Dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle kapatılan kafe ve restoranlar, normalleşme adımları kapsamında farklı ülkelerde yeniden hizmet vermeye başladı. Restoranlarda yemek yemenin güveli olup olmadığı ise hala endişe konusu.

Gündelik hayatı değiştiren koronavirüs sonrası restoranlarda yemek yemek ne kadar güvenli? Riski azaltmak için neler yapılabilir?

  • Sıkça dokunulan yüzeyler: Bir restoranda düşünülemeyecek kadar çok temas noktası bulunur. Personel bu alanları dezenfekte etmek için ellinden geleni yapsa da, ortak kullanıma ait bu yüzeyler yüksek riske sahip olabilir. Örneğin tuvaleti kullanmak isterseniz tuvaletin kendisi, kapı tokmağı, musluk gibi riskli yüzeyler ile temas ettiğinizde dikkatli olmamanız halinde virüsü kapmanız mümkün. Bunun yanı sıra damlacıkların yüzeylere bulaşma ihtimalinden dolayı, restoranda oturulan sandalyeye kadar temas edilen tüm mobilyalara da dikkat etmek gerekiyor.
  • Sos, baharat ya da mutfak araç gereçleri: Restoranlarda masadaki tuz, karabiber ya da ketçap şişesi gibi ortak kullanılan şeyler ya da çatal bıçak, bardak gibi araç gereçler yüksek risk taşır. Bu nedenle restoranlarda tek kullanımlık sos ve baharatlar, plastik kaplar kullanılması hastalığın bulaşmasını önlemek açısından oldukça önemli.
  • Yetersiz hijyen ve temizlik: Restoranlar temizlik çalışmalarını iki katına çıkartsa dahi, müşteri değişimi sırasında her bir yüzeyi olabildiğince sterilize etme görevi oldukça zor. Bu nedenle restorandaki bir iş günü içerisinde her yüzeyin mükemmel şekilde dezenfekte edildiğini garanti etmek kolay değil.
  • Havalandırma ve soğutma sistemleri: Uzmanlar, kapalı mekanlarda 30 dakikadan uzun süre kalmanın risk oluşturabileceğini söylüyor. Zira, viral partiküllerin havalandırma ve soğutma sistemleri aracılığı ile yayılması riski söz konusu olabilir. Bilim insanları bu konuda çalışmaya devam ediyor.
  • Personel ve diğer müşterilerle etkileşim: Sipariş, servis ya da ödeme sırasında restoran personeli ile ya da yemek yerken diğer müşteriler ile korunması gereken sosyal mesafe ve diğer önlemler de büyük önem arz ediyor.

Eğer restoranda yemek yemeye karar verdiyseniz alabileceğiniz önlemler ile riski en düşük seviyeye indirebilirsiniz. Uzmanlar tarafından önerilen bazı çözümler şöyle:

  • Sıklıkla ellerinizi yıkayın, yanınızda alkollü ıslak mendil ve el dezenfektanı taşıyın. Yemeğinizi yemeden önce ellerinizin temiz olduğundan mutlaka emin olun. Lavaboyu kullandıktan sonra kapıyı açmak için havlu peçete ya da dirseğinizi kullanın.
  • Dokunduğunuz her şeyi silmeye çalışın veya bu objelere dokunmadan önce el dezenfektanı kullanın. Mikropları restorandan eşyalarınıza veya evinize yayma şansını en aza indirmeye çalışın.
  • Yemeğinizi mümkünse dışarıda yiyin. Açık havada virüsün bulaşma riski de düşüyor.
  • Yemek yemediğiniz süre boyunca maskenizi takın ve sosyal mesafeyi koruyun.
  • Yüzünüze, gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmaktan kaçının. Ortak kullanılan bir yüzeyin ardından vücudunuzdaki herhangi bir mukoza zarına dokunma ile virüsü kapmak mümkün.
  • Tek kullanımlık sos, tuz paketleri, çatal bıçaklar karton ya da plastik kaplarda servis virüsün bulaşma riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Mümkün olduğunca tek kullanımlık malzemeler talep edin.

Kaynak: Euronews