Hava yoluyla gelen pozitif vakalar ile deniz yoluyla gelen pozitif vakaların oranları açıklanırken bir teknik hata olduğunu ifade eden Sağlık Bakanı Ali Pilli, “Deniz ve hava fark etmez, ülkeye yurtdışından 122 vaka geldi. Virüs dışardan geldiği sürece, hangi önlemi alırsan al bu vakalar gelmeye ve artmaya devam edecek. Burada vermemiz gereken bir karar var, ekonomiyi hiçe mi sayacağız, sağlığı ön planda mı tutacağız. Kapıları kapatacak mıyız yoksa kapatmayacak mıyız? Yani dünyanın hiçbir yerinde kapılar kapatılmadı. Ekonomik çarklarında dönmesini sağlayıp sağlığı da ön planda tutmaya devam edeceğiz” dedi.

“GEREKLİ ALTYAPIYI HAZIRLAYIP YOLCULARI LİMANLARDA BEKLETECEĞİZ”

“Bu vakaların ülkeye girmesi kaçınılmazdır. Yani bu virüsün 21 güne kadar kuluçka süresi vardır. Biz yurtdışından gelenlerden PCR testi alıyoruz ve evinize gidip test sonucu bekleyin diyoruz ama bu kişiler evlerine gitmeyip dışarıda dolaşıyorlar. Evlerinden dışarıya çıkmayacaklarına dair taahhütname imzalamalarına rağmen yine de bu kurala uymuyorlar. Biz bu kişileri tespit edip yasal işlem başlattık ve başlatmaya da devam edeceğiz. Her ilçede bir ekip kurup yurtdışından gelen kişilerin kurallara uyup uymadıklarını denetleyeceğiz.”
“Gerekli altyapıyı hazırlayarak hava yolu ve deniz yoluyla ülkeye gelen yolcuların test sonuçları çıkana kadar havalimanı ve deniz limanından çıkmamalarını sağlayacak bir uygulamaya gideceğiz. Test sonuçları minimum 4 saatte çıkabildiği için, 4 saat boyunca yolcuların en iyi şekilde bekleyebilecekleri bir alan sağlamak zorundayız.”

“Sağlık, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bir propaganda aracı olarak kullanılıyor. Sağlık üzerinden siyaset yapılmamalıdır. Biz halkımıza en iyi sağlık hizmetini verebilmek için çalışıyoruz” diyen Bakan Pilli, sağlık altyapısının yıllardır ihmal edilmiş olmasının acısının bugün ortaya çıktığını da vurguladı. Bakan Pilli, bugün yaşanan eksikliklerden gelmiş geçmiş tüm hükümetlerin sorumlu olduğunu savundu.

“BAŞKA ÜLKELERDE ASEMPTOMATİK VAKALAR EVLERİNE GÖNDERİLİYOR”

Asemptomatik pozitif vakaların başka ülkelerde evlerine gönderildiğini ifade eden Sağlık Bakanı Pilli, “Biz toplum sağlığını düşündüğümüz için bu tür vakaları karantina otellerine yerleştiriyoruz ve virüsü atlatma evresini burada geçiriyorlar” dedi. 1 Temmuz itibariyle 122 vaka tespit edildiğini, 50 kişinin taburcu olduğunu, 23 hastanın hastanede tedavi altında olduğunu ve 40 hastanın ise karantina otellerinde gözetim altında tutulduğunu açıkladı. 1 Temmuz’dan bugüne yoğun bakımda tedavi gören hiçbir hasta olmadığını kaydeden Bakan Pilli, tüm ilaçların eksiksiz şekilde envanterde bulunduğunu dile getirdi.

“GRİP VE ZATTÜRE AŞILARI YAPILMALI”

“Kış aylarının gelmesiyle birlikte, grip virüsü de artış gösterecek bu nedenle önlemlerimizi en iyi şekilde almalıyız. İnfluenza (grip) ve pnömoni (zatürre) aşılarının yapılması için gerekli çalışmaları yapacağız. Bu aşılar genellikle Ekim ve Kasım aylarında yapılıyor. Özellikle kronik vakalara ve belli bir yaş üzerine bu aşıların yapılması için gerekli çalışmaları gerçekleştireceğiz. “

“NE PAHASINA OLURSA OLSUN”

“Güzelyurt Hastanesi’nin en erken şekilde bitmesini isteyenlerden biri de benim. İlk başından başlayacak olursak hastanenin projesi başından beri hatalıdır. Projedeki birçok yapım hatasını düzeltmemiz çok zamanımız aldı. Güzelyurt Sağlık Ocağı’na gerekli altyapı yatırımını yapsaydık şu anda 2013’ten bugüne Güzelyurt’a bir hastane kazandırmış olurduk. Projenin üçüncü etabını bir an önce bitirmek ve son etabına geçmek istiyoruz. Bir hafta önce ihale tamamlandı ve üçüncü etabın yapımına başlandı. Birileri Güzelyurt Hastanesi’nin yapılmasını engellemeye çalışıyor. 3. etap çok kısa sürede bitecek. Ne pahasına olursa olsun bu hastaneyi bitireceğiz. Hedefimiz 2021 yılının ortasında Güzelyurt Hastanesi’ni bitirmektir.”

“PANDEMİ HASTANESİ ÇOK YAKINDA”

“GAÜ Hastanesi’ni de Girne’ye kazandıracağız. Girne’ye yakışır ve her şeyiyle dört dörtlük bir hastane inşa edeceğiz. Fonda bekleyen 30 milyon TL’yi GAÜ Hastanesi için kullanacağız” diyen Bakan Pilli, “Merak etmesinler pandemi hastanemiz de olacak. Hem de çok yakında olacak. Covid-19’la ilgili standart bir kriter yoktur. Her ülke, kendi şartlarına göre covid-19’la mücadele ediyor. Tüm ekiplerimizle 7/24 bu mücadeleyi veriyoruz” dedi.

“HALKIMIZ ÖNLEMLERİ UNUTTU”

“Covid-19 dünyada bitmediği sürece bizde de bitmeyecektir. Her ülke kendi şartlarına göre bu virüsle mücadele ediyor. Aşı çalışmaları da devam ediyor. Bu çalışmaların ne sonuç vereceği henüz netleşmedi” diyen Bakan Pilli, “Halkımız covid-19 önlemlerine uymuyor. Kimse maske takmıyor. Yasaklama yapmak istemiyoruz ama kurallara uymalıyız. Sosyal mesafeye uyup maskemizi takmalıyız. Artık bugünden itibaren beni kimse hiçbir yerde maskesiz göremeyecek. Tüm bakanların, milletvekillerinin bu kurallara uyması lazım” diyerek halkında bu yönde teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı.

“OKULLARLA İLGİLİ KARAR KISA SÜREDE NETLEŞECEK”

Okulların hangi kurallara bağlı olarak, ne şekilde açılacağıyla ilgili kararların birkaç gün içerisinde netleşeceğini ifade eden Bakan Pilli, bazı ciddi önlemlerin alınması gerektiğini ifade etti. “Öğrencilerin yarısı sabah yarısı öğleden sonra ya da bir grup öğrenci bugün diğer grup yarın şeklinde olabilir veya okulların açılması bir süre daha ertelenebilir” diyen Sağlık Bakanı, Eğitim Bakanlığı’yla istişare içerisinde bu konuyu netleştireceklerini de vurguladı.