mevkilerde Kıbrıslı Türklerin bulunduğunu gözlemlediğini ve bundan gurur duyduğunu vurgulayan Ataoğlu şunları kaydetti:
“Buradaki insanlarımızın hem ekonomik hem siyasi olarak güçlendiğini görmek beni mutlu ediyor. Bu ekonomik ve siyasi gücümüzü direk uçuşlar konusunda kullanmalı, parlamenterlerin peşini bırakmamalı ve ısrarcı olmalıyız.
Yurt dışında yaşayan yurttaşlarımıza seçme ve seçilme hakkı tanınması konusunda ise bize görevler düşüyor. Biz her zaman buna taraf olduk. Bu konuda Anayasa’da bir değişiklik yapılması lazım. Burada da belirtmek isterim ki biz bunun çalışmasına katılmaya hazırız”