İsveç Kazı Heyeti kazıları, Kıbrıs tarihinde önemli bir yer tutuyor… Bu kazılardan çıkan Kıbrıs’a ait binlerce eserimiz başka ülkelerin müzelerinde sergileniyor

Soli ve Vuni arkeolojik kazıları, İsveç Kazı Heyeti tarafından, 90 sene önce yapıldı.

Lefke Turizm Derneği Başkanı Hasan Karlıtaş’ın sosyal medya hesabından paylaştığı fotoğraflar, bizleri o yıllara götürüyor.

Fotoğraflarda, Vuni’deki taş evin yapımını, Soli tepesinde hırsız kebabının yapımını, Vuni'den çıkarılan Hathor kabartmalı eseri ve restorasyon öncesi tiyatronun ilk halini gösteriyor...

Karlıtaş, paylaşımında şu bilgileri de paylaştı:

“İsveç Kazı Heyeti kazıları, Kıbrıs tarihinde önemli bir yer tutuyor. Ve 25 farklı alanda yapılan araştırmalarda ve kazılardan, Kıbrıs tarihine ait çok değerli fotoğraflar var.

Eserlerin önemli sayılacak bir bölümü, o yıllarda Birleşik Krallık hükümeti ile yapılan antlaşma gereği, İsveç'e götürüldü. 2015 senesinde Stockholm'deki müzeyi görme şansım olmuştu. Eserlerin yurt dışında olması bir çelişki olarak görülse de, en azından orada güvenli bir şekilde sergileniyor. Çünkü arkeolojide en önemli noktalardan biri de korumak ve çıkarılan eserlerin sergilemesidir.

Eğer bu eserler yurt dışında olmasaydı belki varlıklarından haberimiz dahi olmadan satılabilirdi. ABD, İsveç, Fransa, Almanya, İngiltere ve Türkiye'deki müzelerde, Kıbrıs'a ait binlerce eser var. Elbette bir politika ile bu eserler, ait oldukları topraklara dönebilmeli. Ancak bu şartlarda, çok zor”.